Varkenshouderij

Achtergrond 267 x bekeken 35 reacties

Duitse varkensprijs daalt fors

De Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch verlaagt haar varkensprijs vandaag met 8 cent naar € 1,54 per kilo geslacht-gewicht franco slachterij exclusief btw. De afzet van varkensvlees loopt dramatisch slecht. Slachterijen verliezen daardoor veel geld op het slachten en verwerken van vleesvarkens. Vorige week wilden zij hun varkensprijzen al flink verlagen. Varkenshouders hielden dat toen tegen. De slachterijen namen veel minder varkens af of betaalden daarvoor toch minder. Deze week konden Duitse varkenshouders een prijsdaling zodoende niet tegenhouden. Duitse slachterijen gaan volgende week veel minder slachten, ondanks de prijsverlaging.
De Franse prijs op de veiling Marché Porc Breton daalde gisteren met 3 cent naar € 1,405 per kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  porkypig

  1,70???? Dooie mus.

 • no-profile-image

  hendrik

  bam!

 • no-profile-image

  johnny

  Wie had er een gemiddelde prijs van 1.70 voorspeld, zeker iemand die graag wil dat de varkenshouders blijven leveren en zelf geen varkens heeft.

 • no-profile-image

  Patrick

  Nietegenstaande allerlei uitlatingen dat de economie ophemelt komt steeds een lagere koopkracht naar buiten. Van economisch herstel is nog lang geen sprake het is enkele een gepoch van landen die hun slechte begrotingen willen anders verpakt zien. Gelijk welke situatie varkenshouders ontwikkelen de varkensprijs komt in de verste verte niet omhoog. En als bv Tesco de w. EU prijs te hoog vind halen ze het wel van een ander continent in. Ik zie ook steeds maar dezelfde cirkels ontstaan Hogenkamp wil eens de show stelen mee die productievergadering en mooi vermeld enkele en alleen maar boeren ... Boeren worden bedrogen waar ze bij stonden het panel dat waren andere lui oa een varkenshandelaar mee een bedenkelijke reputatie in het buitenland mbt oa dumpen van doodzieke biggen. In Nederland is het zo in Belgie niet anders.

 • no-profile-image

  pj

  spanje onveranderd op 1,30 levend dus mindere kwaliteit lichte varkens kunnen er ondanks vrachtkosten naar toe

 • no-profile-image

  peerke

  Wat een stelletje criminelen ( alle slachterijen en vleesverwerkers ) die geen marge kunnen maken , ze kunnen geen handel drijven en pakken het dan maar bij de boeren weg die al jaren geen marge maken.
  Wij varkenshouders moeten deze criminelen helpen door middel van volgende week geen varkens te leveren ,zo kunnen deze criminelen ook niks aan deze varkens verliezen .Binnen nu en een paar weken gaan de varkens met € 0,15 omhoog volgens de profeten dus als we de varkens vast houden zitten we altijd goed .
  Laat je niet door je handelaar op naaien dat het allemaal vol loopt

 • no-profile-image

  ynit

  week 23 staan ze hoger dan wek 18
  is al jaaren zo kijk maar 2010.2009.1008

 • no-profile-image

  Bart

  Als wij invloed willen krijgen moeten we per direct stoppen met leveren op Zondagavond en Maandag. Dinsdag pas de 1e vracht laden heeft invloed. Daar ben ik van overtuigd. Slachterijen garanderen de vershandel op Maandag en Dinsdagochtend vlees. Als wij ze niet leveren op die dagen zolang men de kostprijs niet wil betalen krijgen er een aantal in- en verkopers van vlees gigantische koppijn. Slachterijen willen toch minder gaan slachten en als wij daar het meeste effect als varkenshouders van willen zien moeten we vandaag al beginnen te bellen naar de handelaar dat we pas Dinsdag weer beginnen te leveren. Dan hebben ze die dag minder slachten en hebben ze een groot probleem. We zullen effectief moeten gaan verstoren om invloed op de prijs te krijgen want er zijn schakels die wel veel aan vlees verdienen. Dan moeten die hun inkoopprijs maar verhogen als ze de varkens eerder willen hebben.

