Varkenshouderij

Achtergrond 529 x bekeken 46 reacties

Duitse varkensprijzen omlaag

De varkensprijs van de Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch daalt vandaag met 4 cent naar € 1,50 per kilo geslacht-gewicht franco slachterij exclusief btw. De prijsdaling is een tegenvaller voor de Duitse vleesvarkenshouders. Zij hadden gerekend op een gelijkblijvende prijs. Die ligt deze week 5 cent per kilo hoger dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  broodvechter

  beter maar afscheid nemen van die zooi

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Beter Maandag en Dinsdag niks leveren aan die zooi zou ik zeggen. Laat ze Woensdag maar weer beginnen met slachten. Dat heeft vele malen meer effect. Alleen voor een fatsoenlijke prijs wil ik de versmarkt bedienen in het begin van de week. ik vindt dat de varkenshouderij deze weg moet gaan belopen om supermarkten enzovoort in Europa in beweging te krijgen om een normale kostprijs te betalen.

 • no-profile-image

  VERNOOY

  LICHTER SLACHTE VION DAN KRIJG JE DE BERG WEG

 • no-profile-image

  boerke

  jammer dat ze er geen 15 cent af hebben gedaan. dan was het tenminste over en uit geweest.

 • no-profile-image

  jan

  ff de rabo bellen ,een ton lenen en we kunnen de zomer weer door, niet te negatief doen slaap je slecht van gr

 • no-profile-image

  bedonderd

  hoe durft je vion wel 80 miljoen winst maken over onze rug ,gewoon zware oplichters zyn het

 • no-profile-image

  Bart

  Die 80 mln geloof ik zowieso niet. ooit gehoort van schuiven van winsten binnen een bedrijf. Cranswick maakt megawinsten op varkensvlees geven ze aan en Vion geeft juist het tegenovergestelde aan. Vrij ongeloofwaardig.... Al moet ik zeggen dat onze Engelse collega`s nog veel harder genaaid worden dan wij.

 • no-profile-image

  boerke

  jan, hien, die mogelijkheid bij de bank gaat al niet meer, ook bij de voerfabriek ben ik uitgeleend, de nood is hoog, maar het dringt bij onze varkensinkopers nog niet voldoende door, als ik het niet red door mijn eigen onbekwaamheid, hoef ik andere niet de schuld te geven, maar met ons word een vies spelletje gespeeld, we weten het wel maar ik heb er geen antwoord op. het enige wat ik nu nog kan is doorgaan tot het bittere eind

 • no-profile-image

  johnny

  De rest van het jaar 1.85 per kg, komen we gemiddeld op de beloofde 1.70 uit.Blijven dromen.!!!!

 • no-profile-image

  mester

  we maken er gewoon teveel dus zijn we zelf schuldig ,dit is gewoon de waarheid en moet iedereen maar eens onder ogen zien dan steeds weer andere de schuld te geven.

 • no-profile-image

  kleinboerke

  Zoo is dat mester deurne ,je begint het gelukkig ook door te krijgen. Ik roep al jaren stomme goeie ondernemers stop eens met bouwen bouwen en bouwen,in een markt die toch al overvol is. het wordt tijdt dat zulke halve garen als er nu weer opgehemeld worden op deze site,die bart marcellis met zijn nieuwe stal owowow EN!!! de goeie ondernemer,gebouwdt dat er zo weer een paar duizend aan ken bouwen. Hoe gek kende zijn halve gare ,hoeveel monden moet jij eigenlijk voeden schrok.een echte zog dus.
  tsja daar in vredapeel zitten nog meer van die goeie ondernemers, .... hoe heet ie ook alweer ?? oh ja verbakel ofzo.
  nou ik zeg mar zo daar heeft de vroedvrouw bij de geboorte het verkeerde weggegooid.boeren was mooi met niet meer als een gezinsnivau!! Voor al dat gegraai is nederland te klein helaas moeten wij gezinsbedrijven wel mee die mongolen meebloeien , zat wel gedaan zijn voor veel van ons nu als je dan ook nog hoort wat graanprijs voorspellingen zijn maak dan je borst maar nat. ..ong nog nog nog meer!!

