Varkenshouderij

Achtergrond 364 x bekeken 45 reacties

Varkensbeurs verlaagt prijzen

Ondanks de gelijkblijvende Duitse varkensprijzen verlaagt de commissie van de varkensbeurs haar verwachtingsnoteringen voor vleesvarkens met 2 cent per kilo. Levende varkens noteren daarmee € 1,05 tot € 1,07 en geslachte varkens € 1,36 tot € 1,38 per kilo. De prijsverlaging sluit aan bij de lagere opbrengst van varkensvlees, nu de Particuliere Opslagregeling van de Europese Commissie sinds afgelopen dinsdag voorbij is. De verlaging van de beursprijzen geeft Vion de kans om zijn varkensprijs komende maandag ook te verlagen. Het vleesbedrijf noteert al weken 3 cent hoger dan zijn Duitse concurrenten en wil dat prijsverschik een keer rechttrekken. Als Vion dat doet, loopt het bedrijf het risico dat er meer vleesvarkens met Piëtrain-bloed naar Duitsland gaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vlvh

  voor mij mag de beurscomissie acuut aftreden

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Daar gaan we weer... Als het maar een beetje mogelijk is wordt de prijs naar beneden gedrukt. Dit kan niet. De slachterijen en de retail nemen de varkenshouder niet serieus.. Actie

 • no-profile-image

  BOTE

  Boeren moeten zich toch een keer gaan afvragen waar ze mee bezig zijn. Blijven meedoen in deze dwaze wedloop naar steeds meer schaalvergroting. Het vlees wordt stukje bij beetje goedkoper, alleen door aanbiedingen van de supermarkt blijft de afzet nog redelijk stabiel. Wordt het vlees duurder, wat de boeren begrijpelijkerwijs graag willen, dan zal de consument het vlees in de supermarkt links laten liggen.
  Groente en fruit is dan veel goedkoper en minstens zo gezond.

 • no-profile-image

  bart

  daar gaan we weer. Kun je zien dat in de de beurs alleen slachterij gerelateerde oude mannen zitten. opdoeken die borrel club.

 • no-profile-image

  jeroen

  en de mensen van de wakkerdier mag je van mij ook op knuppen in de hoogste boom van grolle

 • no-profile-image

  Waarheid

  Aan iedere producent van biggen e.o. vleesvarkens: lees eens kritisch jullie op- en aanmerkingen omtrent de varkensbeurs, handelaren, retail, enz. enz. Wat ontzettend zwak boerengezwam, sorry dat ik het zeg. Wat je ook produceert, je blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de afzet ervan. De schuld van lage prijzen bij een ander leggen en ondertussen vrolijk door produceren getuigd van slecht ondernemersschap!! Sla de handen ineen en kijk in eerste instantie kritisch naar de kostprijs en bedenk dan dat Nederland wellicht minder of helemaal niet meer geschikt is voor de produktie van varkensvlees. Neem alleen al de kosten van de rechten en de mestafzet die in andere landen vaak nihil zijn. Indien dit voor jullie toch acceptabel blijkt, zorg dan dat je als producent grip krijgt op de aanbodkant, daarmee krijg je vanzelf grip op de opbrengstprijs. Het is en blijft een kwestie van vraag en aanbod. Succes

 • no-profile-image

  Boer

  Deze prijsdaling is nog maar het begin. Over 3 weken is de PO pas echt definitief weg. Consumptie is slecht en, last but not least...................... het stikt van de varkens en dat is onze eigen schuld. Houd er maar rekening mee dat de varkens de komende weken nog zeker 10 tot 15 cent onderuit gaan. Waarheid Zwolle spreekt voor deel echt de waarheid. Naar mijn mening hoeven we, ondanks de kosten van rechten en mest, echter niet te stoppen met de varkenshouderij in Ned. We hebben op een groot aantal vlakken veel voorsprong op andere landen en dat kan zo blijven. Wel zullen wijzelf ervoor moeten zorgen dat we uit deze duw-markt komen, er moeten gewoonweg minder varkens komen, dan gaat de prijs vanzelf wel omhoog. Alleen krijgen we het kennelijk niet voor elkaar om gezamenlijk zorg te dragen voor deze productievermindering.