 • no-profile-image

  boer

  ik lever volgende week helemaal niks. zou iedereen moeten doen, of in elk geval zo weinig mogelijk. ik denk dat de parasieten om 8 uur al aan in paniek aan de telefoon hangen waar de varkens blijven, die ze zogenaamd niet of voor veel minder kwijd kunnen, denk niet wat ik doe maakt niks uit, heel veel klijne beetjes word een grote hoop!!!

 • no-profile-image

  john

  nu is er nog ruimte bij de meeste vermeerderaars in de stal, als we de markt een week willen pauzeren moeten we het nu doen!

 • no-profile-image

  Eric

  Wat een geleuter over niet leveren.
  Hoge voerprijzen en lage vleesprijzen wil zeggen dat je geen zware varkens moet hebben en ze zo snel mogelijk moet laden en tevens onstaat zo minder vleesaanbod op langere termijn. 15 jaar terug waren levende gewichten van 105 kg normaal en nu zitten we vlot op 115 kg, we zijn slachtoffer van ons eigen succes, hoewel succes wel erg bitter klinkt nu ik het nog eens terug lees.

 • no-profile-image

  boer

  eric. lever maar lekker, dat is precies de bedoeling van de parasieten. de prijs flink verlagen, zoadat de varkensboertjes bang worden en massal varkens opgeven.dan hebben ze er in een keer genoeg, denk maar eens andesom, bij een verlaging van de prijs zijn er zogenaamd te veel, dus minder leveren!

 • no-profile-image

  bedenk eens

  Ik volg nu al twintig weken het wekelijks advies hier om niet te leveren, wanneer mag ik beginnen? De eerste varkens hebben hun verjaardag al gevierd.

 • no-profile-image

  john

  met de huidige aflevergewichten en met het verwachte aanbod aan varkens is het nu wel interessant om acties te ondernemen.

 • no-profile-image

  ook

  hey bedenk eens .. dat is een dolle boel bij jullie lijkt me al die knorren bij elkaar op feest ,, en jij maar drank en chips aanvoeren zeker ,, feestjes mogen geld kosten haha vond hem goed

 • no-profile-image

  varken

  Elke week hetzelfde liedje hier!! iedereen roept maar nie leveren en toch doen ze het!! heb de varkens afgezegd voor volgende week, ik alleen bereik nix! dus hoe kunnen we iedereen benaderen om nie te leveren!! Ik denk dat we dat niet voor elkaar krijgen want iedereen denkt alleen aan zichzelf en zo komen we niet echt verder!!
  Wij als varkenshouder / producenten hebben heel veel macht in handen en die kunnen/moeten we gebruiken!! vertel mij maar hoe ik doe mee. Maar daar heb je weer het probleem, iedereen lult hiermaar, maar dan........komt er weer nix. prettig weekend!!!!!

 • no-profile-image

  boer

  Tis gewoon jammer elke keer te zien dat de slachterijen ons compleet in de tang hebben. In Januari al vlees verkopen voor een vastgelegde prijs in mei/juni. Een gouden zet voor de slachterijen, maar de doodsteek voor de boeren.

 • no-profile-image

  schuld groeit nog

  Als handelaren en boeren donderdag niks geleverd hadden hadden ze echt geen 8 cent er af gedaan , hoe hebben we het zover kunnen laten komen om eerst te leveren en dan pas kijken wat we beuren??

 • no-profile-image

  varken

  Er zijn gewoon structureel teveel varkens in de Eu en we moeten ons realiseren dat de kostprijs in NL door allerlei bovenwettelijke wetten en hoge mestafzetkosten te hoog is.We moeten dus gewoon minder varkens gaan produceren en niet meer investeren in luchtwassers op bestaande stallen en gezamelijk gaan procederen tegen de overheid als ze dwangsommen op zouden leggen.Wat hebben we te verliezen? Als overheid wil dat ammoniakuitstoot verminderd moeten ze deze investeringen maar volledig betalen of bedrijven wegkopen.Vergunningen zijn afgegeven voor onbepaalde tijd!