 • no-profile-image

  eerst zien

  tijd voor aktie

 • no-profile-image

  anoniem

  derk, het word tijd dat je gastelseplak verweiderd van de site. als je mensen persoonlijk aanpakt, moet je ook zelf je naam erbij durven zetten

 • no-profile-image

  grootsteboer

  Je slaat de spijker op zijn kop ANONIEM.
  ,Rare naam trouwens die van jou,is dat je echte naam ??. ach zo

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  Ik vindt ook dat berichten zoals die van Gastelseplak per direct verwijderd moeten worden. Zo gaan we niet met elkaar om in NL. Wat de varkensprijs betreft: Zondagmorgen de handelaar bellen dat de varkens maandag niet geladen worden is het beste medicijn. Droogzetten die handel is het enigste wat werkt. Er zijn niet teveel varkens want men wil zoveel mogelijk varkens vroeg in de week hebben, dat zegt veel. Ook chauffeurs zeggen rustige tijden te hebben.

 • no-profile-image

  Boertje

  Gastelseplak zou er i.d.d. beter aan doen om andere woorden te gebruiken, maar in principe hebben hij en Mester Deurne wel gelijk. Wij (alle Europese varkenshouders gezamenlijk) produceren gewoonweg teveel. Zolang de supers kunnen blijven kiezen uit een groot aanbod, zijn zij heer en meester en moeten de slachthuizen naar hen luisteren. Pas wanneer het overaanbod t.o.v. de vraag weg is en de slachterijen "structureel nee" moeten verkondigen, komt de macht bij de slachterijen en indirect dus bij de varkenshouder te liggen. Dit is eenvoudig te volgen. Zoals je nu ziet, zijn de supers de baas !! Diegenen die er niet in willen geloven dat we teveel produceren is dus "ziende blind" !! Bij de huidige aantallen zullen wij het moeten winnen door onze kostprijs naar beneden te halen (voorzover dat mogelijk is) door zoveel mogelijk samen te werken (inkoop, mestafzet, etc.). Dat is de keiharde realiteit !!

 • no-profile-image

  varken

  De waarheid is hard.Het is wel goed dat veel collega's eindelijk de waarheid onder ogen willen zien.We moeten elkaar ook niet onnodig gaan kwetsen.Situatie komt vooral door overheid en adviseurs dat groeien de enige weg is en dat stilstand achteruitgang is.De mensen die hier het hardst na geluisterd hebben zitten nu in de problemen.

 • no-profile-image

  abcdefghij,

  heeft er iemand wat gehoord van slachthuis kerkrade? ik heb vernomen dat die uitstel van betaling heeft aan gevraagd.
  en wat de varkens ellende betreft:er is sinds het opkopen van de slachthaken geen concurentie meer op het boeren erf,en dat is de grootste boosdoener.
  de fabrieken hoeven zich om de aan voer niet meer te bekommeren,dus als ze slachten en er is voor henzelf een beetje marge vinden ze het goed.
  en gaan ze met hun afnemers de strijd niet meer aan,want de inkoopprijs drukken is vele male makkelijker.
  we zullen een soort producentenvereniging op moeten richten anders gaan we er aan;allemaal.

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Volgens mij kunnen we er lang en kort over lullen, maar de gemiddelde opbrengsprijs zal altijd iets boven de GEMIDDELDE kostprijs liggen. (Tenzij er een soort quotum komt zodat je een monopolie positie krijgt en alleen een paar boeren het mogen produceren)! De 25% beste halen wel 10 euro meer uit een big/varken! Zo kan in hetzelfde jaar een bedrijf het 300 zeugen wel 50.000 euro verlies draaien en een bedrijf met 1000 zeugen 250.000 euro wintst! (125.000 belasting betalen,maargoed)! Conclusie, als de prijzen structureler hoger moeten om het ondereind ook wat te laten verdienen dan worden de goede ondernemers (Gastelseplak ahum) binnen 10 jaar miljonair! En gaan ze nog meer bouwen want het loont!!! Als we de gemiddelde kostprijs 10 cent naar beneden kunnen halen zal de opbrengtsprijs ook 9 cent zakken is mijn mening! En denk maar niet dat vion van de week de prijzen extra verlaagd omdat ik niet klaag! Groeten

