Varkenshouderij

Achtergrond 910 x bekeken 4 reacties

Bedrijf op slot door provincie

Varkenshouder Rogier van Wijk (34 jaar) trok twee jaar geleden met zijn gezin naar het Groningse Borgercompagnie. Hij ziet de ontwikkelingsplannen voor zijn bedrijf doorkruist door de provincie. "We dachten dat we hier goed zaten."

Waarom ging u naar het Noorden?
”Wij hadden een varkensbedrijf bij Utrecht. We kwamen in de knel door de oprukkende stad. In Borgercompagnie kochten we een varkensbedrijf met 300 zeugen en 1.300 vleesvarkens. We dachten dat we hier goed zaten met veel ruimte en goede mestafzetmogelijkheden.”

Wat waren uw plannen?
”We waren van plan om het bedrijf uit te bouwen tot een gesloten bedrijf met 300 zeugen en 2.600 vleesvarkens. We hebben helemaal niet de intentie om uit te groeien tot een groot bedrijf met vreemde arbeid of iets dergelijks. We willen een gezinsbedrijf blijven.”

Hoe ver was u met uw plannen?
”We zaten in de plan-ontwikkeling en het vergunningentraject. In eerste instantie ook voor de ombouw van de zeugenhuisvesting naar groepshuisvesting en de bouw van een luchtwasser.”

Wat zijn de gevolgen van het besluit van Provinciale Staten voor uw bedrijf?
”We zitten hier in een wit gebied. Dat betekent dat er helemaal niets meer bij mag komen. De uitbreiding van de vleesvarkenshouderij is niet meer mogelijk. Ik ga er wel van uit dat de ombouw naar groepshuisvesting, die wettelijk verplicht is gaat lukken. Daarvoor moet ik trouwens wel een stukje bijbouwen. Het aantal dieren neemt niet toe. Het zal voor veel andere bedrijven een toer worden om aan de 2013-eisen te voldoen. Om de investeringen in meer welzijn en emissiebeperkende maatregelen rond te rekenen, moeten veel bedrijven toch een stukje uitbreiden. Als dat niet kan, zullen banken niet gauw bereid zijn om leningen te verstrekken.”

Welke mogelijkheden ziet u nog?
”We gaan met LTO de mogelijkheden bekijken om te procederen. Wat hier gebeurt in Groningen kan echt niet. Als dit andere sectoren in de economie zou overkomen, zou de wereld te klein zijn. Als we geen mogelijkheden krijgen om ons bedrijf te ontwikkelen ga ik een grote schadeclaim indienen. Nu de ontwikkelingsmogelijkheden weg zijn, resteert straks in het slechtste geval als enige mogelijkheid dit bedrijf als woonhuis te verkopen. Er dreigt dan een verlies van minstens een half miljoen euro. Er wordt hier in de provincie met dit besluit een partij kapitaal vernietigd waar je bang van wordt.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  BB te DB

  Bedrijf op slot heeft geen economische waarde meer.
  Dus eerst de WOZ maar naar nul brengen.
  Direct een taxatie makan en bezwaar indienen tegen de WOZ belasting

 • no-profile-image

  Ja Kapitaal vernietiging zijn de PS van Groningen goed in denk aan de Blauwe stad, de Eemshaven die decennia lang bestond uit kades zonder afvoerwegen en nu is de ladnbouw weer eens aan de beurt door bouwvoorschriften en omvang eisen waar de varkens geen brood van lusten. Mij bekruipt steeds meer het gevoel dat onze politiecie en met hun de stedelijke massa pas gelukig zijn als we met zijn allen aan >schoonheid< ten onder gaan. Zij leggen de rekening van hun hobby elders neer.

 • no-profile-image

  Je noemt een paar krasse voorbeelden Han, maar je vergeet nog het debakel van het kant en klaar afgebouwde sluiscomplex bij de Punt van Reide, waar in de jaren '70 het Eems-Dollardkanaal naar Emden had zullen komen. Dat kanaal kwam er nooit! Ook wat kapitaalvernietiging betreft gaat er niks boven Grun!

 • no-profile-image

  Nou zusje, je vergeet de Betuwespoorlijn. Daar is meer dan 15 miljard euro mee naar de kloten gejaagd!

Of registreer je om te kunnen reageren.