 • no-profile-image

  Grote boer

  Ik zou ook het liefst de slachterijen en de handelaren overal de schuld van geven. Maar ik denk dat het wijzer is om de hand in eigen boezem te steken, we produceren gewoonweg teveel. Natuurlijk wordt ook bij een groot aanbod in principe voor elk stukje vlees een koper gevonden, maar als het aanbod groot is, daalt de prijs. In feb. is er met groot ongenoegen van onze zijde een PO-regeling gestart, waardoor de varkensprijs opliep. De slachterijen, en vooral de mega-vleesverwerkers hebben het vlees uit de markt gehaald en in het vrieshuis gestoken. Het was te verwachten dat ons dat later duur te staan zou komen. Schelden op die bedrijven heeft geen nut en zou ook niet terecht zijn. Diegenen die menen dat dat wel terecht zou, zijn ik aanraden om zelf een slachterij te beginnen. Kijk maar even wat Gosschalk en Hilckmann de afgelopen jaren als resultaat hebben gedraaid. Maar goed, velen van jullie menen dat die het gewoonweg niet kunnen. Veel succes ermee !! Naar mijn mening is er maar één oplossing, en dat is de vrije markt zijn werk te laten doen. De sterksten blijven dan over, de zwakkeren delven het onderspit. En misschien moeten we allemaal wel het onderspit delven, gezien de hoge kostprijs van het varken in Ned., vooral op de lange termijn. So be it !! Dat is wat iedereen wilde, een vrije markt binnen Europa en daar produceren waar het het goedkoopst kan. Vergeet die 1,70 van Van Balkom. Zolang er zoveel varkens blijven komen, wordt dat niveau nooit gehaald. En dat er zoveel varkens blijven komen, is een zekerheid. Indien niet uit Ned., dan wel uit Denemarken, Duitsland of Polen. Daar worden n.l. zoveel stallen gebouwd, alsof er aan varkens goud verdiend wordt. Slechts wanneer er structureel wekelijks ± 50.000 - 100.000 vleesvarkens per week "uit de Europese markt" gehaald worden (bijv. door het opkopen van varkensrechten o.i.d.) zal de prijs het gewenste niveau halen. Dit laatste zal echter niet van binneuit de branche geregeld worden, zodat de markt het zelf (door faillissementen en verschuiving van de productie naar andere landen) gaat regelen. Een keiharde koude sanering !!

 • no-profile-image

  varkenshaas

  We hebben de regie afgegeven aan grootmachten als Tonnies, enzovoort. Die dumpen het vlees weg voor te lage prijzen om er vanaf te zijn en daardoor kunnen bedrijven als Gosschalk en Hilckmann maar net een bestaan leiden. Aldi en Lidl eisen een goede kwaliteit vlees het jaarrond voor een lage prijs. Tonnies heeft zichzelf hieraan verkocht en daar betalen wij de prijs voor. Supermarkten moeten concurreren met Aldi en Lidl en betalen daardoor ook niet meer.
  Ik vindt dat de Europese varkenshouderij nu die regie zelf terug moet pakken en te beginnen om Tonnies onder druk te gaan zetten. kleinere vleesverwerkers kunnen hun vlees niet verkocht krijgen omdat de grootmachten voor alle prijzen de supers willen beleveren. Daar ligt een sleutel waar aan gedraaid moet gaan worden. De sector zal zelf het heft in eigen handen moeten nemen.

 • no-profile-image

  john

  waarom nemen de slachterijen geen verantwoordelijkheid door een dag niet te slachten? Als ze nu een dag kiezen mogen ze zelf de dag bepalen, anders doen wij het straks en staat er een hoop personeel uit de neus te eten. Als de prijzen dalen 4 dagen slachten als de prijzen stijgen 5 dagen slachten.

