Varkenshouderij

Achtergrond 474 x bekeken 6 reacties

‘Veel positieve reacties gehad’

Varkenshouder Eric van Zutphen hield een open dag voor niet-collega’s, burgers dus. Het gaf hem een goed gevoel. De dag kostte hem vooral veel tijd.

Bij de opening van zijn nieuwe bedrijf in december 2009 kreeg varkenshouder Eric van Zuthpen zo’n 1.000 buren en dorpsgenoten over de vloer. De uitnodiging in een huis-aan-huiskrantje bleek te werken. Hij ziet tevreden op de open dag terug en kreeg veel positieve reacties van de bezoekers.

Zijn oude bedrijf, nabij het Brabantse dorp Zijtaart, moest wijken voor woningbouw. In het nabijgelegen landbouwontwikkelingsgebied bouwde Van Zutphen nieuw voor 500 zeugen. De drachtige zeugen lopen vrij rond in een strooistal met voerstations. Voor de rest is de inrichting van het bedrijf gelijk aan wat gangbaar is: zeugen in de dek- en kraamstal in boxen. De gasten konden alles bekijken. Van Zuthpen: “Ik heb veel positieve reacties gehad. Wel vroegen sommige mensen zich af waarom de zeugen in de dek- en kraamstal in boxen staan. Als ik uitleg dat de box bedoeld is om doodliggen van biggen tegen te gaan, is daar begrip voor.”

Als er een aanleiding toe is, zal Van Zutphen niet aarzelen weer een open dag voor te houden voor de burgers in Zijtaart. Hij heeft er een goed gevoel aan overgehouden. De open dag kostte hem vooral tijd. Het opruimen van het bedrijf en voorbereiding van de dag slokte een week tijd op van drie personen. De kosten van de dag zelf zijn door de standhouder betaald.

Varkenshouder Eric van Zutphen werkt nadrukkelijk aan draagvlak voor zijn bedrijf onder de burgers in zijn directe omgeving. Dat blijkt goed te werken. In Boerderij nummer 23, die 8 maart 2011 verschijnt, vertellen nog drie collega’s van Van Zutphen hoe zij de relatie met hun buren warm houden en zo begrip kweken onder de bevolking voor hun bedrijf. In het artikel zijn verder veel achtergronden en tips te vinden voor het houden van een geslaagde open dag voor buitenstaanders op een varkensbedrijf.

Bekijk ook de foto's van de nieuwe stal

Bekijk een impressie van de open dag

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo van der Ven

  Erik goede morgen,zeer goed van jou,daar moeten meer varkens houders een voorbeeld aan nemen.
  We moetn met zijn alle laten zien wat we doen,de burger weet helemaal niet hoe het in de varkenshouderij aan toe gaat.
  Het is maar een handje vol mensen in Nederland die onze sector probeerd kapot te maken.
  Ookis het zo dat de zogenaamde mega bedrijven veel beter werken dan alle kleine bedrijven 15 jaar geleden.
  Dit geld zeker op milieu en dierenwelzijn.
  Verder zou het zo moeten zijn dat super markten eens gaan nadenken over hoe ze ons een eerlijkere prijs zouden kunnen gaan betalen,iedereen zou toch moeten kunnen verdienen aan onze varkens ,allleen krijgen wij niks.
  Ook een groot probleeem onder de varkens houders is de sollidariteit,we haadden het mestprobleem al 10 jaar geleden op kunnen lossen.
  Het is een must dat wij dat dit jaar oplossen,door te zorgen dat er mestverwerkins inititaieven van de grond trekken die we samen dragen,zodat er een tekort situatie op de mestmarkt ontstaat,zodat de produkten uit de mestverwerkings installaties geld gaan opbrengen in het buiten land,250 km van hier zit men met veel te weinig fosfaat en stikstof.
  Ook zou het zo moeten zijn als alle mest buiten Nederlandse landbouw afgezet wordt ,niet die 20miljoen kilo fosfaat uit het voerspoor gehaald moet worden,wat ten koste gaat van kostprijs en meer trammelant op de bedrijven.
  In het kort komt het hier opneer ,zorgen voor mest verwerking ,wwaardoor vraagmarkt ontstaat,beter voer,als buiten landbouw mest wordt afgezet,en daardoor kan medicijngebruik drastiche dalen,en zie het mes kan aan drie kanten snijden
  Ook krijgen we dan meer maatschappelijk draag vlak

  Gegroet Theo van der Ven

 • no-profile-image

  boer

  Niks te makken? Vreemd, want waar wordt anders deze stal van betaald? Boeren klagen altijd. Was zelf aanwezig met de N.V.V demonstratie en toen zei een boer met 5000 varkens dat hij ging bijbouwen voor 2000 varkens terwijl het volgens hem en iedereen super slecht gaat. Hij was trouwens net terug van wintersport. Raar volkje.

 • no-profile-image

  boer

  wij zijn hypocriet, er is geen maatschappelijk draagvlak voor de manier waar op wij varkens mesten, hoe kun je een stadse uitleggen dat je 5000 varkens houd en persoonlijke zorg en betrokkenheid met het diertje hebt!!!!

 • no-profile-image

  Consument

  Hypocriet! De meeste begrijpen niets van economie! Omvang is nodig voor het rendement. Geen bank die er geld insteekt asl er geen rendement uit komt. Als het om de dierhouderij gaat, moeten de dieren het heel goed hebben. dat gaat samen. Je kunt wel overal tegen aanschoppen, maar je ziet of je wil niet zien hoe goed het is. Een beetje waardering en dankbaarheid voor mensen die heel veel voor de dieren over hebben.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Vijftig jaar geleden had een megabedrijf honderd vleesvarkens. Die kregen niet meer aandacht dan de varkens van tegenwoordig omdat hun baas toen te druk was zijn rug te vernielen met stront scheppen. En alsof die varkens op de boer zitten te wachten voor hun entertainment! Dacht het niet. Vleesvarkens zitten met tien tot soms wel duizend maatjes in een hok. Zolang ze deel zijn van een groep voelen ze zich op hun gemak. Het maakt niks uit hoe groot de stal is met betrekking tot hoe het varken zich voelt.

 • no-profile-image

  Luna

  Wat blijven die boeren toch hypocriet, dat ze gewoon doorgaan en zich nergens iets van aan trekken, egöisme ten top,, en lomp, het getuigt van weinig empathie voor de mensen die echt van DIEREN houden!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.