Varkenshouderij

Achtergrond 1619 x bekeken 17 reacties

Buitenland vraagt nauwelijks biggen

De afzet van Nederlandse biggen loopt slecht. Buitenlandse vleesvarkenshouders hebben niet of nauwelijks interesse voor de dieren. Als zij Nederlandse biggen willen kopen, bieden zij daarvoor fors minder geld dan vorige week.

Exporteurs proberen de gewone koppels voor €38 per stuk te verkopen. Dat lukte hen niet. Buitenlandse vleesvarkenshouders bieden zo ongeveer €36 per stuk.

In het binnenland loopt de afzet binnen de vaste koppelingen nog goed, maar wel tegen lagere prijzen. De DPP-notering daalt voor deze week met €2,50 naar €28,50 per stuk. Dat is nog €3 per stuk meer dan een jaar geleden. De Vion-varkensprijs ligt nog maar 1 cent per kilo hoger dan halverwege juli vorig jaar. De landelijke richtprijs voor biggen daalt deze week met €2,38 naar €41,57 per stuk. Dat betekent dat vermeerderaars relatief weinig geld ontvangen voor hun biggen. De verhouding tussen de opbrengst van een vleesvarken en een big lag de afgelopen maanden in het voordeel van biggen.

Prognose: prijs lager.

Laatste reacties

 • huivar1

  hoezo???? relatief weinig geld voor hun biggen ????
  er wordt geen (goed) big voor de kale dpp notering verkocht

 • brabantsduitserke

  derk jij hebt echt geen verstand. vanmorgen biggen geladen nord-west + 9 bij 25kg
  exl btw dat is 58.85 incl btw je moet schrijven dat de handelaar er weer probeert
  gebruik van te nemen

 • varkenshouder1

  @Brabantsduitserke:
  Kan wel zijn maar met een voerwinst bij de vleesvarkenshouder van 60 euro de 1e 6 maanden krijgt Derk steeds meer gelijk !!!!!

 • John*

  misschien moet de we de voerwinst van eind 2011 maar eens vergelijken dan, 100 euro bij de vleesvarkens en 150 euro bij de zeugen... was op zich niet gek dat er een tekort aan biggen kwam afgelopen winter/voorjaar. Je kan de centen wel bij de leverancier weghalen maar eens betaal je de rekening. Dit is vooral een boodschap voor de slachterij en retail!

 • brabantsduitserke

  zo is het maar net john ,soms weet jij het verrekte goed te brengen

 • John*

  en als dit jaar weer alles bij de fokker gehaald wordt hebben we volgend jaar biggen van 80 euro.. en zullen er veel vleesvarkensstallen leegkomen.

 • kalkar

  Johnnyboy, wat lul je weer uit je nek. Kijk naar de voerwinsten van de afgelopen 5 jaar en je ziet meteen wat beter rendeerd, de fokkerij of de mesterij. Pipo.

 • John*

  Van de week hebben er alweer enkele fokkers al dan niet gedwongen de handdoek in de ring gegooid. Met de 'hoge' voerwinsten hadden ze net het noodkrediet van vorig jaar betaald en een nieuwe kregen ze niet meer. En zo gaan er nog wel meer volgen de komende maanden. En zo krijgen we in januari / februari / maart / mei weer een krapte aan biggen. Aan de andere kant hebben we een koele zomer met nauwelijks problemen met voeropname in de kraamstal waardoor de speendip dit jaar wel eens mee kan vallen.

 • kalkar

  Ja, pipo, en bij mij in de buurt hebben 3 boeren zich van kant gemaakt...., gezien de vooruitzichten met de speendip die weleens mee kon gaan vallen, zullen er op de wat langere termijn zeer zeker nog enkele volgen...

 • zeugenstal

  sorry melkertje . vind deze reactie wat ver gaan

 • John*

  binnen nu en 10 jaar verdwijnen er in nederland gewoon de helft van de varkenshouders dat is nu al bekend.. de vraag is wie o wie....

 • joannes

  John* en over 10 jaar hebben we dan nog steeds overproductie voor binnenlands gebruik in een dicht bevolkt land als Nederland. Dus blijven de varkenshouders afhankelijk van (natuur) incidenten die de minder efficiente bedrijven koud saneren en een goed jaar leveren voor diegene die een stoel vindt voor de muziek stopt. Ondertussen hopen dat de regel geving niet te veel veranderd anders wordt je daar door te pakken genomen.

 • John*

  al het vlees wat wij in nederland produceren kan binnen een straal van 300 km geconsumeerd worden en dat is zeer netjes.

 • joannes

  Beste John* dan ga je voorbij aan de bedrijven en de ruimte in die straal van 300 km. En je gaat voorbij de ontwikkelingen, met waarschijnlijk meer ruimte en minder regelingen, in die andere landen die meedoen in die straal. Straathof is niet voor niets in Duitsland aan het uitbreiden. Het feit is, dat in Nederland te veel wordt produceerd, en nog steeds aan kostprijs verlaging en capaciteits uitbreiding doet wat de minder efficiente kollega´s, zeker wanneer de voerprijzen stijgen, koud saneerd. Bij 50% minder bedrijven in de huidige trend zal er zeker geen 50% minder productie zijn dus blijven de varkenshouders met een enkele incidenten prijsdruk houden.

 • John*

  als al die minder efficient producerende collega's / concurrenten nu eens acuut zouden stoppen hoe zou de varkensmarkt er dan uit zien joannes?

 • joannes

  John*, als die minder efficient producerende collega´s/ concurrenten nu acuut stoppen schieten de prijzen omhoog met het gevolg dat er geld vrijkomt voor nieuwe investeringen, omdat geen boer belasting wil betalen over winsten, en met deze nieuwe investerings golf creëren we weer overcapaciteit die leidt tot weer ¨minder efficient producerende collega´s/ concurrenten¨ waar jij misshien wel tussen zit omdat de collega´s in het buitenland, oa Oost Europa ook niet stil zitten.De cycle worden steeds korter ivm de kennis over dracht en vrijhandels verkeer. Daarbij komt dat, dat kleine beetje kennis voorsprong wat NL op de rest heeft, vooral uit micro management komt, relatief kleine bedrijven tov bv de US of NZ. Dat beetje voorsprong compenceert de lagere inkoopsprijzen voor de verwerkers met de reis, tijd en verkoop afstanden. Wanneer dit wegvalt zijn we eruit geconcurreerd en kan je alleen in je eigen verzorgings gebied concurreren. En dan in een verzadigde markt zullen bedrijven met dunne marges alleen kunnen vervangen wat wegvalt. Kostprijs verlagings politiek werkt niet in een verzadigde markt. Je zal als producent een onderscheidend product moeten aanbieden wat meerwaarde biedt voor de consument om uiteindelijk een hogere marge te realiseren.

 • John*

  joannes, kostprijsverlaging is het enige wat werkt in een verzadigde markt. er zal best een deel niche zijn. Maar ook die markt is er erg grillig en dekt momenteel de kosten ook niet. Een verzorgingsgebied met een straal van 300 km vind ik genoeg. Vanuit oost-europa hebben ze dan al een verzorgingsgebied met een straal van 1000 km om het vlees in nederland te krijgen. En zo spectaculair zijn de voordelen van groot inkopen nu ook weer niet! De varkens zijn in europa alleen al 30 euro duurder om te maken doordat er een invoer hebben van 94 euro / 1000 kg voer gehanteerd wordt op import van buiten de EU. Gaat die invoerheffing eraf, lossen we het mestprobleem op en de dierrechten in de prullenbak. dan zijn we in een keer weer flink concurerend.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.