Varkenshouderij

Achtergrond 2466 x bekeken 7 reacties

Duitse veilingprijs varkens daalt met 2 cent

door Derk Klein Kranenberg

 

Vleesvarkens brachten woensdag op de Duitse varkensveiling Teleporc €1,93 per kilo op. Dat is 2 cent per kilo minder dan vorige week woensdag. Bovendien gingen niet alle 2.495 aangeboden dieren van de hand. Twee partijen met in totaal 340 varkens moesten onverkocht weer naar huis. Dat is geen goed teken voor de ontwikkeling van de Duitse varkensprijs voor komende vrijdag. Het varkensaanbod is nog steeds krap in Duitsland. Vorige week kwamen bij Duitse slachterijen naar schatting 13.000 dieren minder aan de haak met 945.000 stuks. Het gemiddelde slachtgewicht steeg wel met 100 gram naar 96,4 kilo. Dat kan betekenen dat Duitse varkenshouders hun dieren vasthielden in afwachting van een hogere opbrengst.

Prognose: prijs lager.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Onveranderd. Er is nog geen reden voor paniek. Vakantie varkens zijn nu weggeslacht en het aanbod neemt vanaf volgende week niet toe.

 • detelg1

  Mijn idee ook. De handel doet wat paniekerig op dit moment, zal wel ingegeven worden door de slachterijen. Volgende twee weken gelijk en dan weer duurder. Na de vakantie worden ze toch altijd duurder?? Begint de industrie weer te vragen (zie voorgaande jaren commentaar boerderij en agd) dus. Op naar de € 2,50 want in de jaren 80 kosten ze ook f 5,75 dan kan dat nu in 2013 ook.

 • willywolfkamp1

  detelg 1 met je eens, ook slachterijen probeerden paniek te zaaien door wat door te schuiven maar deze werden vlot opgenomen door andere slachterijen. De smoes dat er meer wild komt trapt geen varkenshouder in. Rustig door leveren, misschien volgende week vrijdag al een klein plusje omdat het aanbod steeds krapper word.

 • joannes

  De reactie is toch logisch! Er is een keten van: producent, handelaar, slachter, verwerker, eventueel andere verwerker, distributeur/supermarkt, consument. Elke schakel heeft zijn eigen voorraden, productie periodes, en vooral marges. In Juli konden de slachters het vlees niet kwijt en in augustus kwam men erachter dat de keten leeg was en er te weinig werd geleverd. Toen werd er met prijzen gewerkt om de haken vol te krijgen of.... eigenlijk de contract/klantverplichtingen te vullen. Dat heeft geld gekost! De boeren hebben hun marge een beetje kunnen verhogen ten koste van.......? Voordat de consument meer gaat betalen in de winkel zal er eerst een strijd komen tussen de slachters, verwerkers, en distributeurs over de marge die inmiddels naar de producent is geschoven. De distributeurs hebben eea vaak met contracten afgedekt dus eerst moet er een strijd tussen de slachters en verwerkers plaatsvinden voordat ze de distributeurs in de ¨leverings¨ problemen brengen waarna de distributeurs contracten gaan aanpassen met leverings garanties voor hun klanten die ze vlees moeten blijven aanbieden voor klandizie.

 • joannes

  De reactie is toch logisch! Er is een keten van: producent, handelaar, slachter, verwerker, eventueel andere verwerker, distributeur/supermarkt, consument. Elke schakel heeft zijn eigen voorraden, productie periodes, en vooral marges. In Juli konden de slachters het vlees niet kwijt en in augustus kwam men erachter dat de keten leeg was en er te weinig werd geleverd. Toen werd er met prijzen gewerkt om de haken vol te krijgen of.... eigenlijk de contract/klantverplichtingen te vullen. Dat heeft geld gekost! De boeren hebben hun marge een beetje kunnen verhogen ten koste van.......? Voordat de consument meer gaat betalen in de winkel zal er eerst een strijd komen tussen de slachters, verwerkers, en distributeurs over de marge die inmiddels naar de producent is geschoven. De distributeurs hebben eea vaak met contracten afgedekt dus eerst moet er een strijd tussen de slachters en verwerkers plaatsvinden voordat ze de distributeurs in de ¨leverings¨ problemen brengen waarna de distributeurs contracten gaan aanpassen met leverings garanties voor hun klanten die ze vlees moeten blijven aanbieden voor klandizie.

 • Jonas Brabant

  @joannes: je hebt het over marge die naar de producent is geschoven. Met producent bedoel je dan de varkensvoerleveranciers neem ik aan, bij de varkensboeren moet op de dag van vandaag nog steeds geld toegelegd worden!

 • joannes

  @Jonas Brabant, het is aan het schuiven dat is duidelijk. Stel je voor dat er geen beweging was! Dan zaten de varkens boeren nog strakker in de sandwich! Er komt nu wat uit de verbruikers kant tenminste.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.