Varkenshouderij

Achtergrond 258 x bekeken 65 reacties

Beursprijs varkens en biggen omlaag

De beursprijs voor geslachte en levende varkens daalt volgende week met 1 cent naar respectievelijk € 1,57 en € 1,22 per kilo. Daarmee wijkt de beurs af van de Duitse slachterijen, die hun varkensprijzen vanmiddag onveranderd hielden op € 1,62 per kilo. De beursprijs voor biggen daalt met € 0,50 naar € 41,00 per stuk. Zeugen noteren onveranderd op de beurs (€ 1,20 geslacht en € 0,92 levend).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  samen

  Zo lukt het nooit om varkens volgende week net zo duur te verkopen en volgende week vrijdag????
  Tijd voor aktie

 • no-profile-image

  Piggy

  De nieuwe beursprijs wordt dus nog steeds gedomineerd door de slachterijen !!!
  Van mij krijgen ze de komende week in ieder geval vast minder varkens, hebben ze daar in ieder geval geen probleem mee om die verkocht te kunnen krijgen

 • no-profile-image

  abcdefgh

  je snapt er toch niks meer van,het varkensland van europa;duitsland red.,noteerd gelijk en dan doet de beurs er alvast maar een cent af.
  ik denk dat het tijd wordt dat ze er ook een commentaartje bij geven,hoe ze tot de mutaties komen,anders gaat het wel snel bergafwaarts met de geloofwaardigheid van de commissie.

 • no-profile-image

  boer

  Zal wel een eenmalige daling zijn, want anders kan VION haar belofte van € 1,70 binnen enkele weken niet nakomen.

 • no-profile-image

  pj

  Handelaren schaam jullie!
  Laat eens zien dat jullie meerwaarde hebben voor de boeren ipv voorop lopen met prijsdaling.

 • no-profile-image

  wimpy

  niet te geloven wat die heren weer presteren niets veranderd vergeleken bij het sigarenclubje van eerder met een ster op de motorkap opdoeken dat zooitje

 • no-profile-image

  boer

  Ik neem aan dat jullie je handelaar ook al gevraagd hebben wat de reden is van deze daling?

 • no-profile-image

  Fricandel

  Een handelaar heeft volgens mij de functie een varken maximaal te verwaarden voor de klant en niet voor de afnemer. De beurs is het spoor al jaren bijster en dat hebben ze gisteren ook weer laten zien. Het is een oorlog waarin onze loopjongens (handelaren) overgelopen zijn naar de tegenstander.
  Schaamteloos nog wel !!!

 • no-profile-image

  john

  met zijn allen naar de enige echte notering met boeren invloed: de nvv prijs! Van deze notering 1 of 2 cent naar een fonds waarmee we onze varkens die niet voor die notering weg kunnen zelf ver weg brengen. Het wordt tijd dat we als boeren weer invloed krijgen in de notering! De prijzen moeten we zelf in de benen houden blijkt wel weer! Aan de andere kant geven de slachterijen nu aan dat ze minder varkens nodig hebben. Vasthouden of op levende export is dan de beste optie.

 • no-profile-image

  Willem

  Opdoeken die beursprijs.
  Wordt bekend gemaakt door handelaren. Het zijn allemaal geen handelaren meer maar varkens vervoerders die voor een uitgeknepen prijs de varkens naar de slachterij brengen. Voor de slachterijen zijn de varkens altijd te duur. ze kunnen er nooit iets aan winnen ook al zijn de varkens 1.00 de kilo

 • no-profile-image

  Fricandel

  Deze week heb ik 2 handelaren aan de lijn die mij allebei hetzelfde vertellen. Krap aanbod van varkens met vraag van hun slachterij. Ik vindt dat iedere varkenshandelaar vandaag nog aan de bel moet trekken bij de NbvH over een directe correctie van deze beursprijs. Doen ze dit niet dan zijn ze hun bestaan mijns inziens niet waard. De beurs staat overigens al sinds het bestaan van de nieuwe beursprijs al een paar cent te laag tov de markt. Met dit soort praktijken wordt je als NbvH niet populairder.

