Varkenshouderij

Achtergrond 2639 x bekeken 24 reacties

Omvang biggenhandel valt tegen

Door de dalende varkensprijzen loopt de handel in biggen ook minder goed dan biggenhandelaren afgelopen vrijdagavond verwachtten.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) verhoogde zijn biggenprijs toen nog met €0,50 naar €28,50 per stuk. De verwachte beursprijs voor biggen bleef gelijk op €24,50 per stuk. De definitieve prijs bleef woensdag op dat niveau.

Volgens biggenhandelaar Dirk de Wit in Nieuwerbrug had de NVV zijn prijs ook gelijk moeten houden. "De afzet van biggen loopt helemaal niet goed. De dieren brengen in de vrije handel €2,00 minder op met €32,50 per stuk", zegt hij. Hij heeft zijn grieven tegen de verhoging neergelegd bij de NVV. Met de huidige inkoopprijs van biggen en voerkosten van €70 en overige kosten van €25, moet een vleesvarken over vier maanden minimaal €1,40 per kilo opleveren om kostendekkend te zijn.

Prognose: prijs lager.

Laatste reacties

 • Wim Toornstra

  De NVV heeft nog nooit fatsoenlijk genoteerd, heeft ze veel vleesvarkenshouders als lid gekost.

 • fransderondhoeven

  gerard dan loop je toch biggen op een andere notering of anders ga je ze zelf fokken

 • KGB

  Onzin Frans! Een notering behoort bij de situatie in de markt .Die is ook voor de NVV niet anders dan hoe die is.

 • Wim Toornstra

  Koop ze ook op een andere notering. Laten we maar niets zeggen over deze efteling notering. Voor je het weet krijg je heel zeugenhoudend Nl weer over je heen.

 • joannes

  Dan koop je toch niet @gerard vervelde, maar claim niet die risco nemende ondernemer te zijn voor die laatste 18 weken van dat vleesvarken één risco neemt! Met ondernemen heeft dat niets te maken!

 • jbb

  Misschien kun je ze kopen op de Nord-west.

 • kbg

  dirk de wit vond twee weken terug dat de biggen drie euro omhoog moesten omdat ze veel te goedkoop waren....

 • Biggemans

  kbg: Dat is toch zeker welkom in Opdam, vraag dat dan als toeslag,,, want de basisprijs kan niet omhoog

 • Biggemans

  ' gerard dan LOOP je toch biggen op een andere notering of anders ga je ze zelf fokken, ' zei FRANS op 2, maar hij bedoelde denkelijk KOOP

 • jop.

  @joannes, geef jij nu aan dat vleesvarkenshouders geen ondernemers zijn? Beetje gefrustreerd bericht!

 • kbg

  fons merksplas in neem aan dat u pa verkerk bent, 3295 TD

 • fransderondhoeven

  goed gedaan kbg hij heeft niks anders te doen

 • Biggemans

  kleuterklas

 • Biggemans

  3295 TD = fout

 • varkenshaasje

  Ja joannes leg eens uit vind ik ook een beetje een rare reactie ??

 • joannes

  De kans dat er nu Varkensmesters opleggen is véél kleiner dan afgelopen Voorjaar toen de Zeugen geinsemineerd werden, toen het risico door de Fokker genomen werd! Wanneer je nu die Fokker laat zitten met zijn biggen ,tegen al een lage prijs, omdat je voor die nu op te leggen Mestvarkens net zo´n lage prijs, als de huidige verwacht voor over 18 weken verreken je jezelf met de werkelijke kans hierop! Ten eerste de Russische grens is al dicht; die kan alleen open gaan of dicht blijven, ten tweede de verwerkers zijn zelfs met hulp van buitenlandse zaken alternatieve afzet kanalen aan het vinden met nb een ruim 10% lager geprijsde €, en ten derde vele Varkensmesters denken hetzelfde waardoor er al veel minder wordt opgelegd wat blijkt uit de lage biggen prijs. Kortom nu is je kans om te tonen dat je de eerste winst kan pakken met goedkope biggen als de markt aantrekt omdat er te weinig zijn. Een kans die je normaal weinig krijgt. Van prijs volgen wordt je arm, met prijs anticiperen kan je je verbeteren!

 • John*

  @ joannes, kleine correctie, er worden niet minder biggen opgelegd > er wordt minder graag biggen opgelegd wat de prijs drukt. daarnaast zitten vleesvarkenshouders nu wel in de positie dan ze af kunnen wachten. komend voorjaar zal het wel weer andersom zijn.

 • John*

  de verschillen in biggenproductie tussen voorjaar zomer najaar en winter worden nu mede door het verplichts los en het lage antibiotica gebruik ook steeds groter. Het gevolg is dat de biggenproductie niet meer in de pas loopt met de afgeleverde vleesvarkens. Met andere woorden het biggentekort in het voorjaar is groter geworden en het biggenoverschot in het najaar groter. flink zeugen ruimen in februari is de beste optie!

