Varkenshouderij

Achtergrond 1525 x bekeken 4 reacties

Vion verlaagt varkensprijs onverwacht fors

Het varkensvleesbedrijf Vion verlaagt zijn varkensprijs voor deze week met 6 cent naar €1,68 per kilo geslacht gewicht inclusief btw. Daarmee volgt het de forse prijsverlaging van het Duitse vleesbedrijf Tönnies. Dat bedrijf noteerde afgelopen vrijdag €1,66 per kilo exclusief btw.

De forse prijsdaling valt vleesvarkenshouders rauw op het dak. Zij hielden wel rekening met een kleine verlaging, omdat de opbrengst varkensvlees de prijsstijging van vleesvarkens met €0,12 per kilo de afgelopen drie weken niet bij kon houden. De Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch haalde afgelopen vrijdag 2 cent af van haar notering. Die geringe prijsdaling gaf varkenshouders hoop. Zij komen bedrogen uit. Tönnies vindt die prijsdaling van de Vereinigung niet voldoende en hanteert een eigen prijs. Bovendien geeft het bedrijf aan deze week aanzienlijk minder vleesvarkens te slachten dan vorige week om zijn verliezen te beperken. De eerste prijs van Duitse veehandelaren kwam donderdag uit op €1,68 per kilo.

Varkensslachterijen legden afgelopen drie weken minstens 4 cent per kilo toe op de inkoopkosten van vleesvarkens en de opbrengst van varkensvlees. Deze week brengt varkensvlees nog eens 1 cent per kilo minder op dan vorige week. Dat slachterijen hun verlies van minimaal 5 cent per kilo eens terug zouden halen bij vleesvarkenshouders, is niet verbazingwekkend. Dat het zo snel gebeurt, komt als een donderslag bij heldere hemel.

Een groter aanbod geeft slachterijen de mogelijkheid om hun prijzen fors te verlagen. Vleesvarkenshouders willen hun dieren door de prijsdaling niet langer vasthouden dan nodig. Desondanks zitten de meeste slachterijen deze week niet vol.

Prognose: prijs gelijk.

Laatste reacties

 • niet

  ja waarom meer betalen. Is toch makkelijk om er achter aan te lopen en niet meer te betalen. De markt is ziek!!!!

 • LuiLeiter

  Het is veel gemakkelijker de prijs voor de varkens te verlagen dan een beetje meer geld de vleesindustrie te fragen ... ook omdat Tönnies zo veel fabrieken (Könecke, Redlefsen etc.) zijn eigen noemt! En wat doet de buer? meer varkens leveren!!!

 • John*

  wil je de haken volkrijgen dan moet je de prijs verlagen i.p.v. van verhogen zullen ze denken en ze hebben nog gelijk ook!.. mooi doorleveren tot de 88 kg en dan een week op niets leveren kijken hoe ze dan piepen

 • M. Taken

  werkt niet, iedereen vergeet dat de koelhuizen vol zijn. Lever je niet, verkopen ze uit de koelhuizen. Gevolg nog harder gepakt als je een week later alsnog je varkens kwijt moet. Overgewicht kost veel Geld en tot 88 kg terug leveren om een week niet te leveren kost ook veel Geld. Tönnies is niet zo dom om zich afhankelijk te maken van de weekinkoop!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.