Varkenshouderij

Achtergrond 392 x bekeken

Prijsstijgingen in vochtrijke krachtvoeders

De prijs van bierbostel komt weer in beweging, vooral vanwege de prijsstijging van eiwitbron soja.

De prijsverhoging komt uit op 5 tot 10 cent per ton per procent droge stof, dus 1 tot 2 euro per ton.
Desondanks is bostel nog steeds een aantrekkelijke component in het rantsoen doordat de verhouding met de voederwaardeprijs gunstig blijft. Bij afname van grotere hoeveelheden is uiteraard korting te bedingen. De beschikbaarheid is goed omdat de brouwerijen volop produceren met het oog op het naderende zomerseizoen.
Maisglutenvoermeel is iets duurder en minder beschikbaargeworden. Er geldt een levertijd van minstens een week.
Het aanbod aardappelsnippers is zeer divers. Acceptabele tot uitstekende kwaliteit kost afhankelijk van lokatie van aflevering 39 tot 46 euro per ton. Goede voeraardappelen (reststroom pootgoed) kosten 35 euro per ton. Stro is nog steeds pittig geprijsd, zeker de goede kwaliteiten tarwestro zijn duur. Het is lastiger verkrijgbaar omdat de import terugvalt. Stro vanuit Spanje is te kostbaar en in andere landen loopt het aanbod nu af. De vraag is niet groot, maar wel wat toegenomen omdat aardbeientelers meer kunnen gebruiken. Dat kan de prijs doen stijgen.
s    Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.