Varkenshouderij

Achtergrond 4323 x bekeken 19 reacties

'Supermarkten moeten in actie komen'

In mei maakte het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel nieuwe inkoopvoorwaarden voor varkensvlees bekend. Sindsdien hebben de supermarkten nog nauwelijks iets van zich laten horen. LLTB bestuurder Mark Tijssen maakt zich zorgen. Nu worden de varkens opgelegd waarvan het vlees begin volgend jaar in het schap ligt.

U maakt zich zorgen over de manier waarop de supermarkten met de nieuwe inkoopvoorwaarden omgaan. Waarom?

'Het CBL heeft nieuwe inkoopspecificaties voor varkensvlees opgesteld in overleg met de ketenpartners. Per 1 januari volgend jaar zou vlees dat aan de voorwaarden van het CBL voldoet in de schappen moeten liggen. Sinds de afspraken zijn gemaakt blijft het echter stil. Als varkenshouders willen wij graag produceren wat de markt vraagt. De supermarkten hebben met veel tam tam de specificaties bekend gemaakt. Ze moeten nu gaan handelen. Tot nog toe blijft het echter veel te stil. Supermarkten doen niets en benaderen de slachterijen niet om invulling te geven aan hun vraag.  Ze vergeten dat de varkens waarvan het vlees in januari in het schap ligt nu worden opgelegd. Dat betekent dus dat ze per 1 januari niet aan hun eigen specificaties kunnen voldoen per 1 januari.'

'De supermarkten willen vaak wel van alles, maar als het dan om de concrete invulling gaat gebeurt er te weinig. Ik heb navraag gedaan bij verschillende slachterijen, maar ook zij merken nog geen actie van de supermarkten. Ze moeten gewoon hun afspraken na komen'

Het CBL stelt dat de nieuwe productie-eisen pas vanaf 1 januari ingaan. Het vlees zou dan dus een half jaar later in het schap liggen.

'Dat is niet zoals we het hebben afgesproken. De afspraak was per 1 januari in het schap. We zien dat iedere keer. Ze kopen gewoon tijd en stellen de concrete invulling van de afspraken uit en maken terugtrekkende bewegingen. Ze verschuilen zich nu achter de borging die goed moet worden geregeld. Nou die borging is op het boerenerf in principe al goed geregeld via de IKB-eisen. Over de borging van de achterdeur, met andere woorden de garantie dat het vlees dat ze in de schappen leggen ook echt voldoet aan de productiespecificaties en traceerbaar is, hoor je ze veel minder.'

In twee maanden tijd lukt het toch niet om aan alle eisen te voldoen.

Klopt. De eisen worden daarom in fases ingevoerd. Om te beginnen wordt er gestopt met castreren. Een andere belangrijke voorwaarde in de inkoopspecificaties is dat de zeugen vanaf dag vier na inseminatie in de groep worden gehouden. Als LTO en NVV hebben we binnen enkele weken een gesprek met de staatssecretaris om die eis uit de Nederlandse wetgeving te krijgen. Wij vinden dat die eis aan de markt moet worden overgelaten en geen deel moet uitmaken van de Nederlandse wetgeving, zoals in het verleden ook is gebeurd met de vierkante meter-eis voor vleesvarkens."

De varkenshouders zijn wel klaar om volgens die nieuwe specificaties te produceren?

"Wij staan in principe wel in de startblokken. We willen graag met groepen varkenshouders starten invulling geven aan de vraag. Maar dat gaat niet als er geen vraag is. Dat kunnen we niets doen. Het woord is nu aan de verschillende supermarktketens. Zij moeten in actie komen en samen met de slachterijen waarvan zij vlees betrekken en de varkenshouders zorgen voor voldoende invulling van de vraag.

Laatste reacties

 • chila

  Hahaha , ik ga mijn aujeskey geld niet uitgeven aan een kostprijsverhoging zonder meeropbrengst !

 • w v gemert

  Als ik mij niet vergis zou de afgelopen 1 jan volgens het CBL alleen vlees in de schappen liggen waarvan het medicijn gebruik extra (vlg. IKB voorschriften) gecontroleerd werd. Niets van uitgekomen ze in en in onbetrouwbaar die club.

