Varkenshouderij

Achtergrond 364 x bekeken 39 reacties

Vion verlaagt minder dan Duitsers

Vion verlaagt zijn Nederlandse varkensprijs voor deze week met 6 cent naar € 1,35 per kilo geslacht-gewicht. Daarmee wijkt het bedrijf af van de Duitse noteringen voor vleesvarkens. Die daalden afgelopen vrijdag met 7 cent naar € 1,35. Vion noteert in Nederland en Duitsland dus weer gelijk. De afgelopen weken kregen Duitse vleesvarkenshouders 1 cent per kilo meer voor hun slachtrijpe dieren. Het aanbod van vleesvarkens is deze week veel te groot voor de afzetmogelijkheden van varkensvlees. Dat levert bijna vijf cent per kilo minder op. Zo noteren varkensribben en -nekken vijftien cent per kilo lager. De opbrengst van hammen, middels en trimming daalt met vijf cent per kilo. Schouiders en buiken leveren twee cent per kilo minder op. De opbrengst van hazen daalt met 75 cent per kilo, nu de feestdagen achter de rug zijn. De Vion-varkensnotering ligt deze week achttien cent per kilo hoger dan een jaar geleden. Door een wijziging van het prijssysteem in week 13 van 2011 is het werkelijke prijsverschil 8 cent per kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  eens kijken hoeveel reacties en actie dat het geeft

 • no-profile-image

  knor knor

  als ik inkoper van vlees voor AH was, wist ik het ook wel. Als de slachterijen in 2 wkn tijd 13 cent verlagen om hun marge op te vijzelen, dan zou ik ook 20 cent minder bieden, om vervolgens mijn marge weer op te beuren. Het zou mij ook een rotzorg zijn of de boeren geslacht werden in plaats van de varkens. Dus VION en AH, niets is menselijker dan over lijken te lopen en voor eigen belang te gaan.

 • no-profile-image

  bert

  Ben eens ondernemer en durf eens een andere kant in tekijken. echter vele kunnen en mogen dat niet meer. succes

 • no-profile-image

  Jan Bakker

  Draconische prijsverlagingen voor de vleesvarkens. In twee weken tijd hebben de Duitse slachterijen een prijsverlaging van 13 cent doorgevoerd. Het dom doorslachten in week 51 en 52, om de vaste kosten te drukken, heeft tot een overvoerde afzetmarkt geleid. Waarschijnlijk was met iets meer beleid deze forse verlaging niet nodig geweest. Het is überhaupt maar de vraag of de verlaging in verhouding staat tot de vleesmutaties. Niet als er gerekend wordt met de vleesmutaties van Vion. Dan is een verlaging van 5 á 6 cent gerechtvaardigd. Er zullen nu weer weken overheen gaan om de positieve stemming terug te brengen in de markt. De varkensnoteringen staan nu nagenoeg op het niveau van een jaar geleden. Er gingen toen 16 weken overheen om een substantiële verbetering te kunnen aantekenen. De varkenssector heeft momenteel veel hogere kosten dan een jaar geleden. Kennelijk is de relatie tussen de primaire sector en een aantal dicterende slachterijen zo slecht, dat een schouder aan schouder mentaliteit om een rechtvaardige prijs te bedingen, nog ver te zoeken is. De retail publiceerde goede omzetcijfers. Zij zullen binnenkort een dankbetuiging publiceren voor het beleid en strijd die aan de onderkant van de productiesector wordt uitgevochten.
  Jan Bakker

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Ik geloof er niks van dat er iedere week met ah over prijs word onderhandelt ze kopen toch ook niet 1 week in een jaar ergens anders.

 • no-profile-image

  john

  eigenlijk zouden we nu gewoon 20 % van de biggen in het kattenvoer moeten draaien. biggenprijs = 40 kostprijs = 50 . 20% overschot. bij een biggenprijs van 30 euro zou er 40% het kattenvoer in moeten. Nu krijgen we allemaal klappen van onze overproductie! Willen we weer rendabel worden dan zullen we erna moeten streven geen biggen meer onder de 50 euro te moeten verkopen.

 • no-profile-image

  boer

  We kunnen de concurrentie niet meer aan. Jammer maar helaas. Het is voor de meeste te laat. Jammer maar helaas. Eten of gegeten worden. De hele sector is dood- en doodziek. Zelfs vrijwillig stoppen is er voor de meeste niet meer bij. Triest maar waar. Toch kon je dit zien aankomen, wanneer je niet verblind was. En wie zich brand moet nu eenmaal op de blaren zitten, er is niemand die je helpt.