 • no-profile-image

  john

  probleem is dat wij als varkens sector niet zo snel bij kunnen sturen aan de aanbod kant als andere sectoren. de zeugen worden geinsemineerd, er komen biggen, de biggen worden groot en gaan naar een mesterij in nederland of elders en uiteindelijk worden het dikke vleesvarkens met veel vlees die geslacht moeten worden en verkocht worden aan de consumenten. Dit proces duurt ongeveer een jaar! Alser nu minder zeugen gedekt worden merken we dat pas over een jaar aan de vleesprijzen (kleiner aanbod) Aan de andere kant hebben we ook het risico dat we onze klanten niet kunnen voorzien van vleesvarkens en verliezen we markt. Begin als sector maar eens goed terug te koppelen naar de zeugenhouders hoeveel biggen er nodig zijn om aan de vraag te voldoen van vlees over 12 maanden. Als er geen biggen te veel komen, komen er ook niet te veel varkens en ook niet te veel vlees in de winkel waardoor we ons overschot niet hoeven te dumpen en de prijzen weer de kostprijs halen. maar ja wie ben ik. Voel me net een mier in een grote hoop die zich moet bewijzen door hard te werken en maar af moet wachten wat er voor terug komt.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Ook op dit forum blijkt dat individuele ondernemers heel goed weten wat het collectief moet doen, maar helaas het grote collectief doet niets en laat zich rustig aan vernietigen. Je komt vanzelf weer bij jezelf terecht. Wil je doormodderen, doe dat dan en anders stop ermee.

 • no-profile-image

  Hans

  Klopt helemaal John, vogens mij zit je in de verkeerde mierenhoop en as ik het volgende stukje lees ziet het er niet goed voor jullie uit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mieren "De kolonie bestaat uit één (of enkele) koningin(nen), werksters (ook allemaal vrouwtjes) en soms jonge mannetjes en maagdelijke koninginnen. De grootste groep zijn de werksters, die samen de werktaken verdelen. Er zijn o.a. verkenners, voedselverzamelaars, nest-onderhouders, kinderverzorgsters, soldaten, etc. Wanneer het nest groot genoeg is, wordt een lichting van de opgroeiende larven opgekweekt tot mannetjes en koninginnetjes. Samen verlaten die het nest vliegend wanneer de tijd daarvoor rijp is. Dit gebeurt in Nederland vaak op warme dagen na een regenbui. In de lucht paren de mannetjes met de koninginnetjes, waarna de mannetjes kort daarna sterven en de koninginnen een nieuwe nestplaats zoeken. Dit kan al vliegend gedaan worden, zodat zelfs in bloembakken 10 meter boven de grond nesten kunnen ontstaan.

 • no-profile-image

  johnny

  misschien oplossing, produceer alleen biggen voor de binnenlandse markt, dus minder zeugen en of omzetten naar vleesvarkens, laat de hokken in duitsland leeg en wij bepalen weer de markt.

 • no-profile-image

  biggen naar de schacht

  minder produceren is inderdaad bijna de enige oplossing. jammer genoeg is dit niet mogelijk, de stallen zijn gebouwd, de schade is er nu. we kunnen niet meer terug, ons kapitaal ligt vast. de crisis zal aanslepen tot 2013, als de wetgeving op groepshuisvesting van kracht gaat. pas dan zullen er heel wat zeugenhouders stoppen en ook een deel van de mesters zullen de boeken gesloten hebben. wat wel mogelijk is, is het aanboren van nieuwe markten en ons product onderscheiden van de rest. het kan niet zijn dat ons diervriendelijk en milieuvriendelijk product geen meerwaarde krijgt tegenover andere varkens (maarja, dit hebben we niet meer in handen). wat we ook kunnen is een fonds oprichten om biggen te slachten. alle biggen die naar het buitenland gaan moeten eraan. wel vind ik dat we moeten onthouden dat niet alleen het overaanbod de oorzaak is, maar ook het prijsvormingssysteem, dit moet veranderen. als binnen een paar jaar de crisis over is, zal onze marge nog altijd miniem zijn tegenover de andere schakels in de keten. het is dus nu ook het moment om dit aan te klagen met acties.

