Varkenshouderij

Achtergrond 1087 x bekeken 3 reacties

Vleesopbrengst geen compensatie stijging varkensprijs

De varkensvleesbedrijven Vion en Hilckmann verhogen hun varkensprijzen deze week onverwacht fors (plus 13 cent naar €1,58 per kilo geslacht gewicht). Op de verkoop van varkensvlees halen zij deze explosieve prijsstijging niet terug. De prijsexplosie is een gevolg van een krap aanbod van vleesvarkens in Europa en de Verenigde Staten.

Varkenshouders en -handelaren rekenden halverwege vorige week op een prijsstijging met 8 cent per kilo. De verhoging met 13 cent is dus een onverwacht grote meevaller. De prijsdaling sinds de sluiting van de Russische grens voor varkensvlees uit de EU is daarmee op 1 cent na ongedaan gemaakt.

Slachterijen hebben grote moeite met de forse stijging. Zij krijgen deze week ongeveer 9 cent per kilo meer voor varkensvlees dan vorige week. "We verliezen marge op de inkoop van vleesvarkens, ondanks het krappe aanbod", legt Vion-inkoopdirecteur Peter van Balkom uit.

De ongekend forse stijging van het aanbod van vleesvarkens is grotendeels een gevolg van een krapper aanbod van vleesvarkens in Europa. Nederlandse varkensvleesbedrijven verwerkten vorige week 273.000 vleesvarkens. Dat zijn er 8.000 minder dan in week 9 (24 tot en met 28 februari). Dat aanbod neemt deze week verder af.

Het forse aantal uitbraken van het diarree-virus Porcine Epidemic Diarrhea (PED) in de Verenigde Staten (VS) ondersteunt de explosieve stijging van de varkensprijzen in Nederland en Duitsland. Door die uitbraken verlaagde de Amerikaanse regering zijn schatting voor de productie van varkensvlees sinds begin dit jaar al met 1 procent naar 10,6 miljoen ton. De Amerikaanse varkensprijs steeg daardoor vorige week met 13 cent naar een recordhoogte van €1,82 per kilo geslacht gewicht. Het vorige record in de VS was €1,76 in juni 2013.

Ook de verwachte Amerikaanse uitvoer van varkensvlees voor dit jaar is met 1,1 procent verlaagd naar 2,31 miljoen ton. Dat was begin dit jaar nog 2,33 miljoen ton. Dat heeft grote gevolgen voor de situatie op de wereldmarkt voor varkensvlees. De VS is immers de grootste exporteur van varkensvlees in de wereld.

Toch blijft de prijsexplosie deze week zeer opmerkelijk. Rusland houdt zijn grenzen immers nog gesloten voor varkensvlees uit Europa wegen uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Litouwen en Polen. Er is op korte termijn geen zicht op de opening van de Russische markt, ondanks het voorstel van sommige lidstaten van de Europese Unie om een regionalisering toe te passen.

Slechts twee keer eerder was de stijging van de Nederlandse varkensprijzen in één week hoger dan de 13 cent per kilo van deze week. Dat was het geval in week 10 van 2001, toen de prijsverhoging bij Vion als gevolg van uitbraken van mond- en klauwzeer uitkwam op 19 cent naar €1,86 per kilo. De Vion-prijsstijging was in week 17 van 1997, het jaar van de varkenspest, nog groter met 34 cent naar €2,12 per kilo. Dat was nog net geen recordprijs. Die realiseerde Vion een week daarna met €2,26 per kilo.

Verkopers van varkensvlees houden rekening met een weerstand van hun klanten tegen de ongekend forse verhoging van de varkensprijs. Het is daarom zeer onwaarschijnlijk dat die volgende week nog verder stijgt.

Laatste reacties

 • Wim Toornstra

  Weer lekker positief samengevat Derk.

 • Ad7

  'Verkopers van varkensvlees houden rekening met een weerstand van hun klanten tegen de ongekend forse verhoging van de varkensprijs. Het is daarom zeer onwaarschijnlijk dat die volgende week nog verder stijgt'

  De vleesvarkenshouders hebben ook al een hele tijd moeite met de lage stand van de varkensprijs, daar word ook geen rekening mee gehouden als de prijzen dalen. Blijkbaar is er een zeer ernstig tekort als de prijs zoveel in één keer stijgt, belangrijke reden dus waarom de prijs net zo goed door kan stijgen?

 • niet

  Zou mij eens benieuwen wat van Rooi morgen doet na het bericht van dld

Of registreer je om te kunnen reageren.