 • varkensboerk

  Zolang er niet over vergoeding gesproken wordt maak ik me niet druk om de eenzijdig afgesproken inkoopvoorwaarden. Mark, ik hoop toch niet dat je staat te springen om alvast aan de kostprijsverhogende inkoopvoorwaarden te voldoen om dan overgeleverd te zijn aan de grillen van het CBL en maar afwachten of je meer kunt beuren. Eerst goede concrete afspraken maken waar alle partijen achter staan en met geïnteresseerde varkenshouders, slachterijen en retail contracten opstellen voor een bepaalde tijd. Mocht 1 van de partijen het in zijn hoofd halen het contract niet na te komen dan heb je in ieder geval iets achter de hand. Niet met je voeten laten spelen.

 • producent

  De supermarkten willen alleen producten verkopen waar de meeste marge op zit.
  Dit soort afspraken zijn er in het verleden ook al eens gemaakt met de stieren en kalverhouderij. Niets van terecht gekomen, HET WAS TE DUUR toen hun moesten betalen.
  Als men aan een project als dit begint, eerst prijs afspraken maken anders wordt het niets. Willen ze geen prijsafspraken maken dan staan hun er niet achter en betaald uiteindelijk de prodecent de meerkosten.

 • mtijssen1

  Uiteraard varkensboer, je slaat de befaamde spijker op zijn kop. De supermarkten hebben publiekelijk gesteld hoe de varkens met het door hun te verkopen varkensvlees gehouden moeten worden. Prima, als varkenshouders kunnen we aan die vraag voldoen, echter tegen welke condities is de vraag. We weten allen dat willen ze hun eigen afspraken na kunnen komen ze nu nu moeten gaan bieden. Het duurt zes maanden voor een geboren big als vleesvarken geslacht kan worden. Met nog maar vijf maanden voor de boeg zullen de supermarkten nu kleur moeten gaan bekennen, ze zijn al te laat zelfs. Dus, ze hebben met veel tromgeroffel in mei gezegd dat ze vanaf 1-1-2014 alleen nog maar vlees volgens de nieuwe standaarden willen verkopen. Ze zullen dus nu hun inkoop veilig moeten gaan stellen en wel tegen goede condities want we weten allen dat de varkensstapel aan het krimpen is in Europa. Dus...zij hebben gevraagd, wij kunnen mogelijk leveren, maar tegen welke condities???? Of is het wederom een lege huls....retailers en CBL laat zien dat je je afspraken nu na gaat komen!

 • Koen Franken

  Word het dan niet hoog tijd dat de sector weer eens de poort van de Jumbo gaat opzoeken , zeker weten dat je dan wel snel een gesprekspartner hebt

 • alco1

  Er wordt wel gesteld aan wat voor condities het houden vleesvee aan moet voldoen, maar prijsgarantie geeft het niet, zo blijkt

 • agratax2

  De retail wacht af tot de varkenshouder uit vrees voor niet afnemen maar als eerste over de brug komt. De retail weet ook dat er in den Haag stappen worden ondernomen om dierenrechten in de Grondwet op te nemen. als dat door gaat kunnen er nog veel nare regels op de veehouders afkomen en hoeft de retail helemaal niet extra te betalen voor de duurdere productie, die deze wetgeving met zich mee brengt.

 • brabantsduitserke

  wat ik niet begrijp is dat jullie met de supermarkten afspraken maken. ik zie het simpel aan wie verkoop je jullie produkt juist ,aan de slachterij die moet op zijn beurt afspraken maken met de supermarkt . wij hebben niks met de supermarkten te maken . vion zou die rol kunnen en moeten vervullen. er is niks zo onbetrouwbaar als een consument . dit wordt keer op keer bevestigd ik snap daarom niet waarom jullie je toch iedere keer op keer laten leiden door emotie.
  je verkoopt je varkens aan een handelaar of een slachterij daar moet je mee onderhandelen . consumenten hebben alleen kritiek en stellen produktie voorwaarden ,op zich niks mis mee maar hoe komt het dan dat ons produkt iedere week weer gretig afgenomen wordt. ze zijn toch immers niet verplicht te kopen dit gebeurt geheel vrijwillig. ik vergelijk het met een handelaar die varkens of biggen wil kopen . dit moet dat moet ,klagen dat ze geen marge hebben ,maar iedere keer toch weer terugkomen waarom? misschien toch wel goed en misschien toch wel marge. de supermarkt moet zich de vraag stellen waar kan ik zon goed betrouwbaar vlees inkopen met produktiecontrole in ned duitsland in polen of roemenie of waar ter wereld ,dan zullen tot de conclusie komen dat in met name ned en duitsland het beste is van europa en ook nog het dichtste bij qua afstand. alleen de prijs die is belangrijk.

