Varkenshouderij

Achtergrond 232 x bekeken 1 reactie

Ga een dagje beren kijken

Het kiezen van een goede eindbeer is niet eenvoudig. Kijk en vergelijk voor u koopt.

Het aanbod van eindberen groeit flink. Bijna wekelijks wordt melding gemaakt van nieuwe aanwinsten. Zonder uitzondering zijn dit beren die zorgen voor meer vlees, een hogere daggroei en een betere voerconversie dan concurrerende eindberen. Dit speelt vooral in de Piétrain-fokkerij. Deze genetica zit de laatste jaren flink in de lift vanwege veranderde uitbetalingsschema’s, het mesten van beren en een toenemend belang van Duitsland.
Door het groeiende aanbod wordt het kiezen van een goede eindbeer lastiger. Bovendien is het lastig om harde feiten over fokwaardes boven water te krijgen. De informatie van fokkerijorganisaties is vaak gekleurd. Dit alles kan er toe leiden dat varkenshouders zich onbewust laten meeslepen of zich bewust afwenden van alle mogelijkheden die er zijn. Verstandig is dit natuurlijk niet. Een eindbeer is voor de helft verantwoordelijk voor het potentieel van de nakomelingen. Om tot een goede keuze te komen zijn er twee belangrijke zaken te noemen.
1. Ga eens verschillende beren bekijken bij de ki-organisaties. Op basis van exterieur, fokwaardes en het verhaal van de verkoper ontstaat al een beter beeld van hetgeen gekocht kan worden. In Duitsland is dit gemeengoed. Daar kiest nagenoeg elke vermeerderaar zijn 'eigen' beer uit bij de ki. Voor uniformiteit bij de biggen is het aan te bevelen sperma te kopen van een groepje beren met een kleine genetische spreiding.
2. Weet hoe groot de populatie is waaruit de beren worden geselecteerd. Als vuistregel geldt dat elke topfokzeug één geschikte ki-beer per jaar kan voortbrengen. Een topfokpopulatie van 100 zeugen die jaarlijks 200 beren voortbrengen, is dus twijfelachtig. Het voordeel van een grote populatie is het meest zichtbaar in Denemarken. Daar wordt bijna uitsluitend met de Deense Duroc-eindbeer gewerkt. Dat biedt enorme selectiemogelijkheden. Het is één van de pijlers van het Deense succes.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Intense

    Ga jij maar lekker beer(tje kijken).
    Succes!

Of registreer je om te kunnen reageren.