Varkenshouderij

Achtergrond 1411 x bekeken 1 reactie

'Naast het houden van varkens wil ik een andere baan zoeken'

Ruud Beerten (25) nam vorig jaar de vleesvarkens van zijn ouders over. Het bedrijf biedt ook onderdak aan ex-verslaafden. ”Daardoor leer je goed met mensen om te gaan.”

Het bedrijf van de familie Beerten in het Brabantse Budel-Schoot is geen standaard varkensbedrijf. Er lopen veel hulpboeren op het erf. Dit zijn ex-alcohol en drugsverslaafden die op het vleesvarkensbedrijf de laatste fase van hun afkicktraject doorlopen. ”Mijn ouders zijn nooit heel erg gericht geweest op schaalvergroting van het bedrijf. Ze wilden zich liever onderscheiden in de vorm van een maatschappelijk functie aan het bedrijf. Dit betekent dat we al elf jaar een zorgboerderij zijn”, vertelt Ruud Beerten.

Hij is sinds een jaar hoofdverantwoordelijk voor de varkens, een taak die zijn vader helaas vroegtijdig heeft moeten opgeven doordat zijn gezondheid minder werd. Diagnose: aangetaste longen door de ammoniak en stof in de stallen. ”Mijn vader is 53 jaar. Normaalgesproken zou de vraag of ik het bedrijf wil overnemen pas over een paar jaar komen. Maar nu stond ik voor het blok: ga ik door met de varkens of niet? Ik koos voor behoud van het bedrijf. Ik zou er anders spijt van krijgen als ik het niet zou proberen.”

Het bedrijf bestond tot voor kort uit zeugen en vleesvarkens. De zeugentak van het bedrijf is inmiddels compleet afgestoten omdat de investeringen te groot waren om aan de nieuwe huisvestingseisen te voldoen. De vleesvarkens bleven over, zo’n 2.000 stuks waar Beerten zich nu over ontfermt. De oude zeugenstal wordt omgebouwd voor opslagunits, een aparte onderneming die de broer van Beerten heeft opgezet.

”Ik had het liefst dat we huidige stallen hadden aangepast aan de nieuwe regels en dat ik dan over een paar jaar het hele bedrijf zou overnemen. Maar door de situatie met mijn vader heb ik eerder de keuze moet maken. Mijn ouders hebben besloten om niet te investeringen in de zeugen, om mij te beschermen dat ik niet te veel hooi op de vork zou nemen, omdat ik nog niet zeker weet of ik met de varkens door wil gaan. Ik had toen nog wel het idee om te beginnen met de aankoop van jonge biggen, dan heb je net iets meer bedrijf. Maar nu loopt het goed en is het goed te combineren met andere dingen zoals wielrennen, mijn grootste hobby.”

Het werk met de varkens kost Beerten een paar uur per dag. ”Naast boer zijn zou ik graag in de mengvoederindustrie willen werken, in de logistieke planning van grondstoffen bijvoorbeeld”, zegt Beerten. Een gewone baan naast het boerenleven is mogelijk en maakt het werk afwisselend. Ook de zorgfunctie die het bedrijf heeft, maakt het interessant voor Beerten. ”Vanuit de organisatie Novafarm komen cliënten die verslaafd zijn geweest bij ons om weer een normaal ritme op te bouwen. Momenteel hebben we vier personen lopen waarvan een man op het erf woont. Het geeft veel voldoening om de mensen te helpen, maar ook zorg, ze hebben veel problemen. Maar als je ziet dat ze het naar hun zin hebt, dan geniet ik daarvan”, zegt Beerten.

Ze worden overal bij betrokken. ”Ook zij missen de zeugen wel een beetje. Daarom worden er alternatieven gezocht als een moestuin en een kippenren. Je moet wel veel geduld hebben om ze aan te sturen. In het begin had ik daar wel moeite mee, maar het mooie is dat je leert om met mensen omgaan. Daarnaast vragen veel mensen zich af of het goed is voor de bedrijfsvoering. Maar daar ben ik niet zo mee bezig. Voor ons hebben ze zeker waarde”, vertelt Beerten.

De komende drie jaar zit Beerten in de vof met zijn broer en zijn ouders. ”Dan kan ik aankijken of ik de varkenstak echt leuk vindt. Het is moeilijk om ver vooruit te kijken en ik hoop dat we een zorgboerderij kunnen blijven. Het volgen van cursussen is straks niet meer voldoende om als boer cliënten te begeleiden. Hiervoor zal een professionele begeleider moeten meelopen op het erf. Dat betekent dat de invulling van de zorgboerderijen door Novafarm wellicht gaat veranderen. Ik hoop dat ze kunnen blijven, want het helpt mensen echt aan een betere toekomst.”

Beerten: ”Ik ben graag bezig met de varkens, maar er is meer in het leven. In de toekomst wil ik gaan voor een bedrijf dat goed loopt, meetelt in de sector en maatschappelijk betrokken is.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Caren/Ronell/Susan

    Welgedaan Achmed (Ruud). Ons is baie trots op jou!!
    Mag jou toekoms geseënd wees.!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.