 • no-profile-image

  boer

  Ik kan van die ene cent niet wakker liggen, maar ben alleen bang dat het een verkeerd signaal naar de markt is. Het moet niet aangegrepen worden om de positieve trend om te keren in een negatieve. Aan de andere kant kan er niet veel gebeuren, want Vion zit over drie weken op 1,70 en dan kan de rest natuurlijk niet achterblijven!!!!! Of zou dit weer een loze belofte zijn? Ik zou zeggen: VION LAAT ZIEN WAAR JE VOOR STAAT!

 • no-profile-image

  johnny bull

  wat is het nut van de handelaar nog?
  als ze niet meer voor de varkenshouders opkomen, en voor oplopen om de prijs te laten zakken. en de slachterijen de kans te laten geven om maandag ook te zakken
  volgens mijn moet een handelaar voor de varkenshouder de hoogste prijs bedingen. anders kunnen ze beter voor een slachterij gaan werken of planner worden bij een transport bedrijf, dan kan de varkens houder zelf de commissie van de handelaar op strijken. ik hoop dat de bond van handelaren de beursprijs corigeert

  johnny bull horssen

 • no-profile-image

  Adviseur

  Als ik jullie was, zou ik zelf gaan slachten. Dan kun je, op dit moment, van de prijs die je beurt nog eens tussen de 10 en de 15 Euro afhalen. WANT DAT WORDT N.L. MOMENTEEL BETAALT VOOR JULLIE VLEES !!! Succes !! Over een week of 2 komt het vlees van de particuliere opslag vrij, dan zakt de waarde van het vlees nog eens minimaal 15 cent !!

 • no-profile-image

  johnny

  Niet meer maar minder varkens houden, roep ik al jaren, anders niet klagen.Varkens zullen tussen 1.20 en 1.70per kg blijven opbrengen. In Nederland stijgt de kostprijs tov andere landen veel harder.

 • no-profile-image

  Adviseur

  Johnny snapt het, en waarschijnlijk wil hij ook dat zijn buurman minder varkens gaat houden. Minder varkens, maar dan Europawijd, kan er alleen maar voor zorgen dat de er een eerlijkere prijs wordt betaald. Minder varkens en geen varkens meer naar Duitsland, zodat Duitsland niet meer in staat is om hun overproductie in Nederland, België en Frankrijk tegen dumpprijzen te verkopen. Dit zal echter een utopie blijven aangezien niemand echter minder varkens gaat houden, al was het alleen maar omdat de voerleveranciers en de banken de boeren dwingen om door te blijven produceren. Langzaam maar zeker wordt zo de hele varkenshouderij, maar tegelijkertijd de vleesindustrie naar de vaantjes geholpen !!

 • no-profile-image

  fokker

  johnny, achterhoek

  hoe veel varkens heb jij dan dat zullen er wel veel zijn andres zeg je niet je moet er minder houden
  ik moet met 300 zeugen rond komen

 • no-profile-image

  Adviseur

  Hé fokker Overijssel. Verkoop je 300 zeugen maar snel. Met een bedrijfje van die omvang ben je gedoemd naar de vaantjes te gaan. De prijs zal nooit meer een dergelijke hoogte krijgen, waarmee je met 300 zeugen de kost kunt verdienen. Sorry, is keihard, maar wel de realiteit.

 • no-profile-image

  Fricandel

  Adviseur Eersel, Je doet jezelf overkomen of jij de slimste bent en wij met z`n allen sukkels, maar hoeveel vlees ligt er in opslag ?? Volgens mij niet zo heel veel, maar weet jij toevallig ook waar het overal ligt ?

 • no-profile-image

  bas

  Volgens mij ben je helemaal geen adviseur. Want ik heb temminste nog nooit een adviseur zo DOM horen praten.En zo wel, durf je dit zeker niet te zeggen want daar zal je baas niet zo blij mee zijn denk ik he.