 • no-profile-image

  WW

  De kop had moeten zijn "Vion steelt minder dan de Duitsers" maar hier zit vion ook bij in.
  Hoezo kunnen we de concurrentie niet meer aan, wat een onzin, wij zijn de betere varkenshouders die een goed produkt heeft met een lage kostprijs. Dat we te weinig ontvangen is een ander verhaal ( lees bestolen worden ). Wel geven we veel geld weg dat niet nodig is. Kijk naar de varkensrechten, het zou beter zijn als we alle makelaars eruit zouden gooien en met een veilingsysteem de rechten gaan verhandelen. Het geld wat we hier niet aan uit hoeven te geven kunnen we aanwenden om de mest te verwerken. Dit is ook wel duur maar altijd nog beter dan elk jaar € 20 aan leaserechten betalen en €20 per m3 mest, dit houdt geen mens vol. Wij varkenshouders moeten opstaan, het heft in eigen handen nemen en iedereen die onnodig van ons profiteerd, ERUIT.

 • no-profile-image

  boer

  Alleen al op het punt van de mest is het einde verhaal. Nog een punt: veel te luxe stallen. V.B. Zichtstal van il meen Rooiakkers in Erp of zoiets. Ga eens kijken en laat alles eens rustig op je inwerken. Ongeveer 4000 plaatsen, als ik het goed heb, maal 400 euro, plus 2.5 ton dierfinanciering, zeg maar een 2 miljoen euro. ( 4 miljoen ouderwetse Nederlandse guldens, alsof het pepernoten zijn) De mest moet ook nog voor minimaal 20 euro naar Groningen. Je hoeft echt niet gestudeerd te hebben om te zien dat dit op een normale wijze never,nooit uit kan. Dus wie zorgt er voor een hoge kostprijs? De bomen groeiden toch tot in den hemel? Zo kan ik nog wel even doorgaan.

 • no-profile-image

  jan van tienen

  mijnheer ww.haarle, als u suggereert dat iemand steelt, ook al is het tussen aanhalingstekens, wees dan zo flink uw volledige naam eronder te plaatsen. Redactie van de Boerderij draagt u in deze ook nog verantwoordelijkheid !

 • no-profile-image

  boertje

  Jhon een paar maanden geleden was het toch nog dat je goed verdiende schreef je of heb je mijn raad opgevocht en een keer contact op gezocht met je boekhouder!!!!!
  En inderdaad vion verkocht in maand 10van 2009 al de bQ paketen en acties van de AH ze zullen dat nu ook wel weer hebben gedaan

 • no-profile-image

  down under

  Juistum, boertje- braband. Kreeg vandaag de reclame folder van C1000 onder ogen. Om te janken; hamschijven => €1,99/kg en schouderkarbonade voor €2,49/kg. Dit zijn de wat luxere delen van een varken en wat moet de rest dan wel niet opbrengen om aan de vleutense €1,29 geslacht (karkas) gewicht te komen? Nee ook ik ben bang en stellig ervan overtuigt dat de Ahold-group (waar schuitema-C1000 ook onder valt) een week of 3-4 terug gekomen is met een "aanbod" om de eerste week van het nieuwe jaar een reclame-actie te houden om het vlees (wat zogenaamd boven de markt "zweeft") op te nemen, maar dat daar voor de inkoopprijs wel significant lager moet. Als sector zitten we gewoon in de wurggreep van de retail, ongeacht wat het CBL, bij monde van Mark Jansen, verkondigt. En geheel in tegenstelling tot wat die dikkop van de NMa, dhr Kalbsfleis, beweerd!!! Verder; ben maar niet bang dat bij de eerste de beste weekend in mei wanneer er weer ge-BBQ-t kan worden de prijzen omhoog zullen schieten, die pakketjes worden nu al gemaakt met het goedkope vlees en ingevroren (nog nooit iemand opgevallen; zodra het in mei goed weer is liggen ze, nog onder de rijp van de vriezer, in het koelvak van de super!) Kortom de sleutel ligt wel degenlijk bij de politiek/NMa, tenzij ze er doelbewust erop uit zijn om de sector in NL de das om te doen onder het mom van de WTO.

