Varkenshouderij

Achtergrond 411 x bekeken 2 reacties

Aandelen verkocht

Met de lage marges in de varkenshouderij kan ik het mij niet veroorloven om de rijke aandeelhouder uit te hangen. Ik heb dus mijn vermogen op naam in ForFarmers te gelde gemaakt.

Het was zo maar een briefje bij de post. ForFarmers rekt tijdelijk de betalingstermijn op van 7 tot 30 dagen, met behoud van de betalingskorting. Minimaal twee maanden lang wordt zo extra liquiditeit beschikbaar gesteld. Een mooi gebaar in barre tijden. Uiteraard moet er gewoon betaald worden, maar het geeft even wat lucht. Het is standaard ingesteld voor alle varkens- en pluimveehouders. We hoefden er niet om te vragen en iedereen zal het ook kunnen waarderen. Het is immers droevig gesteld met de huidige marges.

Miljoenen euro’s

Een ander gebaar is de vermogen op naamstelling van ForFarmers. Dit gebeurt in tien jaar, waarvan er nu vier op zitten. Naast een stevige jaarlijkse contante uitbetaling zijn de certificaten vlot verhandelbaar op een interne beurs. Miljoenen euro’s zijn er inmiddels al over de toonbank gevlogen. Wie de kopers zijn is mij onbekend, het kunnen evengoed mensen van buiten de sector zijn. Dit alles is democratisch en bij overgrote meerderheid besloten door de leden.

Reductie voerkosten

Ik laat het vermogen op naam nu uitbetalen. Omgerekend gaat het daarbij om meerdere euro’s per 100 kilo voer, ruim 10 procent reductie van voerkosten. Het is mooi dat het geld beschikbaar is, het is jammer dat het aangewend moet worden om de financiële gaten te dichten. Alle coöperaties zouden eens goed moeten kijken of hun riante levensstijl nog aansluit bij die van de leden.

Nieuwe speeltjes

De stap van ForFarmers is de juiste. Coöperaties hebben de boer vroeger veel gebracht, de formule is echter al jaren uitgewerkt. Hou er dan ook niet langer krampachtig aan vast. Vrijwel alle coöperaties zijn door hun leden schatrijk gemaakt en steken de verdiensten in nieuwe speeltjes, meestal over de grens. Het vermogen van het individuele lid verwatert en uiteindelijk zie je er niets meer van terug. Er is niks mis met uitdijen en geld verdienen, maar laten we de lading coöperatie niet groter maken dan dat het vandaag nog is.

Win-win naar de boer

ForFarmers als voerleverancier zal blijven bestaan. Of dat met een coöperatief of particulier karakter is, maakt voor de boer weinig uit. Het is een moderne onderneming met veel meer visie dan gemiddeld. Als loyaal partner van FarmFocus steekt het bedrijf de nek uit. Ze durft krampachtige tradities in verkoop en advies van elkaar los te koppelen en laat de boer ondernemen en keuzes maken. Waar win-win te behalen is, vloeit deze volledig naar de boer, zoals in het rendementsdebat ook beloofd is door veel anderen die nog afwachten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Johnny dat de Coöperaties zo als jij het zo beeldend uitdrukt "Speeltjes in het buitenland hebben van boeren geld". Klopt maar zijn de leden niet zelf schuld aan deze investeringen? Zij hadden en hebben ten allen tijde het laatste woord via de ledenvergaderingen. Nee zij tuinen allemaal in de mooie verkoop praatjes van directie en bestuur, die de leden een worst voorhouden, de enorme winsten die via deze speeltjes worden gegenereerd. Ik denk dat door alle fusies en overnames zijn de co-op's te groot geworden en door een handige en praktische verdeling van de macht via regionale leden vergaderingen, zijn de leden hun stem en hun stemkracht kwijt geraakt. Binnen de boeren organisatie is ook gaan gelden de wet van "Verdeel en heers". We moeten steeds meer concluderen dat de huidige co-op vorm zijn doel, verbetering van de positie van de boer op de markt, voorbij geschoten is door zich te gaan gedragen als een onafhankelijke markt partij. Dat is een co-op niet een co-op is de achterdeur van de boerderij waar wordt gekocht of verkocht.

 • no-profile-image

  Ben Mulder.

  Sterk verhaal van Johny Hogenkamp.
  Positief beeld van For Farmers.

  Alleen ben ik het er niet mee eens dat For farmers geen cooperatie zou hoeven te blijven. Loslaten van cooperaraties zou erin resulteren dat boeren buiten het eigen bedrijf nergens in de keten meer enige zeggenschap zouden hebben. (oké, andere vorm voor deelname is ook mogelijk) Die zeggenschap in de keten is nu ook al te weinig het geval. Zowel aan de inkoopkant als aan de verkoop- / afzetzijde is de zeggenschap voor de boer te klein geworden.
  We liggen wel in het schap van de supermarkt maar anderen gaan erover wáár en tegen welke prijs.

  conclusie: Blijf deelnemen in de keten en investeer niet alleen maar in productie op het eigen bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.