Varkenshouderij

Achtergrond 425 x bekeken 2 reacties

Varkenshouder bouwt om tot blijvers te behoren

Nico Willigenburg (42) in Woudenberg bouwt deze dagen volop mee aan de verlenging van zijn varkensstal. Willigenburg breidt de vleesvarkensstak van zijn bedrijf uit van 1.400 naar 2.000 vleesvarkens.

Daarnaast heeft Willigenburg 60 melkkoeien. Hij heeft 20 hectare grond en pacht er nog zo’n 30 hectare bij. Willigenburg houdt doelbewust twee veehouderijtakken op zijn bedrijf om zo sterker te staan. Hij wil met zijn bedrijf tot de blijvers behoren.

De veehouder hoopt dat zijn stal over een maand of twee klaar is. De bouw heeft vertraging opgelopen door de vorst in december. De nieuwbouw past in de eisen voor 2013. Na de uitbreiding voldoet het hele bedrijf daaraan. De stal wordt uitgerust met mestriolering.

De varkenshouder kreeg de vergunningen voor zijn uitbreiding vrij snel rond. ”Het heeft ongeveer een half jaar geduurd.” Zijn bedrijf ligt in een verwevingsgebied en er zijn geen zuurgevoelige natuurgebieden in de buurt. Voorheen was dat anders.

Willigenburg bouwt zelf volop mee aan de nieuwe stal. Hij houdt zich vooral bezig met het metselwerk en het roosterwerk. ”Ik heb in het verleden vaak meegelopen bij de bouw van m’n stallen en dan doe je wel ervaring op. Ik vind het ook een voordeel dat je een oogje in het zeil kunt houden.” Op het ogenblik eist de weidepoot van zijn bedrijf ook de nodige aandacht.

Willigenburg schat de investering in zijn nieuwe varkensstal op 350 tot 400 euro per plaats. Dat is niet overdreven hoog. Het gaat om een verlenging. De voermachines en silo’s zijn er al.

De veehouder levert de vleesvarkens aan Vion. Hij produceert voor het Welfare-concept en mest beren. Met de uitbreiding kan de varkenstak voorlopig weer vooruit. De volgende investering zal waarschijnlijk in de melkveetak zijn.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Investeringen in Nederland worden altijd afgestraft.

  • no-profile-image

    Banken die bepaalde investeringen mogelijk blijven maken, dienen te verdwijnen!

Of registreer je om te kunnen reageren.