 • no-profile-image

  pfffff

  de reden waarom het "grote collectief" niets doet is dat elk deeltje(=elke varkenshouder) nen "concurrent" is van elk ander deeltje ! Als deeltje A inkrimt zal deel B verdubbelen ! Op die manier kom je nooit aan een collectief ! De enige oplossing bestaat er volgens mij in dat er op Europees niveau een produktiebeperking komt ! Een open bedrijf mag per vergunde zeug 25 mestvarkens afleveren, een halfopen bedrijf 26 en een open bedrijf 27 biggen per vergunde zeug ! Voordeel is hierbij dat de technisch bekwame kwekers minder zeugen zullen nodig hebben om hun quota vol te leveren dan de minder bekwame kwekers ! Maak maar eens de rekening voor wie een produktie haalt van 25 biggen en van wie een produktie haalt van 30 biggen op bvb een bedrijf van 400 zeugen ! Ben benieuwd naar de reacties hierop !

 • no-profile-image

  ik ga vis kweken

  zou een mogelijk zijn, jammer dat europa juist afwil van quotering, landbouw gaat naar vrije markt, in alle sectoren. en waarom mag een gesloten bedrijf minder produceren dan een open bedrijf. ik zou de gesloten bedrijven juist belonen omdat zij voor hun eigen biggenafzet zorgen, en dus minder van buitenland afhankelijk zijn.
  ik denk dat de oplossing zal moeten komen vanuit de sector zelf. ik vind dat we moeten werken aan een adviessysteem dat ons helpt bvb inseminaties te regelen in functie van de marktomstandigheden, of bvb ook biggen slacht als het nodig is. insemineren met pietrain is ook een mogelijkheid, ze halen voor de boer een zelfde rendement als varkens met hoge groei, toch zal er minder vlees op de markt komen

 • no-profile-image

  gerard

  ik ga vissen
  klopt je haalt biggendruk weg
  maar er komt geen kilo vlees minder op de markt als je ze zelf afmest
  en het probleem is nu juist teveel kilo's

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Honderden individuele oplossingen voor het collectief. Degene die doorstormen zul je echter op dit forum nooit zien, ze verdienen nog geld.

 • no-profile-image

  Jonas

  Laat me niet lachen: degene die doorstormen verdienen nog geld. Als er nog varkensboeren zijn die geld verdienen komt dat van nevenactiviteiten, ofwel zijn ze ergens weggekocht, ofwel (bij de echt grote bedrijven) hebben grote, financieel gezonde bedrijven buiten de agrarische sector interesse om hun geld te steken in varkensstallen om dan via de vamil-regeling tonnen inkomstenbelasting minder te betalen per jaar. Maar met puur varkenshouden op zich kan vandaag de dag niemand geld verdienen, dat is een heel simpel rekensommetje van de lagere school.

 • no-profile-image

  pffff

  @viskweker,als een gesloten bedrijf 25 mestvarkens verkoopt komt dat finaal overeen met een vermeerderingsbedrijf dat 27 biggen produceert(sterfte+uitval) !De oplossing vanuit de sector zelf zal vrij simpel zijn,nen koude sanering ! Gezonde Biggen slachten is maatschappelijk niet verantwoord, wie gaat dat trouwens financieren ? De sector zelf? Die kunnen nu al hun kosten niet dekken ! Als de landbouw echt afstevend op nen vrije markt, dan zal er in vlaanderen en nederland nog veel mosterd gegeten worden ! De kosten zijn hier veeeeel te hoog(energie/mest/......) !

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Blijf rustig dromen Jonas, vooral blijven denken dat het allemaal de schuld van een ander is, jij kunt er immers niks aan doen.

 • no-profile-image

  bas

  Jongens laat je niet opnaaien.
  Er is niet te veel vlees de slachterijen zitten nog steeds met die wurgcontracten aan de retail dat ze niet duurder mogen worden dan 1.50 euro. Dus helpt maar 1 ding retail plat en zorgen dat die contracten omgezet worden in kostprijscontracten.

 • no-profile-image

  pffff

  @ bas,Niet teveel vlees? Vanwaar dan die aanvraag voor 150.000 ton PO ? Moest er vlees tekort zijn, dan zou het nie in de vriezer belandden ! Kostprijscontract? Ieder bedrijf heeft nen eigen,bedrijffsgebonden kostprijs, dus, voor iedereen een ander contract ?

