Varkenshouderij

Achtergrond 2513 x bekeken 2 reacties

Duitse varkensprijs fors omlaag

Het Duitse vleesconcern Tönnies verlaagt zijn varkensprijs tot en met komende woensdag met 4 cent naar €1,32 per kilo geslacht gewicht exclusief btw.

Dat is het laagste niveau sinds de Duitse dioxine-crisis van begin 2011. Toen belandde de Tönnies-notering op een historisch dieptepunt van €1,12 per kilo.

Die prijsval van deze week komt bovenop de daling van 4 cent van vorige week. De vrees is dat Nederlandse slachterijen de Duitse prijsdaling volgende week volgen. Samen met de relatief dure biggen van vier maanden geleden maken vleesvarkenshouders zo'n €20 tot €25 verlies per afgeleverd dier.

De forse daling van de varkensprijs is een ramp voor zowel vleesvarkenshouders als vermeerderaars volgens vice-voorzitter Eric Douma van de LTO-vakgroep Varkenshouderij. "Eerder dit jaar zag je dat of vleesvarkenshouders of vermeerderaars het even wat beter hadden. Nu zijn zij beiden aan de beurt met slechte prijzen. Hun buffers zijn niet riant. De afname van het aantal varkensbedrijven gaat daardoor snel", stelt hij. "Als we hiervoor een aantal goede jaren hadden, sta je er anders voor. De huidige prijsdaling maakt je wel zenuwachtig."

Varkenshouders komen in liquiditeitsproblemen door de forse daling van de prijzen, volgens vicevoorzitter Theo Duteweerd van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). "Normaal gesproken hebben zij een goed derde kwartaal. Dat moet de mindere resultaten van de rest van het jaar compenseren. Dit jaar is dat niet het geval", constateert hij. Beide vicevoorzitters van zowel LTO-vakgroep als de NVV kunnen niet zeggen hoeveel varkensbedrijven in financiële problemen zitten of komen.

Of de varkensprijs tot eind dit jaar op het huidige niveau kan blijven, is nog maar de vraag.

Laatste reacties

  • tewe

    Fijne sint,kerst en nieuwjaar

  • koestal

    gaat helemaal de verkeerde kant op

Of registreer je om te kunnen reageren.