Varkenshouderij

Achtergrond 11675 x bekeken 10 reacties

Aanbod vleesvarkens niet al te groot

De aanvoer van vleesvarkens is niet al te groot bij Nederlandse en Duitse slachterijen. Zij nemen de dieren daarom goed op.

Van een prijsverhoging is waarschijnlijk geen sprake. De varkensvleesbedrijven willen hun marges eerst wat verhogen. Varkensvlees gaat iets beter van de hand. Door het krappe aanbod is een stijging van de varkensprijs nog wel te verwachten voor het eind van het jaar.

Laatste reacties

 • joannes

  VION heeft andere problemen die de prijs drukken hebben we geleerd deze week via ZLTO! De vraag is of de markt wel werkt in deze situatie met die dominate VION die via de ZLTO van de boeren is. Als je er overnadenkt is het wel een hele bijzondere prijsvorming. VION een dominate speler en eigendom van boeren investeert in Schotland voor meer macht in de retail en wordt gegegijzeld door de Politiek en de werknemers aldaar. Vervolgens moeten er verliezen worden genomen bij VION en de ZLTO. En... het idee dat de prijs vanuit een machtspositie het beste kan worden gezet moet nu betaald worden via op zijn minst 2 kanalen. De mogelijke ander kanalen zijn de verminderde invloed ivm het falen in de markt want er zal door de concurrenten op gereageerd worden via de klanten in de retail. Kortom: nog steeds een ¨bleeder¨

 • varkenshouder1

  Ik vraag mezelf af of het inderdaad wel zo`n goed idee is om Vion overeind te houden ??? Wat gebeurt er als we dat niet doen ?????

 • joannes

  De verliezen bij Vion worden dan genomen via een faillissement waarbij de verliezen via een curator in ieder geval binnen VION blijven en afhankelijk van hun bedrijfs struktuur en de nationale wetten blijven de verliezen hopenlijk nationaal in de UK. De boedel zal worden verkocht en de vrije markt zal de prijzen bepalen. Alleen al de, al of niet tijdelijke, beperking van slachtcapaciteit zal tot een nieuwe prijs vorming gaan leiden. Misschien is het met een paar weken onzekerheid bekeken omdat de RABO een groep ondernemers steunt zoals in de jaren negentig eens een keer is gebeurd. De RABO heeft namelijk ook een vinger in deze pap! Ze zullen het op alle manieren proberen te voorkomen omdat een hele batterij managers zich gecommiteerd hebben aan dit verkeerd uitgepakte beleid en die schermen zich voorlopig netjes af. Een verkopers staken is volgens mij de enigste oplossing om het wankele gebouw af te breken.

 • John*

  misschien een taak van voor de nvv om dat eens uit te zoeken? wat gebeurt er als vion op de fles gaat?

 • politiek

  Ik verwacht dat de beerput nog veel groter is als men nu nog wil toegeven en bekendmaken. Duidelijk is wel dat die internationale avonturen niet in het belang was van de Nederlandse veehouder. Hopenlijk behoeft de Nederlandse veehouder niet borg te staan voor die honderden werknemers en boeren in Schotland. Bij een verekening in uitbetalingsprijs van die verliezen per kg geleverd varkensvlees is dat bij b.v. 5 cent al een 50.000 euro per bedrijf per jaar ! voor een gemiddeld gezinsbedrijf. Blijft dat deze Nederlandse bedrijven wel trekken !

 • bertes

  onze eigen belangenbehartiger heeft er alle belang bij. dat de prijzen van de varkens zakken. op zijn minst gelijk blijven.
  en de boeren blijven altijd lid.
  waarom.
  omdat ze de stroom en mobiel bellen, denken goedkoper te hebben via lto bedrijf. o ja; en ook belegingen en verzekeringen enz.

 • John*

  waarom heeft de zlto zich voor de karretjes van de slachterijen laten spannen?

 • politiek

  Natuurlijk heeft de ZLTO er baat bij en minder risico als men uitbetalingsprijs varkens laag(er) kan houden. John waarom de ZLTO zich voor het karretje heeft laten spannen? . Ze lopen doodgewoon met elkaars karretje mee. Ze zitten bij elkaar in besturen en raden van toezicht. Trek het maar eens na. ZLTO bestuurders, CDA bestuurders, RABO bestuurders, VION bestuurders, Voercooperatiebestuurders, tot en met zelfs productschapbestuurders toe !!. Frisheid in besturen is er echt niet. Doofpotmodules des te meer. Het is wat achterkamertjespolitiek waar het woord boerenbelang al lang ondergeschikt was. Die boeren hadden ze al lang ,,vastliggen ,, Niet alleen middels dat mobiel telefoontje maar ook middels financieringen, verzekeringen, voerleveranties, vergunningaanvraag (en ook verstrekking middels CDA). enz. Het primair belang om middels vlees, melk en eieren het inkomen te halen voor de boer is door dit systeem en verstrengelingen al lang verziekt. Wat wel intact gebleven is zijn bestuursvergoedingen en directievergoedingen incl. de bonussen met nog luxere stoeltjes in een nog luxer kantoor.

 • pff

  Hallo, hier paar jaar terug hetzelfde meegemaakt met de lvv, een hoop 'managers' en aankopers/verkopers die telkens met een ander zijn geld de plak en de grote zwier zwaaien ! Bij een familiebedrijf waarbij de baas de portemonnee beheerd moet iedere cent die uitgegeven wordt verantwoord worden ! Mijn pronostiek is dat ze tegen het eind van het jaar serieus gaan herstructureren waarbij er zeker 1 en mss wel 2 slachthuizen de deuren zullen moeten sluiten ! Wordt vervolgd.......

 • joannes

  John* hier geven ze de argumenten: http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2012/11/ZLTO-wil-investeren-in-mestverwerking-1099738W/
  Voordat een bedrijf omvalt, of dringend geld nodig heeft, stappen ze in. Dat betekent dat ze eerder falende bedrijfsmodellen overnemen dan succesvolle en daarmee dominantie proberen te realiseren. Wanneer er een echte ontwikkelings / investerings groep achter stond zouden ze direct op economische motieven sturen maar dat gebeurd niet. Men stuurt op markt dominatie die vervolgens met een te dure operatie klanten verliest aan agressieve / vernieuwende /jonge / strak geleide bedrijven die profiteren van de (complexe) prijszet dominatie en een ruimere marge scoren. Wat Vion niet kan kan kunnen deze wel: overleven zonder hulp van boeren!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.