 • no-profile-image

  Grote Boer

  Hallo John Brabant. Ga jij dat ook even voorstellen aan onze Oosterburen. Die slachten normaal gesproken al 6 i.p.v. 5 dagen en die willen niets lievers dan onze varkens voor weinig binnen krijgen. Er MOETEN Europawijd (waar (Ned., Dui, of Denem.), maakt niet eens uit, als er structureel wekelijks maar (echt) minder aangeboden worden. Wekelijks minimaal 50.000 - 100.000 minder, dan krijgen de Europese boeren het voor het zeggen. Zolang dat niet gebeurt, bepaalt Clemens Tönnies het in zijn eentje.

 • no-profile-image

  miep

  hallo allemaal
  door een dag minder te slachten, veroorzaakt men een overschot aan varkens, zodat men de week later de prijs naar beneden kan bijstellen, dit gebeurde afgelopen week al in dld.varkens werden afgezegd , met andere woorden varkens vast houden levert niets op, alleen krijgt men dan kortingen omdat de varkens dan te zwaar worden en buiten het gewichtstraject vallen.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  http://www.hulpinnood.nl/?home/a/686/
  Garnalenvissers kennen ons probleem ook.

 • no-profile-image

  Grote boer

  Ja collega, de garnalenvissers hebben ook te maken met de vrije markt en de macht van de supermarkten. Klein verschilletje is dat zij nog kunnen zeggen dat ze niet gaan vissen, wij hebben de biggen al in stallen staan en moeten wel door !!

 • no-profile-image

  john

  het staat hier bijna wekelijks: de vleeshandel loopt niet. Hoe krijgen we die mannen aan het lopen? Zorgen dat ze niet zoveel vlees hebben om weg te geven! We hebben net ons best gedaan om de kostprijs met 80 cent te verlagen en de slachters verlagen de prijs 8 euro... Wat staat dus voorop bij de varkenshouder: de opbrengstprijs op peil houden of de kostprijs nog verder verlagen?

 • no-profile-image

  Grote boer

  Ja John, is lastig. Het feit dat wij niet de kostprijs betaald krijgen, laat staan een beetje winst kunnen draaien, heeft vooral te maken met het feit dat de uiteindelijke koper, de supermarkt, kan kiezen uit een overaanbod aan vlees. Als jij schrijft "of de kostprijs nog verder verlagen" geeft dat het idee dat dat zou kunnen. Volgens mij gaat dat niet meer, sterker nog, de kostprijs zal verder stijgen. Maar zolang er collega's in binnen- of buitenland de varkens goedkoper kunnen of willen leveren, zal de kostprijs (bij meer dan voldoende aanbod) dalen tot op het niveau van degenen die ze het goedkoopst kan produceren. Kwestie van vraag en aanbod. De grootste vraag naar varkens zal de komende jaren in Duitsland en in Polen liggen. Diegenen, die grootschalig werken en het dichtst bij de afnemer zitten, zullen uiteindelijk het goedkoopst kunnen produceren (bij gelijke overige omstandigheden), tenzij de anderen voordelen hebben, waardoor ze ook voor zo'n zelfde lage kostprijs of misschien nog wel lager kunnen produceren. Bij overaanbod blijft de prijs op het laagst mogelijke niveau, zoals ik hiervoor al zei. Wat kun je daaraan doen; overaanbod wijzigen in tekort. Maar dan zullen de boeren dat onder elkaar moeten beslissen en dus varkens structureel "uit de markt" moeten halen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar zo als het nu is zullen de sterksten (diegene, die binnen Europa het goedkoopst kunnen produceren) de prijs bepalen van een varken.