 • no-profile-image

  boer

  Wat zijn er nog steeds een heleboel domme boeren, ook (of beter gezegd juist) de grotere onder ons. Produceren en maar door produceren. Eigenlijk zijn het zielige mensen. Zelf heb ik de afgelopen 4 jaar zeker 40% minder varkens gehouden. Om maar even wat te noemen. Ben dan ook praktisch schuldenvrij waar ik bewust al die jaren naar toegewerkt hebt en dat wil ik graag zo houden. Voor de domme boeren onder ons, en dat zijn er heel veel, handelaren denken alleen aan hun eigen portemonnee, ook al zeggen ze altijd iets anders.

 • no-profile-image

  Adviseur

  Er is 140.000 ton varkensvlees de vriezer ingegaan voor de PO. De Duitse, de Deense, en niet te vergeten de Italiaanse en de Nederlandse vrieshuizen liggen vol. Denk je nu echt dat een Italiaanse vleesproducent voor 1,70 gaat kopen als hij het voor 1,30 uit de vriezer kan halen. Ben ik nou zo slim of zijn jullie zo dom ?? (Quote Louis van Gaal). Zoals reeds verwacht bij het instellen van de PO zal deze PO ervoor zorgen dat de vanzelfsprekendheid van prijsstijgingen voor de varkens gedurende de zomerperiode zal omdraaien in de vanzelfsprekendheid van prijsdalingen. 1 + 1 = 2.

 • no-profile-image

  Adviseur

  Hé Basje. Als je mij zo DOM vindt, ben je vast in staat om mij op basis van argumenten te overtuigen van het feit dat ik het bij het verkeerde eind heb. Ik ben nieuwsgierig. En als je me ervan kunt overtuigen dat ik ongelijk heb, mag jij mij DOM noemen. Zo niet, dan draaien we het om. OK ?? 1+1=2

 • no-profile-image

  Adviseur

  Hé Boer, Stuifzand. Respect, jij snapt het !! Helaas zijn veel van jouw collega's niet meer in de omstandigheid om hun keuzes te wijzigen, ze hangen al in de strop van de voerleveranciers en de banken. Triest, maar waar !! Of niet Basje ?? En i.d.d. Boer, Stuifzand, de fouten worden net zo goed, of vorral, door de grotere varkensboeren gemaakt, zij zijn kennelijk masochistisch van aard, aangezien ze zichzelf graag in die strop schijnen te hijsen.

 • no-profile-image

  Adviseur

  Het is "oorverdovend stil" bij Basje. Waarschijnlijk te druk !! Kan ik me wel iets bij voorstellen. Wel jammer, want met een open discussie kun je misschien wat wijzer worden. Voorlopig ben ik genoodzaakt om naar de naakte feiten te kijken. Bij de huidige omvang van de wekelijkse aangeboden varkens t.o.v. de vraag van de consument, gecombineerd met de omstandigheid dat er over een week of 2 een grote vriesvoorraad vlees vrij gaat komen, zal de varkensprijs ver van de beloofde 1,70 blijven en kunnen we erop rekenen dat de komende weken de varkens een prijsval zullen maken. Hopelijk worden dan hierdoor, Europees gezien, er een groot aantal varkensboeren gedwongen om te stoppen zodat daarmee dan wellicht het aanbod wat beter aan gaat sluiten op de vraag, zodat er een reële prijs betaald gaat worden voor zowel varken als vlees. De kans dat dit laatste gebeurt schat ik in op 0,01%.

