Varkenshouderij

Achtergrond 340 x bekeken

'NVV-notering moet anders'

Vleesvarkenshouder Peet Berntsen heeft kritiek op de NVV biggennotering. Hij maakte deze week de kritiek op eigen kosten openbaar.

Peet Berntsen is lid van de NVV en heeft een vleesvarkensbedrijf met 6.000 plaatsen in Azewijn in de Achterhoek.

Wat is de aanleiding voor uw actie?
"Mijn reddingsplan voor de NVV-biggennotering werd binnen de NVV op een voor velen onbevredigende manier naar de prullenmand verwezen. Daarom deze actie om alle varkenshouders en dierstroombemiddelaars op de hoogte te brengen van de feiten rond de notering, zodat ze zo lang er niets wordt veranderd aan de notering toch hun eigen verklaarbare toeslagen kunnen beredeneren."

Wat is er niet goed aan de notering?
"De basis is niet goed. Iedereen gaat er van uit dat de gemiddelde Nederlandse big de basis is. Op basis hiervan is er de mogelijkheid om met verklaarbare toeslagen te werken. Die basis van de gemiddelde Nederlandse big wordt echter niet juist weergegeven. De huidige notering gaat uit van een koppelgrootte van 140 stuks, een notering inclusief btw, maar er wordt niet aangegeven met welk percentage er wordt gerekend. Ik vind dat de notering voor 2011 gebaseerd zou moeten zijn op: weekkoppels van 250 biggen, met één vleesvarken gerelateerde enting tegen myco en/of circo. De notering zou inclusief een btw-percentage van 6 procent moeten zijn."

Wat moet er gebeuren?
"De basisnotering zou jaarlijks een update moeten krijgen naar de gemiddelde Nederlandse big. Er zou een duidelijke doelstelling moeten worden opgesteld omtrent de biggennotering binnen de NVV. Jaarlijks zou moeten worden gecontroleerd of deze doelstelling is gehaald door een onafhankelijke deskundige. De verantwoordelijken kunnen dan tot de orde worden geroepen. Of wat me voor nu beter lijkt, hun verantwoordelijkheid nemen."

Of registreer je om te kunnen reageren.