Varkenshouderij

Achtergrond 1545 x bekeken 2 reacties

Meer weerstand tegen biggenprijs

De DPP-biggenprijs stijgt deze week met 1 euro naar 46 euro per stuk. Buitenlandse vleesvarkenshouders tonen meer weerstand tegen de in hun ogen te hoge Nederlandse prijs van biggen.

De dieren kosten in het hok rond 60 euro per stuk. Als daar dan nog voerkosten van 85 tot 90 euro voor het afmesten tot een slachtrijp vleesvarken bijkomen, blijft er niets meer over voor de vleesvarkenshouder. Die heeft bovenop de aanschafkosten van een big en de inkoopkosten van voer nog minstens 20 euro per vleesvarken nodig voor de overige kosten, zoals huisvesting en de dierenarts.

In Nederland loopt de afzet van biggen nog vlot. Nederlandse vleesvarkenshouders rekenen, meer dan hun buitenlandse concurrenten, op een hogere opbrengst van vleesvarkens over vier maanden. Zij denken dat leegstand van hun stallen meer geld kost dan het opleggen van biggen tegen de huidige prijzen. Kleine koppels zijn moeilijk te plaatsen, omdat vleesvarkenshouders zonder luchtwasser veel minder dieren kunnen houden.

Prognose: prijs gelijk.

Laatste reacties

  • joannes

    Dit kijkt op een politieke filosofische boodschap! Is er een prijsdaling geregistreerd in Duitsland, de grootste buitenland importeur?

  • Biggemans

    Biggenprijs moet nog meer omhoog, dan stoppen ze vanzelf met hoge toeslagen te geven. NVV + 5 is alweer normaal aan het worden

Of registreer je om te kunnen reageren.