 • no-profile-image

  W Geverink

  Waarom denken jullie dat de banken en de voerboeren maar aan blijven modderen met amper levensvatbare bedrijven? Omdat er goed geld aan verdiend wordt!!! Waarom bouwen de banken en voerboeren zelf geen bedrijven?..... Dan moet het kwartje toch een keer gaan vallen of niet dan. Ik las ergens van doorgaan tot het bittere einde. Daar wordt handig misbruik van gemaakt. Boeren zullen altijd doorgaan en werken voor niks in hoop op betere tijden. De betere tijden laten echter steets langer op zich wachten omdat de directeur van de slachterij ook de boerderij leest en daarom weet wat de kostprijs is en hoeveel er dan betaald moet worden om de boer drijvende te houden (en niet meer!). De bank weet de boer te overtuigen dat alles beter zal worden als hij meer varkens gaat houden. De voerboer weet dat de boer met zijn nieuwe stal wel door MOET gaan en dat het moeilijk om van voerleverancier te wisselen als je al tot over je oren in de schulden zit bij de huidige. De marge op een ton voer kan dan rustig verdubbeld worden nietwaar? De Amerikanen contracteren voer biggen en slachtvarkens van te voren. Als er geen of niet genoeg marge te halen is blijft de stal leeg. Is dat een idee? Is het slim om jezelf in de schulden te steken door een stal te bouwen? Volgens mij kun je beter een mobiele luchtwasser laten bouwen om naast een gehuurde stal neer te zetten. Van een gehuurde stal kun je tenminste af als het tegen zit en van een luchtwasser denk ik ook, vooral als die al op wielen staat. De voerboer verdiend meer aan jouw varkens dan jezelf. Mischien is het tijd om in plaats van uit te breiden eerst uit te zoeken voor hoeveel geld je zelf het voer kunt malen en mengen. De Denen en Duitsers hebben er bij jullie volop ervaring mee.

 • no-profile-image

  Bart

  Er is op korte termijn maar èèn oplossing en dat is de slachtgewichten 10 kg omlaag brengen op europees niveau. Ik vindt dat daar de belangenbehartiging en de europese commissie voor moeten gaan. Dat is zelfregulering al zullen we dan op lange termijn een andere oplossing erbij moeten zoeken richting de zeugen, anders worden de sneller leegkomende stallen over een jaar gevuld met meer biggen en worden er meer ronde`s gedraaid en is het effect weg. Slachtgewichten per direct omlaag wat nu kan richting de zomer omdat de gewichten zodadelijk met warm weer toch dalen, voor de langere termijn een structurelere oplossing zien te vinden. Dat is de enigste manier om de lage varkensprijs binnen de EU tot een keerpunt te brengen!!!! Doen we dat niet dan kiezen we voor een ijskoude sanering van bedrijven op zeer korte termijn.

 • no-profile-image

  Jonas

  @vermeerderaar: Er zijn procentueel maar zeer weinig bedrijven die warm weggekocht zijn zoals jij, of een groot inkomen halen buiten de varkenshouderij, maar wat boekhoudkundig toch aan het resultaat van de varkens toegeschreven wordt.
  De gemiddelde kostprijs wordt door deze bedrijven dus nog niet zo hard naar beneden getrokken.

 • no-profile-image

  denk eens na

  Wat een slap gelul hier op deze site marktwerking is als er te veel is de prijs daalt {de macht ligt bij de inkopers] en als er te weinig is de prijs stijgt [ macht ligt bij de verkopers] slachterijen/super markten kijken echt niet naar onze kostprijs[dan zouden ze nu meer betalen] zolang ze voor zo weinig genoeg varkens aan geleverdt krijgen gaan ze echt niet meer betalen [wat zou je zelf in hun positie doen] we kunnen beter een plan opzetten allemaal 5 tot 10 % minder varkens dan dat we gaan wachten dat er genoeg stoppen want daar worden we onder tussen zelf arm van. Ze [handel/slachterij,supermarkten] gaan dan weer vechten voor de varkens en word de vriendschap onderling minder
  Heb liever dat het mijn buurman goed gaat dan verdien ik zelf ook het meest.

 • no-profile-image

  fokker,mester

  @ Bart, voor mij is de beste oplossing: de varkens 10 kg zwaarder maken zodat ik meer biggen kan verkopen.

 • no-profile-image

  boertje

  Was toch niet dronken met mijn voorspelling. Doe weer een nieuwe volgende week weer min 4 of meer ... En waar baseer ik dat op simmpel het is haast pinksteren dat gaan ze nu lekker goed koop in kopen en duur verkoopen met pinksteren. Nu gaan we allemaal paniek verkopen van 95 terug naar 90 kg dus extra aan voer en wij als varkensboeren weer bedankt En zo gaat dat in december ook en met de carnaval en passen en dan is het jaar weer rond slecht !!!!! Niets teveel maar de marge word niet verdeeld. Mijn varkens gaan iedere week ze blijven niet liggen als er teveel waren kwamen ze niet halen.

 • no-profile-image

  varken

  Welgemeend advies aan varkenshouders waarvan het bedrijf eigenlijk al van de bank is:
  Onderhandel met de bank over een acceptabel loon en als dit te weinig is,leegdraaien en sleutel inleveren bij bank en elders gaan werken voor een beter inkomen en minder zorgen.
  Schaam je hier vooral niet voor!
  Het is de schuld van bank en adviseurs dat ze je je bedrijf hebben laten opeten.

