Varkenshouderij

Achtergrond 747 x bekeken

NVV-biggenprijs 2 euro lager

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) verlaagt zijn biggenprijs voor volgende week met 2 euro naar 50 eruo per stuk. De prijsverlaging is een gevolg van dalende varkensprijzen in Nederland en Duitsland. In de afgelopen weken daalden die gemiddeld met 9 cent per kilo door de Russische boycot ten aanzien van varkensvlees uit Europa.

De opbrengst van varkensvlees is door de sluiting van de Russische grenzen voor EU-varkensvlees nog veel meer gedaald dan de val van de varkensprijzen. Uit een rondgang bij diverse slachterijen lopen de schattingen van het verlies op de verkoop van varkensvlees uiteen van 17 tot 25 cent per kilo. Varkensvleesbedrijven proberen de daling een halt toe te roepen door hun varkensprijzen minder te laten dalen dan hun verlies op de afzet van varkensvlees. Bovendien verwerken zij veel minder varkens dan normaal. Daardoor komen ook weinig plaatsen voor biggen vrij bij vleesvarkenshouders.

Voor een herstel van de verkoop van varkensvlees zal Rusland zijn grenzen voor varkensvlees van Europese origine weer moeten openen. Dat zal nog zeker enkele weken duren en het is dan nog maar de vraag of alle EU-lidstaten varkensvlees naar Rusland mogen exporteren. Rusland kan bepaalde EU-landen als risicovol aanmerken voor uitbraken van Afrikaanse varkenspest.

Of registreer je om te kunnen reageren.