 • no-profile-image

  kenner

  Gaan de vakbondorganisaties van (jullie) de varkenshouders nu gauw overgaan tot actie in Nederland ? Of laten jullie de slachthuizen als Vion bv jullie helemaal platwalsen ?
  In belgië wordt er actie ondernomen , het is 5 na 12 , of zijn jullie nog content met dergelijke varkensprijzen ??? Schud alvast jullie vakorganistie , en jullie collega s wakker , doen jullie als boer niks , dan gaan we alvast failliet , of werken we voor onze schuldeisers tot we erbij vallen
  Of het iets zal uithalen weten we niet , maar niks doen is zeker fataal

  Veel sterkte

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  Politiek gaat niets doen, er is vlees zat en volgens Bleeker mag het zelfs nog gerust een stuk minder. Grof saneren is het enige wat werkt. Het valt nu van 3.000 naar 2.000 gespecialiseerde bedrijven echter meer op dan vroeger van 30.000 naar 29.000, het principe blijft gelijk.

 • no-profile-image

  help

  ik wil wel een actie voorstellen. We moeten in NVV verband (van LTO verwacht ik dit niet meer) de distributiecentrums van winkelbedrijven en de slachterijen opzoeken en stilleggen. Toen de mensen van het distributiecentrum van AH meer loon wilde hebben, hadden ze hier maar 2-3 dagen staking voor nodig. Dan moet het ons als sector toch lukken om met het stilleggen van deze locaties na een week een structureel eerlijker prijs op tafel te krijgen. Wij zijn de enigste schakel in de keten die de kosten niet door kan berekenen. NVV, ik verwacht van jullie hierin actie, daar betaal ik mijn contributie voor. Vion heeft er simpelweg geen enkel belang bij dat de varkensprijs hoog is, en zij bepaalt de prijs wel. We moeten naar een systeem toe dat degene die belang heeft bij een hoge varkensprijs de prijs ook mede bepaalt. Dus in NVV verband distributiecentrums en slachterijen blokkeren, een week niet leveren en een systeem afdwingen van eerlijke prijsvorming voor vlees. Kortom: AKTIE!!

 • no-profile-image

  econoom

  Laten we beginnen met het blokkeren van de ki stations voor 3 weken. De ki verrekend deze kosten over de verdere te verkopen potjes sperma. Dus een actie uit eigen zak wie grote uitwerking gaat geven op de prijsvorming.
  Verder geven we geen meitellingen meer op en vullen geen lei gegevens meer in want deze gegevens worden allemaal tegen ons gebruikt.
  Volgende; we gaan ALLE media contoleren hoeveel ze betaalt krijgen voor het leveren voor foutieve informatie en opjut verhalen.
  Totslot gaan we alle handelaren in rechten en mest en voer ed de riem aantrekken.
  Ik WEET ZEKER dat we volgend jaar we fansoenlijk een boterham kunnen verdienen.
  Lang leve de varkenshouderij de spil van de economie

 • no-profile-image

  varken

  Misschien is dit wel het moment om alles dicht te gooien nu in Duitsland een zeer groot aantal bedrijven niet mag leveren ivm dioxine !!!!!!!! Droog zetten die handel !!!

 • no-profile-image

  jan

  mestkelder verhuren voor 5 euro per m3 en varkensrechten verleasen voor 18 euro. En dan 40 uur in de week werken voor de baas.
  Klagen helpt niet. oplossingen zoeken wel

 • no-profile-image

  jeroen

  en als het dan weer even goed gaat met de varkens (door de productie in te perken) worden alle stallen weer volgestoken en zijn we weer even ver als we nu zijn, dit is geen oplossing nee nee, er moet iets structureel veranderen aan de prijsvorming. ierdereen verdient aan varkensvlees, behalve de landbouwer. was max havelaar maar thuisgebleven

 • no-profile-image

  jan

  Er zijn teveel varkens en er is teveel varkensvlees, daarom is de prijs slecht !!!!