 • no-profile-image

  Boer

  We doen net of we alle kosten al uitgeknepen hebben, op het boerenerf zal dat misschien ook wel kloppen. Sectoraal gooien we nog minstens 5 euro per varken over de balk. Het is vooral dit verschil dat ons op achterstand zet in NL. Laten we maar eens beginnen met de franje bij de voerleveranciers weg te halen. Zogenaamde adviseurs van 5000 euro bruto, advertenties van 5000 euro, beurzen en campagnes van miljoenen euro's, een Zwarte Cross en andere dolgedraaide evenementen. Kom op mensen, kijk eerst naar binnen voordat je op de buitenwereld gaat schelden.

 • no-profile-image

  boer

  Helemaal mee eens boer brabant! Promotie landbouw ok maar niet zo overdreven. Maar boeren zijn net mensen die voor water veel willen betalen en boeren die extra voor voer willen betalen!

 • no-profile-image

  Boer

  Jammer dat ZLTO=VION hun bestuurders de mond snoert, wanneer het over rendement gaat. Ze mogen alleen nog wat twitteren over speeltjes, braadpannen en kostprijsverhogende lapmiddelen voor de bühne. Wie staat er eens op? Politiek en bedrijfsleven kun je vergeten, zij denken vooral goed aan hun zelf. Mag hopen dat onze contributie beter besteed wordt.

 • no-profile-image

  guillaume

  Nu is het tijd om zelf te krimpen en ruimte te creeren gezien de voerprijs en energie kosten ,ook goed voor het antibiotica verbruik en dan kun je ook een week wachten met je leveringen /ook moeten we technisch minder transparant worden en de voerboer meer thuis laten.Want zelf zijn ze het ook niet!Laat de oude schuurtjes bv die niet 2013 proof maar alvast een beetje leeg liggen! Je kunt die voerboeren en rabo alleen op de knie krijgen door te krimpen wie al 2013 proof is. Maar dan wel collectief NVV ga eens inventariseren maar wel snel want bij het gebrek of uitbraak van dierziekten krijg je vanzelf prijs. Die (ZLTOgrote boeren) die niet willen of kunnen kunnen maar beter contractboer worden(zijn de meeste al) net als bij de pluimveesector!De nieuwe stalletjes zijn al gauw oud!Werk ze

 • no-profile-image

  boerke

  . mischien komt de prijsdaling wel op het juiste moment, 24 mei is er in deurne een vervolg op het producenten debat, ik zie daar nog heel veel beren op de weg, maar ik ga toch met heel veel belangstelling, en met de gedachte dat het nu tijd is om te veranderen naartoe, ik ben het al lang zat om elke keer misbruikt te worden door de slachters/winkelbedrijven. u ook? kom 24 mei naar deurne, iedereen is welkom, denk niet wat ik doe maakt niets uit, samen staan we sterk!!

 • no-profile-image

  boertje

  Met krachtenbundeling kunnen we voordelen halen, maar overschat het niet. Slechts indien we ook gezamenlijk bereid zijn om of aantallen te beperken danwel gezamenlijk in staat zijn om onze kostprijs naar beneden te brengen zodat we weer de concurrentie met het buitenland aan kunnen, zal samenwerking ook zin hebben. Wij zijn geen marktleider meer in Europa. Willen we dat weer worden, dan zullen we het beter moeten doen dan onze buurlanden. Hierbij zou samenwerking misschien weleens kunnen helpen.

 • no-profile-image

  vleeseter

  Misschien wordt het eerst eens tijd om het product varkensvlees gunstiger te promoten.
  Als je via google varkensvlees opzoekt kom je als eerste tegen varkensvlees ongezond, ga je het artikel lezen, denk je al gauw, geloof dat we dat niet meer eten moeten. (doen we wel hoor)
  Ook mensen die er warmpjes bij zitten eten liever geen varkensvlees (not done)
  Ook restaurants hebben naar verhouding weinig varkensvlees gerechten op hun menukaart staan. varkenshaas meestal wel, in mindere mate snitzel, maar dat is vaak de weinige keus in een restaurant
  Karbonade zie vrijwel nergens op de menukaart staan.
  Een landelijke promotie rondom het product varkensvlees zou misschien veel taboes weghalen

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.