Varkenshouderij

Achtergrond 843 x bekeken

Geen varkensnoteringen door varkenspest

De varkensslachterijen Compaxo, Hilckmann en Van Rooi Meat maakten woensdag geen noteringen bekend, vanwege de onzekere situatie op de varkensvleesmarkt. Door uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Litouwen overweegt Rusland om zijn grenzen voor varkensvlees uit heel Europa te sluiten. Daardoor kan de opbrengst van varkensvlees flink dalen.

Tot en met dinsdag was de vraag naar vleesvarkens nog goed door een krap aanbod. Vooral Duitse slachterijen hebben een tekort aan vleesvarkens. Zij verwerkten vorige week slechts 988.000 dieren. Dat is 35.000 stuks minder dan twee weken geleden.

Door de onzekere situatie op de Russische afzetmarkt voor varkensvlees is de goede stemming geheel omgeslagen. Slachterijen weten niet wat de gevolgen zijn van een eventueel Russisch importverbod voor heel Europa. Rusland neemt een vierde deel van de totale Europese export voor zijn rekening. Een sluiting van de Russische markt zou een forse tegenslag zijn voor de Europese varkensvleessector.

Of registreer je om te kunnen reageren.