 • no-profile-image

  ik ga vis kweken

  @ pfff, europa zal nooit de markt reguleren. ze willen van het gesubsidieerde beleid af. melkqoutum valt weg, varkens, aardappelen, tarwe, alles binnen de landbouw is of wordt een +/- vrije markt, dit is het logische gevolg van globalisering. wat ze wel kunnen is de invoer van buiten europa regelen. productiekosten zullen hier altijd hoger zijn dan elders, niets aan te doen, maar dit geldt voor alle sectoren, het komt er dus op aan ons product te onderscheiden van "made in china", nederlandse kaas en tulpen , belgische chocolade, belgisch witblauw rundsvlees. het gebruiken van pietrain is hiervoor het ideale gereedschap, het vlees is van betere kwaliteit en dus zonder de meerkost een meerprijs waard. biggen slachten is inderdaad niet maatschappelijk verantwoord, maar melk weggieten was dat ook niet, toch was het het keerpunt in de melkcrisis. biggen slachten is de ultieme noodkreet: geld is op, we kunnen geen voeders meer betalen. iedereen zegt dat ze het niet lang meer kunnen volhouden, maar ze doen allemaal rustig verder en bestellen nog elke week een camion voer of biggen, dit begrijpen mensen niet. ik denk dat veel collegas wel een bijdrage willen doen hiervoor, het kan immers zijn effect op de prijs van de biggen en de vleesvarkens niet missen. koude saneringen kosten ook geld...misschien wel meer. + bedrijven die faillliet gaan worden overgenomen door de voederleverancier en gaan gewoon door met produceren, hier moet je dus ook niet op wachten, je zal dus op andere manieren de productie moeten beperken, bvb minder insemineren en biggen slachten. anders is het wachten tot 2013, tot dat de groepshuisvesting verplicht wordt.

 • no-profile-image

  drobnica

  Je moet toch verwachten dat stallenmakers niets te doen hebben? Waarom bijna elke week een open dag van een nieuwe varkensschuur.
  In Polen heel veel stoppen met varkens of varkens maken alleen met feestdagen.

 • no-profile-image

  Adviseur

  De tuinbouw achterna. De eerste courante 2013 klare bedrijven worden al verkocht voor onder de 1000 euro per zeug en 200 euro per vleesvarkens. Wie hoger gefinancierd zit mag aansluiten. De banken bemiddelen graag bedrijven van moedeloze varkenshouders naar lustige lieden.

 • no-profile-image

  voorlichter

  Hallo Adviseur, druk man, heb jij ook daadwerkelijk bedrijven in de aanbieding dan, er wordt wel veel over gepraat maar daadwerkelijk courante 2013 bedrijven voor 1000 euro per zeug, ik weet ze niet, als jij ze wel weet graag een mailtje dan

 • no-profile-image

  pfffffff

  @ viskweker,minder insemineren zal ook niet lukken, wie kan er op zien dat nen bronstige zeug niet aangedekt wordt ? Zo word ook het meerwekensysteem ontregeld ! Als we nog moeten wachten tot 2013 dan zal het al voor velen te laat zijn vrees ik !

 • no-profile-image

  vernooy

  druk man zet dan ff je echte naam erbij als je balle heb dit is zo achterbaks

 • no-profile-image

  RBL

  HE ADVISEURTJE, JE MOET GEEN ONZINVERHALEN HIER GAAN HOUDEN, ALS DAT ZO WAS STOND WERKELIJK ELK BEDRIJF TE KOOP.

 • no-profile-image

  ik ga vis kweken

  @pff, je hebt gelijk, ik kan het op mijn bedrijf ook niet veroorloven minder te insemineren. maarja, je moet ergens beginnen met het (klein) overaanbod aan vlees in te perken, de varkensbron (=insemineren) beperken zou in theorie een goede optie zijn, maar het is inderdaad op de meeste bedrijven niet haalbaar.biggen slachten, daar bent u ook niet voor te vinden, dus moeten de afmesters met een oplossing komen. vroeger verkopen is dikwijls evenmin economisch haalbaar, net als minder insemineren. wat schiet er dan nog over?? acties voeren, daar heeft niemand nog oren naar, zelf boeren graken het niet eens over welke actie dat dan wel moet zijn. op deze manier is het inderdaad wachten tot 2013, want je moet toegeven dat er tot nu toe nog maar weinig veranderd is in de sector. (insemineren met pietrain in wel nog een optie dan??)

