Varkenshouderij

Achtergrond 227 x bekeken

Concurrentie op exportmarkten voor biggen neemt toe

Nederlandse en Deense exporteurs van biggen treffen elkaar steeds vaker op buitenlandse markten.Door een sterke groei van het aantal afgeleverde biggen per zeug en een achterblijvende groei van het aantal beschikbare vleesvarkensplaatsen, moesten Nederlandse en Deense vermeerderaars de afgelopen jaren steeds meer biggen exporteren. Door een verdere verbetering van hun technische resultaten zal de biggenexport ook de komende jaren aan belang winnen. Nederlandse en Deense exporteurs van biggen zullen elkaar dus steeds vaker treffen op buitenlandse markten.

Hun onderlinge strijd zal daarop steeds heviger worden. Zij zullen zich dus optimaal moeten inzetten met al hun middelen om die strijd te winnen. De Nederlandse overheid kan Nederlandse exporteurs nog beter van dienst zijn om de export van Nederlandse biggen te bevorderen. Nederland heeft wat dat betreft een achterstand ten opzichte van de Denen.

De export van Nederlandse biggen steeg tussen 2007 en 2010 met bijna 27 procent van 5,06 naar 6,41 miljoen stuks volgens het Productschap Vee en Vlees. In diezelfde periode wisten de Denen hun uitvoer ruimschoots te verdubbelen van 3,83 naar 7,51 miljoen biggen.

Tot 2009 waren Nederlandse biggenexporteurs hun Deense concurrenten de baas. Sinds 2009 zijn de rollen omgedraaid. In dat jaar gingen 7,04 miljoen Deense biggen naar het buitenland, terwijl 6,03 miljoen Nederlandse dieren de grens passeerden.

In de eerste vier maanden is het verschil in buitenlandse marktaandelen tussen Deense en Nederlandse biggen in het voordeel van de eerstgenoemden gegroeid. Toen gingen 2,6 miljoen Deense en 2,1 miljoen Nederlandse biggen naar buitenlandse vermeerderaars. De Denen realiseerden daarmee een stijging van 6,9 procent, terwijl de Nederlandse groei bleef steken op 0,2 procent.

Nederlandse exporteurs maken zich grote zorgen over de biggenuitvoer. Zo kan de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) in hun ogen andere regels ten opzichte van de biggenexport hanteren, waardoor zij die export kan bevorderen. ”De Deense regering is Nederland vijf slagen voor met zijn preventiebeleid. Zij zit niet te zeuren over allerlei zaken, zoals bevroren leidingen. Zij kijkt of het welzijn van de dieren goed is en dan mogen exporteurs rijden naar het buitenland. De VWA kan daaraan een voorbeeld nemen. Dierenartsen ergeren zich aan pietluttigheden in de Nederlandse regelgeving, die niets toevoegen aan het dierenwelzijn of de veterinaire veiligheid”, stelt voorzitter Toon Wassenberg van de Nederlandse Bond van Waaghouders. Hij wil exportkeuringen op zondagavond, zodat chauffeurs maandagochtend meteen kunnen rijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.