 • no-profile-image

  Geert

  Adviseur, mag ik jou uitroepen tot de sukkel van de dag in deze reactie`s. Volgens jou is iedereen dom die hier reageert en ben je zelf zo ontzettend slim. Ben je toevallig ook nog miljonair, want als je alles zo goed weet moet je ook megawinsten kunnen maken.
  Ik weet nog niet het exacte cijfer van de tonnage`s opslag, maar er ligt volgens mij nogal wat minder opgeslagen dan wat er aangevraagt is, want daar maak jij jou balans op.
  Kun je mij alvast de prijzen doorgeven van de komende 18 maanden, dan maak ik daar mijn bedrijfsplan op. Als dan alles klopt wat je doorgeeft mag je mij komen adviseren en geef ik je ook nog een dik loon mee. Ik ben toch blij dat er nog mensen zijn met zoveel eigendunk.

 • no-profile-image

  Bart Jan

  Hypothese, komt het dioxine schandaal dus eigenlijk de slachterijen goed uit. Voordelig vlees in voorraad (kleine kosten koelhuis) en deze met tientallen € centen winst verkopen? Dubbel winst eigenlijk, door deze voorraad kan men de actuele inkoopprijs ook drukken? mes snijd aan twee kanten?

 • no-profile-image

  Patrick

  Als grootste maffia onder de Nederlandse (scania)handelaren zelf gaat slachten en transporteren naar de afzetgebieden van Vion en tönnies dan weet je genoeg ... Het word een wedloop onder de groten wat de zwarte truckjes uit het oosten doen willen ze allemaal naapen. Kortom kleine maffia word groot door grote maffia na te apen

 • no-profile-image

  Adviseur

  De waarheid is hard Geert. Als je me daarom een sukkel vindt, heb ik daar vrede mee. Ik heb wel een (helemaal gratis) advioes voor je. Hoewel de situatie sterk van bedrijf tot bedrijf verschilt, zou mijn advies, hoofdzakelijk afhankelijk van de grootte en het geïnvesteerd eigen vermogen t.o.v. het totaal vermogen, zijn om z.s.m. te stoppen !! Dit vanwege mijn inschatting dat wij het, bij het huidige Europese aanbod varkens, als Nederlandse boeren niet kunnen winnen. De informatie omtrent de hoeveelheden, welke in de PO zijn gegaan, is publiek toegankelijk Geertje. Daarvoor hoef je niet zo slim te zijn hoor !!

 • no-profile-image

  Adviseur

  Bart Jan. Jouw hypothese is gewoonweg de omschriving van de realiteit. Hetgeen niet wil zeggen dat de slachterijen schuld zijn aan de lage en straks nog verder dalende prijzen. Dat ligt aan onszelf omdat wij de markt niet kunnen dwingen, vanwege de overproductie van varkens Europwijd. Zolang als die situatie blijft bestaan, wordt het niet beter.

 • no-profile-image

  miep

  hallo allemaal
  het was een hele week heeeel stil op dit
  forum, ik denk dat die beurs dat ook dacht, dus laat ons er maar een centje af doen en kijken hoe iedereen reageerd, want die varkensboeren zijn in slaap gevallen. en nu elkaar maar lekker afzeiken ipv met een oplossing komen.stoppen is gemakkelijk gezegd dan gedaan. maar ja over enkele weken zijn de varkens € 1.70 volgens pb van v.
  en wordt het hier weer stil

 • no-profile-image

  arie van bommel

  ik dacht dat de handeleren aan onze kant stonden? mooi niet dus! maar boze tongen beweren dat slachterij zelf ook vele malen hun adviesprijs in mogen dienen. het zou de beurs sieren als ze de lijst van handeleren eens bekend zouden maken, die wekelijks mee stemmen met de prijs, dan komem we er zo achter of dat ook werkelijk waar is

 • no-profile-image

  j

  Beste adviseur,

  Als ik jou berichten lees krijg ik een raar onderbuikgevoel.
  je praat of je verstand hebt van het geheel in de varkenshouderij ( waar ik niet aan twijfel) en dat vind ik nu zo erg, want volgens mij zit jij in je groot huis te wonen en bestuur je een grote auto, verdient aan de varkenshouders/houderij.

  Dan wil ik graag weten waar jij adviseur bent. of had willen zijn.

