De Chinees gaat een kilo varkensvlees meer eten. Produceert China dit allemaal zelf?
De komende tien jaar verwacht de Chinese overheid dat per hoofd van de bevolking een kilo meer varkensvlees zal worden gegeten. Nu zult u zeggen: wat is nou een kilo? Neem dan ook in ogenschouw dat de Chinees zo ongeveer alles wat er in en aan het varken zit consumeert. Poten, kop, nieren, darmen, lever, maag, écht alles eet hij op.
Echter, een kilo per hoofd betekent bij een bevolking van 1,3 miljard mensen een stijging van de productie met 1,3 miljoen ton. Ter vergelijking: Nederland exporteerde volgens cijfers van het Productschap Vee en Vlees in 2009 in totaal dezelfde hoeveelheid. Dit is het totaal van vers vlees, karkassen, levende varkens, bacon en vleeswaren en bereidingen.
Een kilo varken meer eten betekent voor China bijna 14 miljoen varkens meer produceren en slachten. Gaat het ze lukken om dit zelf te produceren? Of moeten ze grote hoeveelheden importeren?
Dit gaan de Chinezen zeker zelf produceren. Niet alleen omdat de Chinese overheid dit als beleid heeft vastgelegd, maar ook omdat China eeuwenlang een cultuur heeft in varkens houden. Het zit de Chinezen in de genen. Het varken is ook het 12de dier in de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender.
Chinezen zijn volop bezig westerse kennis naar zich toe te halen om zo de productie fors op te voeren. Want het ontbreekt op Chinese bedrijven aan kennis en structuur. Deze kennis kopen of kopiëren ze, zonder enige vorm van terughoudendheid. Dus op het gebied van kennisoverdracht en hardware liggen er volop kansen voor Nederlandse bedrijven.
Voor de export van varkensvlees naar China zijn er minder mogelijkheden. De import bestaat voor 80 procent uit restproducten. Chinezen zijn bereid voor de restproducten, die hier geen of weinig waarde hebben, te betalen. Nederlandse slachterijen kunnen hiermee het varken tot meer waarde brengen. We leveren geen vlees, maar China steunt wel onze varkensprijs.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.