 • no-profile-image

  Varkenshaas

  Krijgen ze veel sleutels want ik denk dat de meeste bedrijven van de bank zijn.

 • no-profile-image

  Bart

  Als we nu eens kattevoer gaan draaien van onze varkens. Dat wordt in de winkel beter betaald dan hoogwaardig vlees !!!!

 • no-profile-image

  varken

  Als het inderdaad waar is dat de meeste bedrijven al van de bank zijn en mijn advies wordt opgevolgd dan wordt het voor alle varkenshouders beter incl degenen die de sleutel inleveren.
  Oproep aan allen die een brief van de gemeente krijgen dat ze voor 1 juli nog een nieuwe milieuvergunning aan moeten vragen om nog in aanmerking te komen voor uitstel van nieuwe ammoniaknormen en gemeente dreigt met handhaving:
  Aangetekende brief naar gemeente sturen met de mededeling dat het bedrijf beschikt over een geldige milieuvergunning voor onbepaalde tijd voor het houden van varkens op basis van oude normen.
  Dat er absoluut geen geld beschikbaar is om te investeren in luchtwassers.
  Dat indien de gemeente besluit tot handhaving,ze bij deze al aansprakelijk worden gesteld voor de schade die jullie hierdoor ondervinden.
  Samen staan we sterk!

 • no-profile-image

  ikkk

  is de wekker al gezet bij de NVV of blijven ze nog langer slapen?!

  WW, haarle word eens wakker!!!!!

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Zolang wij het als boeren zo oneens zijn onder elkaar en men niet durft te kiezen voor een sectorale belangenbehartiger kan de NVV in mijn ogen geen spijkers slaan. De boeren die lid zijn van de eigenaar van Vion (Zlto) zullen moeten kiezen voor de NVV en dan kun je als belangenbehartiger iets bereiken. De Zlto boeren zullen de wekker moeten zetten door masaal over te stappen naar NVV om vooruitgang te boeken in sectorale belangenbehartiging !!! Maar er is èèn probleem, de Zlto organiseert kaart avonden en daar wil men Oh zo graag bij zijn, ongelooflijk..., men wil gewoon klein gehouden worden.

 • no-profile-image

  dirk

  Een goede ondernemer heeft geen sectorbelangenbehartiger nodig ,die dopt zijn boontjes zelf!Door 5 % van alle boeren wordt wel een nette boterham verdient,ook nu nog!Wie dat niet kan is helaas niet pienter genoeg!Daarom vallen er nog veel om.

 • no-profile-image

  veluwsboertje

  Zojuist heb ik de varkens die afgelopen vrijdag opgegeven waren voor as. donderdag afgezegd omdat de prijs onnodig laag is ,ik denk niet dat ze hierdoor duurder worden maar het geeft toch een goed gevoel ,maar de handelaar deed nog moeilijk ook het bleek dat er te weinig slachtvarkens waren
  De varkens worden niet direct duurder ,maar ik denk toch dat er volgende week vrijdag maar zo 2-3 cent bij kan komen

 • no-profile-image

  henk

  varken limburg je hebt helemaal gelijk ik snap ook niet dat er zo weinig op gereageerd wordt hebben de meeste hier de stallen al in orde.snap niet dat er geen aktie komt,ik heb zelf nog geen vergunning aangevraagd ben het ook niet van plan,wat het is gewoon grote onzin

 • no-profile-image

  varkenshaas

  Dirk, die 5% van die boeren die wel verdienen hebben juist wel belangenbehartiging nodig, want dat zijn de blijvers. Je kan het ook anders zien, die 5% die wel verdienen draaien ook te weinig rendement om op de lange termijn effectief een bedrijf te blijven runnen als ze puur varkenshouder zijn. Zonder goede belangenbehartiging zijn die ook ten dode opgeschreven op termijn, alleen weten ze dat nu nog niet. Ik vindt overigens de huidige belangenbehartiging onder niveau, al zal het niet meevallen met een enorm krimpende sector deze op de juiste manier te gaan leiden.

 • no-profile-image

  producent brabant

  regelmatig wordt er verwezen naar de NVV dat die dus de beste sectorbehartiging hebben. Ik heb daar zo mijn twijfels over en als je mij vraagt wat ze nu eigenlijk concreet doen, dan weet ik het ook niet. Enkele jaren geleden was ik ook lid van de NVV , maar nu dus niet meer. Een beetje zonde van het geld, wat je nu heel hard nodig hebt. Wat doen ze nu dus eigenlijk concreet ?? en wat bereiken ze ??