 • no-profile-image

  Geert

  @J, Dat zou ik ook wel eens willen weten.
  Hij zal er best verstand van hebben maar ik vindt het bijzonder laag hoe hij hier als adviseur mensen aanvalt. Dat getuigt tevens zijn onkunde. Hij zal door die onkunde zichzelf wel niet bekend maken.

 • no-profile-image

  boer

  Varkens hoeven helemaal niet duurder te worden. Topbiggen kosten 50 euro op het hok, dit is meer dan genoeg voor de fokker. Wanneer de varkens boven de , zeg maar €1.50 zijn wordt er prima verdient. Hoger moet de prijs niet worden want dan gaan al die stomme boeren weer uitbreiden en dan is de cirkel rond en begint het gejammer en geklaag weer opnieuw. Zo is het altijd geweest en zo zal het zeer waarschijnlijk ook altijd zo blijven.

 • no-profile-image

  gerard

  boer stuifzand steek je hoofd rustig in je stuifzand wat n onzin

 • no-profile-image

  henk limburg

  Dus de vleesvarkenshouders hebben genoeg als ze 50 euro voor big betalen
  65 euro voer en opbrengst 150x91=136.50 dus bruto 21.50
  kan ik niet van investeren,wie wel?

 • no-profile-image

  bas

  Hoi adviseur, ja had druk. Jij beweert dat ze kunnen kopen voor 1.30uit de vriezer varkensprijs was toen 1.20 plus toeslag plus kosten slachterij plus niet tevergeten koel kosten ik denk maar dat is mijn mening ben tensloten geen adviseur dat de prijs weldegelijk richting 1.70 moet om uit de kosten te komen. Verder beweer je dat er te veel varkens zijn mischien ingefluistert door de slachterijen maar ik denk dat er op dit moment helemaal niet te veel varkens zijn. Ik denk dat we overgeleverd zijn aan slachterijen die de markt niet goed in hebben geshad of reken foutje hebben gemaakt met hun langlopende contracten. Ik hoor dat van l uit best allang ingekocht heeft voor een langetijd dus het vlees voor hem wordt niet duurder en v l is niet de enige. Dus slachterijen verkopen ik bedoel geven het vlees weg en als ze dan er niet aan winnen door de inschttingsfout gaan ze het halen op de inkoop wij dus. Zolang we opgescheept zitten met die hansworst verkopers bij vion de toch de prijs zet word ht nooit niet veel beter.Maar ik geef toe dat er sommige periodes te veel varkens zijn maar op dit moment zeker niet

 • no-profile-image

  De Groot

  Ik denk dat boer stuifzand gelijk heeft. De overheid is tien jaar geleden al begonnen om uitbreiding te ontmoedigen maar nog wel mogelijk te houden (saldering), maar wat doen de varkenhouders? Uitbreiden tegen de klippen op. Alleen iemand die rechten in zijn bezit heeft en de mest goedkoop in de omgeving kan afzetten kan verdienen aan varkens! Voor de anderen: kijk in Oost Europa rond: voer dichtbij, mestgebrek en geen produktierechten.

 • no-profile-image

  Patrick

  De groot Arrien ! Vermoedelijk is je reactie niet af geweest ik ga graag verder op jouw reactie :>> kijk in Oost Europa voer dichtbij mestgebrek en geen productierechten maar toch staan verschillende bedrijven van Nederlanders - Belgen reeds leeg en deze die dat tot voor kort nog niet waren zijn dat nu ook wel.

 • no-profile-image

  varkensboer

  beste de groot arrien. de overheid in belgië heeft de laatste jaren uitbreiding gepromoot! vroeger kon een boer niet uitbreiden, nu kan hij dat mits mestverwerking, en van deze nieuwe regel hebben bijna alle boeren gebruik gemaakt. resultaat overaanbod

 • no-profile-image

  john

  uitbreiding in nederland en belgie is niet zozeer het probleem. kijk eens wat er in duitsland gebouwd is/wordt. Probleem in Nederland en belgië zijn de steeds hogere vaste kosten die alleen terugverdiend kunnen worden door meer dieren te houden. Als boeren collectief mogen we best eens kijken hoe we deze naar beneden krijgen zodat we kunnen stoppen met schaalvergroten. Ondanks dat er in andere gebieden het voer naast de deur groeit hebben we in Nederland veruit de laagste voerkosten! Mest wordt goud waard > aan ons de taak een mestproduct te maken waarmee de akkerbouw gebieden in Noordwest europa mee kunnen voorzien. Bedreigingen zijn ook kansen.

