Varkenshouderij

Achtergrond 1511 x bekeken 10 reacties

Biggenprijzen komen onder druk

De opbrengst van biggen komt onder druk, ondanks de gelijkblijvende notering van de beurs (€47,50 per stuk). Binnen de vaste koppelingen tussen Nederlandse vermeerderaars en vleesvarkenshouders loopt de biggenafzet redelijk door. Buitenlandse varkenshouders vinden Nederlandse biggen te duur. Zij hebben de stijging van de Nederlandse en Duitse varkensprijzen met 7 tot 8 cent per kilo in de afgelopen twee weken niet gekregen.

Diverse koppels vrije biggen hangen door de geringere buitenlandse belangstelling nog boven de markt. Zij noteren €1 lager op €55 per stuk. Spaanse varkenshouders hebben geen behoefte aan Nederlandse biggen, omdat die begin oktober als vleesvarkens op de markt komen. Dat is meestal geen goede periode voor de afzet van varkensvlees, omdat het toeristenseizoen dan voorbij is. In de zomer bereiken de varkensprijzen in Spanje meestal het hoogste punt.

Prognose: prijs daalt

Laatste reacties

 • krulsaart

  in het Brabantse Boekel is een varkenshouder ineens begonnen met 3000 vleesvarkens, zodat daar ook weer biggen naartoe moeten.
  blablabla

 • steenbok1

  domste opmerking , de opmerking over het bedrijf in zegveld, waarom moet dat hier geschreven worden?

 • meijerhenk

  om dat een vleesvarken bedrijf stop worden de biggen goed koper wat een dom gelul en dat schrijft de boerderij

 • c.putten

  ik stop er denk ik ook mee, dan zullen de biggen nog verder zakken.

 • meijerhenk

  De Nederlandse handelaren in biggen beschouwen de biggenmarkt als zeer stabiel. De beursprijs voor biggen komt voor week 23 definitief uit op 47,50 euro per big. Dit is gelijk aan de indicatieve prijs die afgelopen vrijdag is afgegeven. Hiermee staat de biggenprijs al drie weken op een gelijk niveau.

  Hoewel de biggenprijs in de regel in de zomer onder druk komt te staan, ongeveer vanaf deze periode van het jaar tot september, loopt het aanbod goed door en lift de markt mee met de positievere stemming op de varkensmarkt. Daarbij speelt ook de export een rol, bijvoorbeeld uit een land als Roemenië.

  Roemenië vraagt grote koppels biggen, ook omdat de varkenshouders een overheidssubsidie ontvangen per geplaatste big.

 • Wim Toornstra

  Aantal vleesvarkens wat afgeleverd wordt in deze periode wordt seizoensmatig minder. Hierdoor komen er minder plaatsen vrij terwijl het aanbod van biggen seizoensmatig juist wat toeneemt.
  Dit is de enigste reden voor druk op de biggenprijs. En dat er toevallig een varkenshouder stopt is totaal van ondergeschikt belang. Dit commentaar is boerderij onwaardig.

 • dhvanmeerveld

  Van verschillende marktpartijen gehoord dat het aanbod minder stijgt als andere jaren rond deze tijd. Er is vertrouwen dat de biggen, bij een goede vleesvarkensprijs, goed geplaatst kunnen worden komende zomer.

  De opmerking van die vleesvarkenshouder is bijzonder onproffesioneel.
  Zonde van mijn tijd dat ik deze flauwe kul moet lezen.

 • jan hien

  Derk we hebben een zeug teveel gedekt dan zullen de biggen over een half jaar wel zakken

 • brabantsduitserke

  bij ons zijn de biggen niet aan te slepen. ik moet zelfs patijen af zeggen.

 • Ad7

  De tekst over die varkenshouder is verwijderd, maar wat te denken van deze zin:

  'Buitenlandse varkenshouders vinden Nederlandse biggen te duur. Zij hebben de stijging van de Nederlandse en Duitse varkensprijzen met 7 tot 8 cent per kilo in de afgelopen twee weken niet gekregen'.

  En ik maar denken dat de Nederlandse varkenshouder de prijs niet ontvangen heeft en de Duitse wel, of ik heb het fout, dat kan natuurlijk ook nog!!

  Misschien een idee dat deze redacteur zijn tekst eens kritisch doorleest voordat hij hem plaatst, het is geen Twitter hier, maar naar ik dacht een serieus landbouw weekblad!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.