 • varkenshaasje

  als je de redenering van brabants duitserke blijft volgen heeft hij helemaal gelijk maar is dit nu niet het systeem waar we al jaren niets aan verdienen.
  we moeten niet de slachterijen voor ons laten onderhandelen met de retail ze verkopen ons product en hebben geen belang bij marge voor de varkenshouder enkel bij marge voor het slachten.
  de inkoopvoorwaarden zijn een kans maar niet op de manier van LTO want als je je product niet onderscheidend weg kunt leggen ben je uitwisselbaar en zal je uiteindelijk toch weer niets krijgen.
  en dit is niet met een merkje van het cbl of van de dierenbescherming en merk moet van je zelf zijn anders verdien je er niets aan.
  we zullen als boeren zelf producentorganisaties neer moeten zetten die een herkenbaar product neer kunnen leggen in het retailcirquit en lukt dit niet dan blijven we doormodderen zoals we al vele jaren doen.

 • anton1937

  Blijkbaar zijn er varkensboeren die in de toekomst een lage willen Voor hun varkens. Die stommiteit zal niet lang duren,deze varkensboeren worden gratis afgevoerd.

 • Lin

  Waarom worden dit soort zaken niet meer publiekelijk bekend..
  Afspraak is afspraak. Eisen moet een keer betalen worden. Vooral in een sector waarin het al zo lang zo slecht gaat.

 • W Geverink

  De eisen worden op zich wel betaald. Nou ja betaald, degene die niet aan de eisen voldoet wordt gekort op de prijs…

 • Lin

  Korten is heel wat anders dan voor meerwaarde betalen. Supermarkten vragen immers een product dat aan hogere eisen voldoet.
  Dat mag ook best als er een redelijke marge is, maar er wordt steeds meer van de varkenshouder gevraagd en er komt niks voor terug. Dat is toch raar..

 • w v gemert

  W Geverink, je praat jezelf tegen. Hogere kosten zonder extra vergoeding. Ik wil graag een nieuwe auto met alles erop en eraan, maar wel voor de standaard prijs, ieder normaal denkend mens weet dat dat niet structureel kan.

 • joannes

  Supermarkten denken slim te zijn door partij te kiezen voor de Politiek en Consumenten organisaties kunnen ze inplaats van onderhandelen, wetten en regels voorschrijven! Wat denk je dat goedkoper is?

 • W Geverink

  @W van Gemert. Reactie #13 staat er presies zo ik het bedoel. Wie tegenwoordig geen IKB heeft heeft geen afzet meer voor zijn varkens of krijgt er minder voor. Als de boer extra betaald zou krijgen voor al zijn inspanningen voor welzijn etc zou de varkensprijs nooit meer onder de 180 Euro komen. Het is niet zo dat je meer geld beurd als je aan de eisen voldoet maar meer dat ze je niet kunnen korten omdat je er niet aan voldoet.

 • varkenshouder1

  Toen deze CBL afspraken gemaakt werden is al meteen gezegd dat de sector een fout beging. Dat lijkt nu al uit te komen. Supers tekenen alleen voor eigenbelang, zo zie je maar weer.
  Dit met Jumbo voorop die nergens heen wil alleen de goedkoopste prijs garantie voor de consument. Dan weet je al dat dit gaat mislukken. De overeenkomst was niet waterdicht in afspraken en we zijn om de tuin geleid. Welke bestuurder van onze sector trekt nu het boetekleed aan.???

 • alco1

  Het is erg genoeg, maar verwacht niet dat supers aan de boeren denken. Alleen het eigen belang telt, net als bijna bij ieder ander mens.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.