Varkenshouderij

Achtergrond 1497 x bekeken 5 reacties

'Er wordt hard gewerkt aan doorvoering specificaties'

Leidschendam - De productie-eisen volgens de nieuwe inkoopspecificaties varkensvlees gaan per 1 januari gelden.

Het is niet zo dat per 1 januari vlees in de schappen moet liggen dat aan de specificaties moet voldoen. Aldus reageert woordvoerder Miranda Boer namens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) op de kritiek van LLTB-bestuurder Mark Tijssen, dat supermarkten veel te laat in actie komen en niets doen met hun eigen inkoopspecificaties. Tijssen gaat ervan uit dat vlees volgens de nieuwe specificaties op 1 januari in de schappen zou moeten liggen.

Volgens Liselotte Hamelink, manager duurzaamheid van het CBL wordt er wel degelijk hard gewerkt aan de doorvoering van de nieuwe specificaties. "We zijn bezig met de borging van de productie en dat in te bedden in een GlobalGap-module. Ook komt er een systeem dat het mogelijk moet maken dat de consument via een website kan controleren waar het vlees vandaan komt en of het inderdaad volgens de specificaties is geproduceerd." Volgens Hamelink komen er in augustus test audits en zou de hele borgingsproblematiek in september rond moeten zijn, waarna supermarktketens in actie zouden kunnen komen. Volgens haar worden er ook nu al wel gesprekken gevoerd tussen supermarktbedrijven en slachterijen.

Woordvoerder Dé van de Riet van de COV, de brancheorganisatie van de vleessector, meldt eveneens dat zijn organisatie geen indicaties heeft dat er niets gebeurt. "Er zijn afspraken gemaakt en er liggen duidelijke kaders, ook waar het om de kosten gaat. Het is aan de markt om alles nader in te vullen. De ambities zijn er, maar het kost tijd."

Ook de dierenbescherming heeft geen redenen om te twijfelen aan de doorvoering van de inkoopspecificaties die een verbetering voor het welzijn van de varkens zouden betekenen, zo meldt woordvoerder Niels Dorland.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Allemaal dik betaalde praters aan de kant, en waar niet over gepraat wordt de betaling van hun eisen geen interesse in!!! Ik durf de stelling aan dat deze houding asociaal is en ongepast, ten opzichte van hard werkende ondernemers die bij de beste van de wereld horen op bijna alle gebied zoals welzijn ,milieu medicijn gebruik enz.

 • j.verstraten1

  w v gemert, jij weet als geen ander dat hard werken niet voldoende is ook al behoor je bij de beste vd wereld, dus bedenk iets anders

 • w v gemert

  j.verstraten1, links laten liggen voorlopig en een front blijven vormen. Onafhankelijke instantie moet de extra kosten vaststellen met de extra marge.

 • agratax2

  Zo lang de handelaren nog niet openlijk dezelfde god als die van de dieven hebben afgezworen, heb ik mijn bedenkingen bij al deze mooie woorden en regeltjes die ze even gaan opstellen om hun klanten gerust te stellen.

 • brabantsduitserke

  thijssen moet zeggen , beste klanten vertel maar wat uw eisen zijn en wat voor produkt uw wilt wij kunnen alles produceren . gaan morgen er nog voor alleen wij zeggen wat kost . u vraagt wij maken , maar overal zit een kostenplaatje aan . als je een auto koopt met airbags cd navi leder en tekhaak alle accecoires worden in rekening gebracht . alles is mogelijk en alles is leverbaar alleen tegen MEERPRIJS: het is toch zo simpel 5 min gesprek.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.