Varkenshouderij

Achtergrond 193 x bekeken 20 reacties

Duitse veilingprijs varkens onder niveau vorig jaar

Vleesvarkens brachten vandaag op de Duitse veiling Teleporc met € 1,59 per kilo hetzelfde op als vorige week. Deze prijs ligt voor het eerst sinds februari van dit jaar onder het niveau van de vergelijkbare weken van vorig jaar. De afzet van varkensvlees loopt nog niet gemakkelijk volgens Duitse slachterijen. Zij kochten daarom niet alle aangeboden 1.885 vleesvarkens op de veiling. In totaal 1.720 dieren verwisselden op die veiling van eigenaar.
De DPP-biggenprijs blijft deze week gelijk op € 27,00 per stuk. De afzet van losse koppels biggen loopt moeizaam. Grote koppels noteren € 37,00 tot € 38,00 per stuk, maar kleine koppels brengen minder dan € 30,00 per dier op.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  parasiet. een parasiet(slachthuis/vleesinkoper/supermarkt) is een levensvorm die zich ten koste van een ander organisme(varkenshouder)in stand houd en vermenigvuldigd, dit gaat net zo lang door tot de gastheer niks meer heeft. de parasiet zoekt dan weer een andere gastheer, welk verdelgingsmiddel zou nou tegen zulke parasieten helpen?

 • no-profile-image

  bijna

  vraag,,,
  hoe betalen jullie die rekeningen allemaal tegenwoordig ? heb er nog zat liggen , wie kan helpen

 • no-profile-image

  boerjan

  De Bank!!!
  En anders de voerleverantier,
  wil je graag gebonden hebben.

 • no-profile-image

  johnny

  Het bedrijf verdubbelen, een luchtwasser ervoor en je bent helemaal gebonden, succes.De rest in de keten heeft je waar ze je hebben willen.Pensioensleeftijd ongeveer 85 jaar.

 • no-profile-image

  boer biet

  volgende week alle distributiecentra vd supermarkten blokkeren en eisen dat varkens contant afgerekend worden aan de slachterijen ipv na 3 maanden, dan kan de varkensprijs per direct 3ct omhoog

 • no-profile-image

  ex zlto lid

  ik vind het verdraaid rustig van de zijde van de nvv, van de zlto verwacht ik al helemaal niet meer. ben gisteren in dalfsen geweest, daar werd een voorstel gelanceerd,( overigens niet door farmfocus) om een dag in de week geen varkens te laten slachten, maandag lijkt me de beste dag, zodat er dan direct geen vers vlees in de winkels ligt.ik vind dit een taak van onze belangenbehartigers om dit verder uit te werken. ondank de problemen die dit geeft doe ik er direct mee mee! nvv, geef de bal eens voor, wij schieten hem er wel in. hat gaat slecht op mijn bedrijf, nog slechter als tijdens de dioxine crisis!

 • no-profile-image

  HaGe

  Varkenshouders in nood, trek je conclusie. Een hogere marktprijs dwing je niet af, tenzij het produkt schaars is. Dat banken en voerleveranciers een dikke vinger in de pap hebben, hebben jullie zelf gewild. De grootste uitbreiders schreeuwen nu het hardst moord en brand. Stoppen en met noorderzon vertrekken kan een goede optie zijn.

 • no-profile-image

  varkenshaas

  @Ex XLTO lid: ben het met je eens om op Maandag geen varkens te leveren. Dat heeft wel impact maar degene die dit op moeten zetten liggen nog in hun winterslaap. Het zal vanuit NVV moeten komen want Zlto gaat echt niet meedoen als slachterij zijnde. Als het zover komt zullen we ook moeten controleren of er die dag niet geladen wordt. Wat mij betreft schiet ik elke band van de vrachtwagen lek die wel durft te laden die dag. Komt overigens wel goed uit want dan hebben ze gelijk een slachtdag minder. Chauffeurs geven aan dat ze al maanden minder varkens rijden. Ik vindt dat een betere indicatie dan van alle van zichzelf denkende kwalitatieve hoogwaardige marktanalisten.
  Wat mij betreft op zeer korte termijn alle slachtgewichten terug met 10 kg zodat wij weer meer aantallen in de stal kunnen leggen, de vrachtwagen beter kunnen benutten omdat er weer 34 stuks meer op mogen. Dit alles heeft geleid tot een flinke kostprijsverhoging bij de vleesvarkenshouder die we zelf terug moeten draaien. Verder op Maandag geen varkens laden indien de kostprijs niet betaald wordt. Ben ervan overtuigd dat dit tesamen met farmfocus een kentering zal geven. Als Farmfocus alleen alles moet doen zal dit niet gaan slagen. Daar is meer voor nodig.
  Dit is het huiswerk voor de NVV en het wordt inderdaad tijd dat die ook uit de winterslaap komen !!!!

