Varkenshouderij

Achtergrond 1066 x bekeken 2 reacties

Biggenhandel loopt goed

De biggennoteringen zijn deze week met 1 euro omhoog gegaan. De biggenhandel loopt voor de tijd van het jaar redelijk goed.

Dit is vooral het gevolg van de stijgende vleesvarkensprijzen en dalende voerprijzen waarvan op het ogenblik sprake is. Vooral vleesvarkensbedrijven die brijvoer geven of enkelvoudige grondstoffen gebruiken, kunnen op dit moment voeren tegen lage kosten. Biggen die op dit moment worden opgelegd zijn rond november slachtrijp en in die periode worden meestal goede varkensprijzen gerealiseerd. Al deze feiten zorgen er voor dat vleesvarkenshouders weer wat licht aan het eind van de tunnel zien gloren en met de nodige gretigheid biggen op willen leggen.

Niet alles is echter halleluja. De hoge temperaturen van dit moment zorgen voor traag groeiende vleesvarkens, waardoor de vleesvarkensstallen vertraagd leegkomen. Dat werkt weer wat remmend op de vraag naar biggen.

In de handel wordt verwacht dat de noteringen nog iets kunnen stijgen. Augustus is meestal een moeilijke maand in verband met de vakanties. Een stabiele prijs in die periode zou mooi meegenomen zijn.

Prognose: lichte stijging.

Laatste reacties

 • Bart Jan

  Volgens Dirk Govers, directeur van exportbedrijf Vaex, verloopt de afzet in het buitenland stroef.
  Uit cijfer van het Productschap Vee en Vlees blijkt dat in week 28 89.745 biggen zijn geëxporteerd. Dit is een daling van 18,2 procent ten opzichte van week 27. In week 26 zijn er nog 127.070 biggen uitgevoerd. Gemiddeld zijn in de eerste helft van 2013 124.217 biggen per week geëxporteerd.
  Het is voor het eerst sinds 2009 dat er minder dan 100.000 biggen in één week zijn uitgevoerd. In week 53 van dit jaar zijn er 94.662 biggen geëxporteerd. In week 29 van dat jaar bedroeg de biggenexport 96.113 stuks.
  De export is sinds 2008 gestaag gegroeid. In dit jaar voerde Nederland gemiddeld 95.030 biggen per week uit. In 2009 waren dit er 113.433 per week en in 2010 ging het gemiddeld om 123.272 biggen per week. In 2011 en 2012 bleef de export redelijk stabiel met een gemiddelde uitvoer van 124.538 en 124.557 biggen per week.
  Dirk Govers, directeur van het Europese varkens- en veehandelsbedrijf Vaex, heeft juist het gevoel dat er meer biggen worden geëxporteerd. ‘De afgelopen jaren is de export toegenomen. Voor mijn gevoel worden er dit jaar niet minder biggen dan andere jaren geëxporteerd.’
  Wel ziet Govers een verschil in de mate waarin biggen worden afgezet met andere jaren. ‘De afzet verloopt een stuk stroever. Niet alleen in Zuid-Europa, maar ook in Oost-Europa, Duitsland, België en Nederland is het echt zoeken naar afnemers.

 • fjam

  Tsja Bart Jan jij rekent weer niet met de lobby van nvvers lees ik wel.daar denken ze nu nog steeds dat al die biggen eigenlijk geen mester nodig heeft die ze ken of wil... betalen ,hoogmoed komt voor de val zullen we maar zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.