 • no-profile-image

  De Groot

  @Patrick, wat jij aangeeft is natuurlijk de varkenscyclus zoals die behoort te zijn. Inkrimpen wanneer de prijs slecht is EN NIET UITBREIDEN. Alleen vraag ik mij af, waarom in het Oostblok, produktiekosten zijn daar toch lager?
  @John, de variabele kosten per varken, zoals voer en mestafzet, dalen echt niet wanneer je er duizend meer gaat houden, ze kunnen zelfs stijgens wanneer je arbeid inhuurt

 • no-profile-image

  Boertje

  De varkens worden al maanden 5 a 10 kg lichter geleverd; ze zijn er gewoon niet. Deze week komt een hollandse handelaar bij mij en die dacht dat de boeren alle varkens ophouden om een week later weer maar eens een hogere prijs te kunnen beuren. Heb hem gezegd dat ze er gewoon niet zijn . Collega's met deze verlaging probeert men de varkens uit het kot te krijgen , dit is denk ik de enige reden. Wie heeft er echt nog varkens van meer dan 118 kg levend ? Ik hoor het graag ! Mbt de P.O.-regeling : het vlees zal rap in Rusland zijn > daar zijn de varkens 2.5 €/kg levend !!Uitbreiding mits mestverweking is uiteindelijk geen groter aanbod > er zijn elders genoeg stoppers ( dixit Patrick , Hongarije ) De graaiers willen enkel en allen maar graaien en geen peanuts !! Als ik de bal volledig mis sla dan krijg ik graag hierop reacties .

 • no-profile-image

  john

  de extra marge die die 1000 varkens maken helpen wel mee om een inkomen te halen. Een vak kan nu rond de 4000 duizend vleesvarkens verzorgen. Iedereen die er minder verzorgd werkt parttime. En zal er iets bij moeten hebben (akkerbouw of baan buitenshuis)

 • no-profile-image

  H. K. varkenshouder

  5000 vrk of meer houden ,op een bedrijf dat is, wordt de toekomst ? noway, geen draagvlak voor , de rekening is in de maak!!!!!!, laat de media en bevolking niet in je stallen toen, want die ervaren het als een holocaust !!!!!!!., m.a..w., het maatschappelijk draagvlak voor het op deze manier houden van varkens is er niet, of zal er nooit komen.

 • no-profile-image

  john

  5000 varkens is wel de toekomst als je je volledige inkomen puur uit de varkens wilt halen. Zo zal ook 500 zeugen de grens worden. Heb je minder dieren dan zullen er neveninkomsten moeten zijn: Ook hier zijn mogelijkheden genoeg voor. Dus maatschappelijk ondernemen betekent ook ander werk doen dan alleen varkens houden....

 • no-profile-image

  werker

  in duisland ook spraak om dag minder te slachten, om op die andere slachtdagen een voldoende aanbod te krijgen om de prijs onder controle te houden. maar lees maar in andere media, 5% meer uitvoer naar korea en naar rusland uit duitsland al 11% meer export. SLACHTHUIZEN NU IN HET NAUW? ZE MOETEN OMHOOG

 • no-profile-image

  Fricandel

  Buiten de EU zijn de varkens gewoon schandalig duur en die Europese kloteslachterijen en supers spelen een spel met ons. Ik vindt dat wij dit als sector uit moeten gaan spelen. Ik fok met plezier varkens die voldoen boven de wereldwijde maatstaf betreffende welzijn en milieu, maar heb dan geen zin deze voor te weinig af te geven aan multimiljonair Tonnies of andere slachterijen in de EU. Volgens mij is daar maar èèn oplossing voor en dat is een verregaande samenwerking van varkensproducenten in Nederland, Belgie, Duitsland. Dit smerige spel moet gestopt worden.