 • no-profile-image

  boer

  Als jullie bedoelen 1 maandag niet leveren dan kan ik me daar iets bij voorstellen. Als je bedoelt meerdere maandagen dan weet ik nu al dat we zelf de dupe gaan worden. Ten eerste zal iedereen moeten schuiven in zijn laaddag en/of tijd, er zullen wekelijks varkens "over" blijven dus de gewichten stijgen en minder plaats voor biggen doordat afdelingen niet leegkomen. Ik denk dat het probleem zichzelf oplost, maar we zullen wel dit jaar zonder al te veel kleerscheuren door moeten komen. Volgend jaar kan een dag minder slachten misschien wel zonder problemen gerealiseerd worden als ik hoor hoeveel bedrijven hier in de omgeving (N.O. Brabant) het laatste half jaar al gestopt zijn.

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  Ik lever niet op Maandag sinds lange tijd. Mijn handelaar heb ik meegedeeld dat hij s`Maandags niet hoeft te laden als de prijs onder de kostprijs ligt !!!! Als iedereen dat nu eens deed was er misschien iets beweging in de prijs te krijgen.

 • no-profile-image

  boerke

  een prima idee, kost niks, baat het niet, dan schaad het niet

 • no-profile-image

  diezel

  het probleem hebben jullie zelf gemaakt ! als iemand bij mij te weinig biedt voor mijn waar doe ik het niet ! Jullie zeggen "ik moet ze kwijt" en achteraf maar klagen dat je te weinig krijgt . Als het toch allemaal goud is bij de slachterijen waarom niet zelf slachten ?

 • no-profile-image

  few

  varkenshaas wat een onzin dat je maandag niet leverd, ik ook niet, gewoon omdat ik altijd op vrijdag lever. Als je niet leverd onder de kostprijs kom je aan leveren niet meer toe, maar dan krijg je wel hele zware varkens.

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Snap je nu waarom Frits van Eerd geen slachterij of varkensbedrijf begint !!!
  Het ligt ook vooral aan de supers dat wij de kostprijs niet beuren. Dat wil niet zeggen dat ze na al de opgelegde eisen de kostprijs niet meer hoeven te betalen. Dat is dus wel waar ze nu volop mee bezig zijn en daar zijn maar een paar manieren voor om dat duidelijk te maken. Dat is onder meer op maandag geen varkens onder de kostprijs leveren aan de slachterij zodat men in de problemen komt met de versvlees afdelingen in de supers enzovoort.
  Ik vindt het overigens een domme gedachte van mensen die roepen dat boeren daar zelf om vragen. Supers en slachterijen vragen vlees en daar wordt op geproduceerd en gefinancierd. Dat is het systeem in binnen en buitenland en daar hoor je een nette prijs voor neer te leggen.
  Het is toch van de zotte dat supers producten met een verhaal ( welzijn en milieu) ver onder de kostprijs uit denken te moeten betalen !!!

 • no-profile-image

  Bart

  @Few: jij snapt het niet helemaal, of wel ??
  Men heeft de varkens veel liever op Maandag dan op Vrijdag. Ik mag toch hopen dat andere boeren dat wel snappen.

 • no-profile-image

  boer

  Ik denk dat de Duitsers er geen probleem mee zullen hebben als we in Nederland niet meer op maandag slachten..... Of gaan we regelen dat de boeren in de rest van Europa ook niet meer op maandag leveren?:-)

 • no-profile-image

  down under in brabant

  @Bart, varkens die s'maandags geslacht worden liggen pas op woensdag als karbonaatje of hamlap in de winkel, die van vrijdags op maandag. Dus ik snap jouw drive niet om op maandag niet te leveren. Verder wil ik nog kwijt dat het mij de laatste tijd wel opvalt dat de kiloknallers bij de C1000 duurder zijn dan pak 'm beet een jaar terug. Deze week in de "aanbieding"! varkensschnitzel voor maar €6,48 de kilo en hamlappen €5,98 de kilo. Een jaar geleden gingen deze zomaar voor €1,00 minder over de toonbank. Het zou me niets verbazen als het Lei in 2012 met een rapportje komt over de marge verdeling in de kolom van; veevoerindustrie van + 15% naar + 18%, varkenshouders van - 3% naar -20% en retail van +22% naar +29%. Zo gauw ik vanuit de NVV het signaal krijg, om op de baricade te klimmen d.m.v. blokades van distributiecenta's, sta ik voor aan!!!!

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Ik neem aan dat we die kant dan wel op moeten. Alleen in NL halen we het niet.
  Motto: "Maandag halen, kostprijs betalen".

 • no-profile-image

  Bart

  @Down under: omdat ze op Maandag die varkens gewoon niet kunnen missen om op het eind van de week de winkels bevoorraad te hebben. Beter zou zijn Maandag en Dinsdag lam leggen maar dat krijg je niet voor mekaar. Tenminste niet wekelijks.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  20% zoekt actief rendement, 80% varkenshouders doet helemaal niets. Laatste groep krijg je nergens voor in beweging. Kijk dus wat je met maximaal 20% wel kunt. Alleen roepen in de woestijn is verspilde moeite.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.