Varkenshouderij

Achtergrond 758 x bekeken 1 reactielaatste update:27 jun 2012

China houdt EU-export varkensvlees in de benen

De groei van de Europese uitvoer van varkensvlees is voorbij. In de eerste twee maanden van dit jaar verdween nog fors meer varkensvlees van Europese bodem naar derde landen.

Die groei is in maart en april verdwenen. Sterker nog: in die maanden liep de Europese uitvoer wat terug ten opzichte van dezelfde maanden in 2011. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De 27 Europese lidstaten exporteerden in april 243.000 ton varkensvlees. Dat is 3.000 ton minder dan in dezelfde maand van 2011. De totale Europese export van varkensvlees kwam in de eerste vier maanden van dit jaar uit op bijna 1,04 miljoen ton. Vorig jaar ging in dezelfde periode 974.000 ton varkensvlees uit Europa naar derde landen. Rusland, de grootste buitenlandse importeur van varkensvlees, nam 3 % minder af met 262.000 ton. Ook Hong Kong bestelde 3 % minder producten in Europa met 159.000 ton. De Europese export naar China is daarentegen ruim verdubbeld naar 157.000 ton. Daarmee heeft het land Hong Kong bijna van een tweede plaats in de ranglijst van importeurs verdrongen. Daarmee houdt China de Europese export goed in de benen.

Europese lidstaten profiteren meer van de toename van de Chinese behoefte aan varkensvlees dan de Verenigde Staten. Dat laatstgenoemde land voerde in de eerste vier maanden van dit jaar 122.000 ton varkensvlees en bijproducten uit naar China. Dat is 50 % meer dan in dezelfde periode van 2011. De Amerikaanse export naar Hong Kong daalde met 10 % naar 32.000 ton. De totale uitvoer van de Verenigde Staten steeg met 6,3 % naar 782.000 ton.

Eén reactie

  • VOF-HEINEMANS1

    De titel zou wellicht aangepast kunnen worden!!

Of registreer je om te kunnen reageren.