Varkenshouderij

Achtergrond 1105 x bekeken 1 reactie

Duitse prijsstijging weer ongedaan gemaakt

Duitse slachterijen maken hun stijging van hun varkensprijzen met 6 cent per kilo van vorige week weer ongedaan. Zij verlagen hun noteringen vrijdag weer met hetzelfde bedrag naar €1,66 per kilo geslacht-gewicht.

Vorige week verhoogden zij hun prijzen door een krap aanbod van vleesvarkens onder dwang van de Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch. Zij kregen anderhalve week geleden 93 tot 94 procent van hun normale aantal vleesvarkens aangeboden. Duitse vleesvarkenshouders speculeerden op een stijging van de opbrengst van hun slachtrijpe dieren. Zij hielden die zodoende langer vast dan zij normaal gesproken zouden doen.

Na de prijsverhoging met 6 cent per kilo, leverden zij ineens massaal vleesvarkens af. Daardoor werden Duitse slachterijen overstelpt met de dieren. Op de vleesverkoop konden zij de prijsstijging met 6 cent per kilo niet terugverdienen. Varkensvlees leverde vorige week maximaal 2 cent per kilo meer op dan 2 weken geleden. Duitse varkensvleesbedrijven verloren zodoende marge en pakken dat verlies deze week weer teug.

Met de Duitse prijsverlaging is het interessant om te zien wat Vion en Van Rooi Meat deze week gaan doen met hun varkensprijzen. Vion, Compaxo en Hilckmann volgden de Duitse prijsverhoging vorige week niet en beperkten hun prijsstijging tot 2 cent per kilo. Zij zullen hun prijzen deze week dus niet of nauwelijks verlagen. Van Rooi Meat ging vorige week wel mee met de Duitse prijsverhoging en zal zijn varkensprijs deze week waarschijnlijk meer verlagen dan zijn Nederlandse concurrenten.

Eén reactie

  • koestal

    teveel aanbod drukt weer de prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.