 • no-profile-image

  student

  volledig akkoord met frikandel,ik weet niet veel over de prijsvorming zoals het nu is, maar is het geen optie om als varkensboeren samen 1 organisatie op poten te zetten die de handel tussen boer en slachthuis regelt: boeren geven hun varkens aan bij deze organisatie, slachthuizen bellen naar deze organisatie als ze varkens nodig hebben. op die manier kan men wat meer druk uitoefenen als alle boeren gegroepeerd zijn, en komen we eindelijk eens met echte cijfers te weten hoe het zit met vraag en aanbod???

 • no-profile-image

  varken

  Student landbouw,dit gebeurd in Duitsland al vele jaren via de erzeugergemeinschaften en dit werkt want deze hebben er afgelopen vrijdag voor kunnen zorgen dat prijs gelijk is gebleven want Vion en Tonnies hebben geprobeerd om prijs met 5 tot 7 ct te verlagen.Mijn duitse afnemer gaar echter minder slachten en adviseerd mij om de varkens bij een ander te leveren en niet vast te houden!

 • no-profile-image

  Student economie

  Hallo student "Landbouw". Definitie vrije markt; vraag en aanbod bepalen de prijs !! Samenwerken heeft zin (Let wel op de NMA), maar de boeren vertrouwen zowel de slachterijen als de collega-boeren niet. En de slachterijen vertrouwen de boeren en de collega-slachterijen niet.

 • no-profile-image

  Bart

  De vrije markt is allang verdwenen in de varkenshouderij. Vroeger kocht men op zaterdagavond nog varkens maar nu is alles voor de komende week al ingepland op Vrijdagmiddag 17.00 uur. En als je ze niet graag brengt moet je ze naar een ander brengen zeggen ze dan. Zo goed zijn de slachterijen het eens. Je kan nooit meer verdienen dan het goed eens te zijn en dat weten slachterijen ook. Doordat ze het door de slachthaaksanering zo goed eens geworden zijn hebben ze de macht om prijzen te drukken. Je kan toch meer verdienen aan een varken van € 1.35 dan aan een varken van € 1.75. Ik denk dat ze collegaslachterijen zo goed vertrouwen dat ze daarmee voldoende druk hebben om boeren te domineren. Daar zullen wij als boer een antwoord op moeten vinden willen we bestaansrecht houden, en dat betekend samenwerking.

 • no-profile-image

  varken

  De nvv zou eens bij hun leden kunnen informeren hoe goed de animo is om de afvoer varkens te laten bemiddelen door de nvv.Aantal varkens zal groot genoeg moeten zijn anders zullen slachterijen met elkaar afspreken om via de nvv geen varkens aan te kopen om zo dit systeem te boycotten.Ze mogen niet zonder deze varkens kunnen!

 • no-profile-image

  jonge

  Hallo John, als 500 zeugen per vak de standaard wordt............welke gek wil dan nog varkenshouder blijven...
  500 zeugen....is je icl. boekhouding en werk rondom bedrijf excl. vergaderingen etc.......haast 100 uur per week....
  Voor 40 uur per week als vertegenwoordiger kun je met gemak 30.000 bruto maken.... als je x 2.5 doet....dan zou je als varkenshouder een ondernemersinkomen van 75.000 moeten maken.......lukt toch nooit....kun je beter uit gaan werken

 • no-profile-image

  Mohamed

  Een hobby mag geld kosten toch!!!

