Varkenshouderij

Achtergrond 749 x bekeken

EU-export varkensvlees mei gegroeid

Brussel - In de maand mei exporteerde de Europese Unie 250.000 ton varkensvlees. Dat is fors meer dan in april, toen er 228.000 ton de grens over ging.

Ook vergeleken met mei vorig jaar is de export in mei van dit jaar groter geweest. De Europese Unie heeft in de eerste vijf maanden van 2014 1,1 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd. Dat is 8,6 procent minder dan een jaar geleden over dezelfde periode.

Uit de gegevens die de EU naar buiten heeft gebracht, blijkt dat vooral de afzet naar Zuid-Korea in de eerste vijf maanden van dit jaar fors groter is dan in de zelfde periode vorig jaar. Zuid-Korea nam 78.356 ton vlees af; 89 procent meer dan een jaar geleden. Ook de export naar de Filipijnen en de Verenigde Staten is groter dan vorig jaar. In beide gevallen valt dit te verklaren uit de ontwikkelingen rond het PED-virus in de Verenigde Staten. De productie in de VS staat onder druk. Het land kan minder goed de importbehoefte van Zuid Korea en de Filipijnen invullen en dat wordt nu ingevuld door de Europese Unie.

De export van de EU naar Rusland is met 82 procent gedaald. Dat is rechtstreeks terug te voeren op de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Polen en Litouwen, die zoals bekend tot gevolg hadden dat Rusland de grenzen sloot voor Europees varkensvlees.

Opvallend is dat de export naar China 4 procent lager is dan een jaar geleden. Het wordt gecompenseerd door de export naar Hong Kong; de plaats fungeert in de praktijk volop als doorvoerhaven naar China.

De Europese import van varkensvlees is nagenoeg gelijk aan die van vorig jaar. In totaal importeerde de EU in de eerste vijf maanden 14.612 ton varkensvlees, voor de helft afkomstig uit Zwitserland.

Of registreer je om te kunnen reageren.