 • no-profile-image

  pfff

  Insemineren met pietrain ? Dat gebeurt hier in Belgie al voor 80 a90% van de inseminaties ! Ook de meerprijs voor betere kwaliteitsbiggen/mestvarkens vind ik ook onvoldoende tov de "tempo" varkens ! De acties die we hier in de vlaanders gezien hebben vorige maand vind ik nu ook zo geen groot succes ! D e concurrentie onder de varkensboeren is groter dan de collegialiteit ! Dat is hun zwakte en daardoor de sterkte van de retail !

 • no-profile-image

  Hans

  Mensen, je kunt van alles schrijven, maar als de voer kosten naar boven gaan, dan gaan de vleesprijzen naar beneden, da's altijd al zo geweest, bij ons net zo. http://tinyurl.com/4h9qab7
  Als je d'r geen zin meer in heb, kun je altijd nog cacao teler worden http://tinyurl.com/4bxq4pe
  Tja sorry hoor, maar eigenlijk zijn die NL varkenshouders toch ,maar een stel zielige piepers, duizenden en duizenden varkens en nog de kop niet boven water kunnen houden, nee geef mij dan de "arme" cacao telers maar, de hele familie doet mee, iedereen is blij.

 • no-profile-image

  voor het laatst

  Vind dat de beurs wel een beetje sterker had kunnen blijven als duitsland stijgt lopen ze niet voorop waarom dan nu wel?
  We moeten naar minder varkens dan gaan ze er vanzelf om vechten.

 • no-profile-image

  ik ga vis kweken

  @pff, alweer gelijk. dus zal het wachten zijn op noodgedwongen stopzettingen door faillisementen of door 2013 tot er iets veranderd. pietrainvlees is inderdaad ondergewaardeerd, net omdat het gelijk wordt gesteld aan gewoon vlees. we krijgen wel een toeslag omdat we meer vlees en minder vet aanbrengen, maar dit vlees heeft meerdere troeven (bvb smaakeigenschappen, ook heeft pietrain een betere voederconversie en is dus beter voor milieu...). we zouden daar een label moeten voor krijgen, net als belgisch witblauw.

 • no-profile-image

  Realist

  Productie zal die richting opgaan, waar de kostprijs het laagst ligt.
  Oosst Europa, Amerika, Canada, Brazilië etc.
  rechten en mestafzetkosten zijn hier al ongeveer € 12,50 /vleesvarken ofwel € 0,14 / kg.
  Deze kosten hebben andere landen niet, of behoorlijk minder.
  Varkens houders proberen zelf alles zelf goedkoop mof=gelijk in te kopen, verwacht dan niet dat degene die uw product koopt daar onnodig meer voor betalld als er zat van is.

  Het gaat in de varkens sector het zelfde als in ondere andere textiel industrie, bakkers en andere industrieën. Zal helaas uit Nederland verdwijnen of sterk verminderen.

 • no-profile-image

  Realist

  Rekenfoutje bedragen moeten zijn € 9,- per vleesvarken en 0,10 per kg

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  Ook hier in Noord Nederland is vrijwel alles Piétrain. Brengt volgens het varkensprijzenonderzoek naar Duitsland 6 euro per varken meer op. Dat maakt het verschil. Moet je er trouwens wel een Topigs-40, Hypor of PIC zeug voor zetten. Denk wel dat ook de meeste bedrijven hier niet veel verder dan 1500 euro per zeug gefinancierd zijn. Wellicht wat voorzichtiger ondernemend dan collega's uit Midden en Zuid, maar wel jaarlijks hogere opbrengsten.

