Varkenshouderij

Achtergrond 2983 x bekeken 2 reacties

Varkensprijs onverwacht fors omlaag

Vion Nederland en de Duitse slachterijen verlagen hun varkensprijzen voor deze week met 6 cent naar €1,69 per kilo geslacht gewicht franco slachterij. De forse prijsverlaging komt volkomen onverwacht voor vleesvarkenshouders, omdat het aanbod van vleesvarkens niet zo groot is.

Zij hielden tot vorige week vrijdag weliswaar rekening met een kleine prijsdaling, maar niet met zo'n grote val.

Voor vleesvarkenshouders leek er tot vorige week woensdagmiddag geen vuiltje aan lucht. De Duitse Teleporc-veiling noteerde met €1,79 per kilo slechts 1 cent lager dan de woensdag daarvoor. Die veiling hanteren vleesvarkenshouders als richtlijn voor de ontwikkelingen van de varkensprijzen voor de komende week. De Nederlandse slachterijen Hilckmann en Van Rooi Meat verhoogden hun varkensnoteringen vorige week woensdag zelfs nog met 1 cent naar respectievelijk €1,69 en €1,74 per kilo.

Aan het eind van die bewuste woensdagmiddag kwamen de eerste alarmerende berichten over de Duitse varkensprijs binnen. Het Duitse varkensvleesbedrijf Tönnies maakte toen bekend dat het overwoog om zijn uitbetaling voor varkens (de zogenoemde 'hauspreis') voor de vrijdag daaropvolgend te verlagen met 6 cent per kilo. Vleesvarkenshouders waren toen nog volop overtuigd dat het met de prijsdaling wel mee zou vallen.

De Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch verlaagde haar prijs vrijdagmiddag tot grote verrassing van vleesvarkenshouders met 5 cent naar €1,70 per kilo franco slachterij. Tönnies vond deze prijsdaling niet voldoende. Het bedrijf mag sinds vorige week ineens geen varkensvlees naar China meer exporteren. De reden daarvan is volgens het bedrijf onduidelijk. Mogelijk weet het de reden wel, maar wil er niets over zeggen. Aangezien China een belangrijke klant is van Tönnies, scheelt het wegvallen daarvan zomaar 6 cent per kilo op een varken. Zodoende haalde Tönnies nog eens 1 cent extra van zijn hauspreis-notering af, waarmee die op €1,69 per kilo uitkwam. Vion Nord volgde dat voorbeeld meteen. De notering van Vion Nederland van €1,69 per kilo geldt inclusief btw en die van de Duitse slachters exclusief btw.

In Nederland is de prijsval van varkensvlees niet zo groot als die in Duitsland. De meeste onderdelen van het varkenskarkas noteren 2 tot 3 cent per kilo lager. Nederlandse slachterijen zijn hun verliezen op de inkoop van vleesvarkens en de verkoop van varkensvlees aan het einde van augustus en begin september nog niet vergeten. Tussen eind mei en eind augustus steeg de Vion-varkensprijs met 32 cent naar €1,93 per kilo. Zo'n grote prijsstijging in zo'n korte tijd is nog nooit voorgekomen. Varkensvleesbedrijven lukte het dan ook niet om die prijsexplosie door te berekenen aan hun afnemers.

Laatste reacties

  • koestal

    De retailers hebben blijkbaar de regie over de varkensprijzen

  • fierslimpt1

    Hee Vion wij zijn onze verliezen ook nog nie vegeten!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.