 • no-profile-image

  Jonas

  Soms weet je pas wat je mist als het er niet meer is.

 • no-profile-image

  ook

  ik ben nog wel lid van nvv
  maar wat t me oplevert weet ik niet
  dat lidmaatschap zeg ik ook mer eens op
  ben t ook beu da gesponser aan iedereen

 • no-profile-image

  producent brabant

  Ik mis wel de tijd van Wien van den Brink

 • no-profile-image

  Piggy

  Ik mis ook de "recht voor zijn raap belangenbehartiging"momenteel. Toch gebeurt er achter de schermen heel veel bij de NVV. Ze worden aangestuurd door een actief landelijk bestuur wat het dagelijks bestuur goed wakker houd. Varkenshouders zien dit vaak niet omdat ze met andere dingen bezig zijn maar de NVV zit niet stil. Ik vindt dat je als varkenshouder een keuze moet maken voor belangenbehartiging en dat doe je niet door medesponsor te zijn bij die andere "kaartclub" die zich alleen hardmaakt voor de rundveehouderij terwijl ze grote inkomsten genereren uit hun slachtactiviteiten van de varkenshouderij.
  Als je varkenshouder bent maak dan ook de keus voor belangenbehartiging door een partij die alleen voor varkenshouderij staat, en niet voor een club die in brabant de intensieve veehouderij gebruikt als wisselgeld voor de rundveehouderij. Dat moet je jezelf bewust worden als professioneel varkenshouder. Een dubbel lidmaatschap heeft mijns inziens geen zin, dus zul je wel dat kaartavondje gaan missen waar je al jaren mee aan het lijntje gehouden wordt !!!

 • no-profile-image

  producent brabant

  Zoals gezegd , achter de schermen is de NVV dus bezig en je kan het daarom niet zien of opnoemen. Men noemt die andere club een kaartclub of zoiets . Ik zie het verschil niet. Je kunt je als NVV beter richten op andere groepen dan je collegabelangenbehartiger een kaartclub te noemen. Zelf ben je ook maar gewoon achter de schermen bezig dus aan het kaarten. Dat spelletje is dat pokeren of gewoon boerenrikken.??

 • no-profile-image

  varken

  Henk limburg,eindelijk iemand die het met me eens is!Ik doe ook helemaal niks en ga desnoods tot de hoogste rechter om mijn recht als mens aan te vechten.
  We hebben niets te verliezen,investeren in wassers op oude stallen is zeker niet rendabel,dan nog beter leeg laten liggen.
  Nieuwe stallen op wassers ok,dan kies je er zelf voor om deze investering aan te gaan.Oude stallen NIET want is geen EU wetgeving en kostprijs in NL is al te hoog.
  Het is toch discriminerend dat varkenssector moet investeren in wassers terwijl de rundveesector nog uit mag breiden!
  Ben inderdaad bang dat de meeste die op deze site klagen over te lage prijzen al in dure wassers geinvesteerd hebben en daarom nu in de financiele problemen zitten en er geen belang bij hebben dat de laatste bedrijven dit niet meer hoeven.
  In het verleden is echter altijd gebleken dat degenen die zolang mogelijk wachten met voldoen aan nieuwe eisen achteraf het beste uit zijn.
  Stel je voor hoe de reactie zou zijn als de overheid morgen bepaald dat alle OUDE auto's over 5 jaar moeten voldoen aan de allerlaagste co2 uitstoot.
  Heb bovenstaande ook al aangekaart bij NVV maar deze doen er ook al niks mee,denk dat ik mijn lidmaatschap ook maar eens opzeg.

 • no-profile-image

  pj

  Collega limburgers,doe ook helemaal niks aan bestaande stallen mbt ammoniakuitstoot,met uitzondering van 1 locatie verplichte nieuwbouw ivm verplaatsingregeling.Zou ook liever in Duitsland gebouwd hebben maar moest van DLG perse in NL.Kromme wetgeving!

 • no-profile-image

  Heinz

  Heren,er zijn er gewoon teveel.
  Heel Duitsland staat vol met zonnepanelen op de daken van nieuwe varkenschuren.
  Daar wordt geld aan verdiend en heeft tegelijkertijd dat varkens business de das om gedaan.
  Elk zonnepaneel contract duurt 20 jaar

 • no-profile-image

  varken

  Alweer een reden om niet meer in NL te investeren!
  Duitsland geen rechten nodig,meeste nieuwe stallen ook geen luchtwasser nodig,veel goedkopere mestafzet en dus ook nog interessante subsidie op zonne-energie

Laad alle reacties (42)

Of registreer je om te kunnen reageren.