VarkensAchtergrond

Duits ongenoegen over ‘varkensbaron’ Straathof

Adriaan Straathof heeft in Duitsland een verbod opgelegd gekregen om varkens te houden. Hij heeft jarenlang de dierenwelzijnswetgeving overtreden.

Het verbod voor Adriaan Straathof om in Duitsland varkens te houden, is afkomstig van de Landkreis Jerichower Land in de deelstaat Saksen-Anhalt en is van die kant bevestigd. De woordvoerder van dit bestuursdistrict deelt mee dat op de bedrijven van Straathof jarenlang overtredingen van de dierenwelzijnswetgeving zijn geconstateerd en dat het besluit tot de vergaande maatregel is gebaseerd op uitgebreide door de Landkreis zelf doorgevoerde controles.

Het verbod geldt volgens de woordvoerder meteen voor Duitsland als geheel. Het Straathof-concern runt in Duitsland in totaal, uitgaande van de beschikbare gegevens, 25 zeugenbedrijven met bij elkaar een jaarproductie van een zo’n 1,5 miljoen biggen.

De Landkreis onderstreept dat het verbod Straathof persoonlijk betreft. Straathof vecht de maatregel aan bij de rechter. Dat neemt niet weg dat het verbod meteen van kracht is, aldus de woordvoerder. Het lijkt er desondanks op dat op de Straathof-­bedrijven gewoon wordt gewerkt.

Landbouwminister Till Backhaus van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, waar drie Straathof-bedrijven gevestigd zijn, bevestigt dat er verder mag worden gewerkt, omdat het verbod niet tegen de onderneming is gericht. Daarom zou het vooralsnog niet tot maatregelen als stillegging van de bedrijven en/of ruiming van de varkensstapels kunnen komen. “Maar ik hoop dat de bedrijfspraktijken fundamenteel zullen veranderen en niet slechts een stroman gevonden wordt, die doorgaat als zou er niets zijn gebeurd”, aldus de visie van Backhaus op de kwestie. De kritiek van Backhaus op Straathof is niet mals. “Deze manier van dieren houden heeft naar mijn mening niets meer met landbouw te maken. Wij zullen alles doen, om misstanden bloot te leggen en consequent te laten vervolgen.”

Het is lang niet de eerste keer dat Straathof negatieve publiciteit heeft in Duitsland. Vorig jaar stond het bedrijf in de kijker in een tv-programma van ARD waarin beelden waren te zien van personeel dat niet-levensvatbare biggen afmaakte door ze tegen de muur te slaan. Backhaus laat weten dat in Mecklenburg-Voor-Pommeren sinds 2011 aan de Straathof Holding € 163.000 aan boetes is opgelegd, ‘waaronder ook wegens overtredingen van de dierenbeschermingswetgeving’.

Veel van het ongenoegen tegen de Nederlandse ‘varkensbaron’ richt zich ook tegen de omvang van de bedrijven. De aversie tegen ‘mega-bedrijven’ in Duitsland is de laatste jaren sterk toegenomen. Het verzet tegen de ‘Massentierhaltung’ komt daarbij vooral van milieupartij Bündis90/die Grünen. Binnen deze partij wordt de maatregel in de Landkreis Jerichower Land dan ook hevig toegejuicht.

Beheer
WP Admin