 • joannes

  Dat komt John* , dat te veel zeugen in het voorjaar aanhouden, omdat er óók teveel prijsvolgers zijn onder de Vermeerderaars. Hoop en rekenen met actuele prijzen is een slechte raadgever! Overigens, hoe meet je dat er niet minder in NL wordt opgelegd? Er gingen al een ruim half miljoen biggen per maand de grens over in 2013; waarom zullen dat nu niet die paar vrachten meer zijn? Die biggen handelaren werken aan hun reputatie en met lagere prijzen werkt het makkelijker. Vergeet niet dat de wat oudere bedrijven gestopt zijn en de nieuwe vaak schaal, interesse en noodzaak hebben de betere prijzen in het buitenland te scoren. Zeker nu!

 • Wim Toornstra

  John en Joannes is het niet zo dat we ten onder gaan aan ons eigen succes? We produceren elk jaar een half big meer per zeug.
  Slachten de varkens onderhand op 94 kg geslacht gewicht en slagen er ook nog in om de groei wat op te jagen.

 • joannes

  @Wim Toornstra, natuurlijk hindert het succes! Méér betekent lagere prijzen wanneer de vraag stokt of zelfs Politiek geblokkeerd wordt in die kwestie met Rusland. De economie is een politiek wapen geworden waar we geen rekening mee gehouden hebben. Maar het succes is een logisch gevolg van nb overheidsbeleid voor innovatie waar vele toeleveranciers nieuwe technieken met besparingen of diervriendelijkheid werk mee krijgen toebedeeld en varkenshouders verplicht worden te investeren of te stoppen. Elke verandering leidt zo tot gefinancierde capaciteitsuitbreiding die gericht is op continue productie, tegen lagere kostprijzen, en reacties op marktomstandigheden moeilijker maakt ivm de constante vaste kosten die verdient moeten worden. De varkensproductie wordt vervreemd van de marktprijsontwikkeling met het risico op grotere verschillen tussen vraag en aanbod! Maar de jonge varkensboer vlucht vooruit en laat zich verleiden groter, en efficienter, maar gefinancieerd te blijven produceren met nog meer vakmanschap en technologie! Méér met lagere kostprijs is nog steeds de driver! Zo blijkt!

 • Ad7

  Op een gegeven moment keert de wal het schip en hebben we (te) veel biggen vermeerdert (want dat geeft volgens de bank het hoogste rendement)! Zou het niet eens zo kunnen zijn dat er te veel biggen worden geproduceerd en er dientengevolge te veel vleesvarkens worden gemest waardoor de mesters al jaren te weinig marge hebben zodat ze het bijltje er bij neer (moeten) gooien? Waar zullen dan de te veel geproduceerde biggen terecht komen? Ik denk dat de stakende bedrijven dan voor een habbekrats opgekocht gaan worden door die 'arme' vermeerderaars die nu ff een lagere prijs beuren voor hun biggen! Er komen alleen maar hogere vleesprijzen door schaarste en dat begint met minder biggen produceren, en er komen alleen maar minder biggen op het moment dat er te weinig marge is voor de vermeerderaars. Dus hogere vleesprijzen komen pas als er 'te' weinig word betaald voor de biggen! Dus vul het zelf maar in.

 • joannes

  Overheids beleid stimuleert, en Banken keuren alleen financiering goed wanneer er onder de gemiddelde kostprijs geproduceerd kan worden @Ad7! De leveranciers krijgen de nieuwbouw betaald uit de financiering en de Boer zit met de overcapaciteit waar een weg voor gezocht MOETworden. Met de Biggen export, wat in goede tijden een succes bleek is veel verdient waardoor er zelfs (verplicht door de bank) op gebouwd is gaan worden. NL Mesters zijn allang niet meer de prijszetters voor de productie bij Vermeerderaars. Ze hebben een tijdje meegelift op de lage prijzen en zijn zelf hun Mestvarkens aan het exporteren naar oa Duitsland. En weer, het zijn de alerte, moderne, grootschalige bedrijven die hier profiteren. Daarmee drukken ze de op NL maat geconcentreerde uit de markt. Wanneer het dan met de grootschaligheid uit de hand dreigt te lopen vwb Mest en Buurt komt de Overheid met directe groeibeperkende maatregelen. Maatregelen die het meest bedreigend zijn voor Mestvarkens omdat die de meeste ruimte nodig hebben. Kortom Mesters ondervinden meer beperkingen dan Vermeerderaars en dat trekt de hele productieketen scheef en misschien wel op zijn kop!

 • Ad7

  Simpel toch!?

  Waarom schrijf je de meeste zelfstandige naamwoorden met een hoofdletter, dit is geen Duitse website?!

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.