 • no-profile-image

  zie nu alles aan


  kijk naar de biggen 300 handelaren en ze houde de prijs"'hoog'" bij de vleesvarkens 1 slachterij die bepaald de prijs. nu ben ik geen vion fan maar sinds ik het aanziet neem ik mijn petje voor ze af. zij hebben een prijs en de andere betalen ongeveer net zoveel. het is toch ook bekend dat gorinchem bij vion slacht sssinds kort? nee, bij de slachtvarkens is bij de geboorte al bepaald waar ze naar toegaan . de jongens met de beren houden nu hun mond want ze zijn blij dat ze afgenomen worden nu die markt vol zit. voor de luxe is er ook maar 1 markt. de kleinere mesters kunnen ook maar 1ding anders worden de kosten te hoog. 15 jaar geleden was er handel en goede jaren en 300 handelaren en geen commisionaars. en vergeet niet wat de slacherij doet (alle handel is al 1 week vantevoren bekend) doen we zelf ook bij bv. overschot aan ccm betalen ook de te lage prijs en geven de teler ook niet meer.

 • no-profile-image

  boertje

  Hier in mijn omgeving staan al wel 40 vleesvarkens bedrijven te koop en dan wat er nog onderhands te koop staat allen er word niets verkocht

 • no-profile-image

  Vion man

  Het gaat hartstikke goed met de varkens. Morgen opent de beurs Venray en gooien we er weer miljoenen tegenaan. Boeren klagen wel, maar ondernemen zelf geen actie. Eet smakelijk en drink er een paar.

 • no-profile-image

  boertje

  vion heeft zelf natuurlijk geen varkens

 • no-profile-image

  jos

  Varkens slachten alles uitbenen en compleet verwerken tot gehakt. Deze kwaliteit verkopen voor 3 euro per kilo. dan moet je eens kijken wat er in retailland gebeurd. Pleuris breekt uit.

 • no-profile-image

  worstje

  volgens en ander bericht vandaag op de site van Boerderij ligt de kostprijs per kg varkensvlees in Brasilie 40 cent lager . Ofwel 36 euro per afgeleverd varken , ofwel 3 rondes is 108 euro per varkensplaats , ofwel bij een gezinsbedrijf van 3000 vl.varkens meer als 300.000 euro verschil per varkensbedrijf. Mogelijk kunnen we dit meer onder de aandacht brengen. Ik zie n.l. nog niet zoveel kostenverlaging op dit gebied bij de overheid , voerfabrieken en mestafzet wat ik eigenlijk ook als een overheidsbeleid beoordeel dat dit nu zo onverantwoord hoog is.

 • no-profile-image

  Realist

  Dit is precies wat ik in eerdere reactie al aangaf worstje.
  In die landen ligt de kostprijs gewoon lager, doordat arbeid goedkoper is, geen rechten, geen mestkosten, bouwkosten lager, energieverbruik lager, veel antuurlijke ventilatie en dergelijke.
  Daarom zal de productie die richting opgaan, net als andere maakindustrie ook uit Nedrland verdwenen is

 • no-profile-image

  piet

  waar is toch die tijd gebleven toen we nog ieder jaar een nieuwe mercedes konden kopen. Daar kun je op wachten.

 • no-profile-image

  ik ga vis kweken

  klopt worstje en realist, MAAR dit geldt voor elke sector, of je nu autos, radios, pasta, douchegel of zonnepanelen maakt, alles kan goedkoper in het buitenland gemaakt worden. toch staan er nog fabrieken in ons land... ik denk dat onze sector niet verloren is en naar brazilie moet verhuizen. neem nu zonnepanelen: de chinese zijn stukken goedkoper, maar toch koopt iedereen graag de duurdere duitse panelen omdat ze kwalitatief beter zijn. we moeten proberen het zelfde te doen met onze varkens. we moeten er voor zorgen dat ons vlees een erkening krijgt, een label dat ervoor zorgt dat ons product zich onderscheidt van al het andere vlees op de wereldmarkt. zolang we een varken kweken, aan een hogere kost, dat identiek is aan die varkens op de rest van de wereld, dan zullen wij onder spanning staan. als we minder produceren kunnen we de retail voor een stuk onder druk zetten, maar als de consument het braziliaanse vlees liever koopt, dan zijn wij gedoemd ten onder te gaan. (oplossing crisis is voor mij; stap 1: zorg ervoor dat de consument ons vlees ziet en koopt. Stap 2: produceer minder om een eerlijk prijzensysteem af te dwingen.)

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.