 • no-profile-image

  x

  Jonge ondernemer helemaal met je eens. 500 zeugen of 5000 vleesvarkens per VAK!!!!! En als je er minder hebt moet je er een baan bijnemen?????? Lui ben je in ieder geval niet John. Je bent zo gedreven en fanatiek om varkens te produceren dat het je helemaal niet meer interesseerd of er wel of niet aan te verdienen is. Met een kostprijs van 1.70 Euro per kg tel je niet mee en moet je je toch gaan afvragen of het verstandig is om je voor deze zieke sektor nog dieper in de schulden te steken.

 • no-profile-image

  absderfgh

  wat een gezeik allemaal over hoe groot je moet zijn.
  als het structureel niet anders wordt,als de drie laatste jaren,gaan we er met zn alle aan,of je nu groot of klein bent.
  en als je de rendementen in de mesterij ziet,kun je beter 2000 dan6000 varkens hebben,met de prijzen van grote koppels biggen,die niet goedgemaakt worden door meer bulkkorting of kwantumtoeslagen.
  nee het tegenovergestelde is waar,in de mesterij gaat het beter financieel gezien bij de kleinere ondernemers,en als het daar niet gaat hebben ze nog TIJD om wat bij te verdienen.
  probeer dat maar eens met 6000 varkens in je schuur.

 • no-profile-image

  varken

  Eindelijk komen steeds meer varkenshouders tot de conclusie dat groei niet de oplossing is voor de structureel te lage vergoeding voor eigen arbeid en eigen vermogen.
  Daarom zie ik ook geen toekomst voor megabedrijven in NL want deze kunnen nooit op tegen familiebedrijven die bereid zijn om onder miniumloon te werken zonder vergoeding van overuren en hun eigen vermogen niet tellen.
  Kosten 1 volle vracht voer of varkens zijn hetzelfde als 4 volle vrachten (per vracht) Verder zijn grote bedrijven nog afhankelijker van 1 slachterij wat niet goed is voor de prijsvorming

 • no-profile-image

  john

  opbrengstprijs volgt kostprijs: als met de huidige technieken en varkens het mogelijk is om 500 zeugen per arbeidskracht te verzorgen (46 uur per week) dan liggen hier de arbeidskosten de helft lager dan op een bedrijf met waar 250 zeugen in 46 uur worden verzorgd! Kleinere bedrijven hebben nu niet flink geinvesteerd in groei maar zijn het eigen bedrijf op aan het eten! Ik praat hier niet even megabedrijven maar over gezonde gezinsbedrijven en wat daarvan verwacht om te overleven.

 • no-profile-image

  x

  Ge moet doen wat je niet laten kunt John. Velen zijn je voorgegaan en die verdienen nog steets niks. en omdat ze zich te diep in de schulden gestoken hebben is er geen andere keuze meer dan doorgaan en hopen voor het beste.

 • no-profile-image

  Jonas

  @John, kleinere bedrijven kunnen hun bedrijf nog opeten, die optie hebben grotere bedrijven niet meer, daar is alles al op. Die leven op de pof.

 • no-profile-image

  boer

  Knappe vent die een bedrijf met 500 zeugen kan doen in 46 uur per week (ofwel: zaterdag 4 uur, zondag 2 uur en de rest van de week 8 uur per dag). En dan geen vrouw, vader of zoon die meehelpt en geen spuiter of hulp bij het spenen of zo iets dergelijks. Droom lekker verder.

 • no-profile-image

  Realist

  Sluit het boek maar voor dit jaar. Over 2 weken komt het vlees uit de PO vrij. De varkens gaan volgende week al ver onderuit. Waar blijft die beloofde 1,70 ?? Boeren verliezen geld als water, de kleinere en middelgrote slachthuizen verliezen geld als water. Alle macht ligt bij Tönnies, hij is verantwoordelijk voor de dumpprijzen van het vlees. Niemand in de hele bedrijfskolom kan iets verdienen. Wat een zieke bedrijfstak !!

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  john wil je nie voor mij komen werken ik
  weet zeker dat je bij mij meer verdiend
  met vr gr brabants duitserke en gratis
  wonen

Laad alle reacties (61)

Of registreer je om te kunnen reageren.