 • no-profile-image

  jeroen

  ja, dat kan zeer goed zijn. maar als bakkers hun brood duurder mogen verkopen omdat de tarweprijs stijgt (zonder dat ik ooit gehoord heb van een tekort aan brood), dan mag een veehouder toch ook wel wat meer verwachten voor een kilo vlees. voor beide producten is graan het hoofdbestanddeel van de kost... de prijs die vandaag gemaakt wordt heeft voor mij niet veel te maken met vraag en aanbod, maar met een prijzenoorlog tussen winkelketens. als de ene zijn vlees goedkoper prijst in de winkel, dan doet de andere dit ook. supermarkten proberen klanten te lokken met basisgoederen zoals vlees, melk, groenten en eieren. hoe lager ze de prijs in de winkel trekken, hoe minder de boer zal krijgen, logisch toch?? ik vind het dat we lang genoeg de miserie hebben verdragen en dat we nu toch wel eens tot actie mogen overgaan zonder beschaamd te zijn. boeren mogen vechten voor hun bedrijf en hun gezin. er moeten grote veranderingen gebeuren, voor de ene boer is dit met een prijsverhoging, voor de andere boer (die nog steeds gelooft in vraag en aanbod) moeten er aanpassingen gebeuren aan het landbouwbeleid, want vanuit de sector zelf zal er weinig verandering komen, we zijn al 4 jaar bezig en het is nog nooit zo slecht geweest. elke gewone mens of ondernemer verklaart je zot als je al zo lang in een crisis zit en nog steeds niets van je laat horen, in belgië heb ik nog geen letter gelezen in de krant.

 • no-profile-image

  kenner

  HET IS ZO SIMPEL
  Stel dat alle boeren gedurende enige tijd geen
  varkens leveren. Wat heb je dan te verliezen?
  Ik kan jullie garanderen dat het hele systeem
  ineenstort en dat het wél mogelijk zal zijn om te
  onderhanderhandelen over een andere manier
  van prijsvorming dan vandaag!
  Eentje die wél de kosten dekt.
  Een prijsvorming die zorgt dat je wél een eerlijke
  prijs krijgt voor je varken of je big. Een prijsvorming
  die respect toont voor de boer!
  Misschien wordt 2011 een kanteljaar?!
  Een jaar waarin je ofwel zelf rechtstaat, ofwel
  massaal ten onder gaat.
  Ik geloof er alleszins in dat een nieuw economisch
  model voor de landbouw mogelijk is!
  Maar het zal je niet kado gegeven worden, je zult
  er voor moeten vechten.
  Voor je eigenwaarde, je bedrijf en je toekomst!

  JULLIE HEBBEN
  MEER MACHT
  DAN JE DENKT !

 • no-profile-image

  Belg

  Kijken of VEVA België hun hoofdsponsor Danis als eerste gaat blokkeren.

 • no-profile-image

  jan

  Het is de AH en alle andere supermarkten die de winst pakt.even voorbeeld: voor de kerst had AH een varkens Rolade van 900 gram in de aanbieding voor €14,95. ze hadden die 95.000 stuks laten maken. Inkoop van dat vlees (schouders) €2,10 /kg, saus er bij voor €0,36/ rolade ,vracht € 1,00/kg en reclame kosten op de televisie ongeveer € 1,00/ kg = €4,46 kosten/kg.
  dus €14,95 - €4,46 = €10,50 winst x 95.000 stuks is ruim € 1.000.000,00 winst!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kijk zo gaat dat met ons vlees.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik heb het daarnet geschreven bij kansrijk of kansloos. Ik moet Jeroen gelijk geven . Probleem bij ons waarde landgenoten is dat jullie teveel tot aan de dichtsbijgelegen stad denken Ik wil niet door de pesimistische zwarte bol kijken maar het structureel probleem doet zich voor in Oost Europa P Tsj H Slovk Roem en naar het schijnt ook al in begin stadium Bulgarije . Discounters hebben er vrij spel doen wat ze willen en of het nu 24/24 uur opening is of iedereen ook op zondag het maakt niet uit Ze hebben echter gemeen dat ze een kleine hoeveelheid landelijk innemen en de rest import waarbij ze goed weten dat de exporteurs hun nodig hebben en dat lonkt naar prijsdrukingen. Het probleem begon in Duitsland logisch aan de grote poort naar die grote afzet.
  Akties moeten ondernomen worden maar ik roep op tot doordachte akties .
  Want wat jullie niet weten is dat er hier een jaar of 5 terug een toeleveringsprobleem was bij Auchan van varkensvlees De zaak was echter in enkele uren opgelost (veel dichter dan NL >H) kwam Smithfield Polen hun frigoos vol steken. Toen was Roemenie nog niet bij Europa nu wel en Smithfield Roemenie lijkt mij nog wat anders kwa probleem . In enkele uren als het moet zullen in West Europa frigoos worden volgestouwd nu eens in de andere richting kwa transport . Er lopen genoeg (of alvast toch enen) kerels rond die genoeg ervaring hebben mee zowel levend als gekoeld vlees in beide richtingen. Dit zaakje zou goed opbrengen want uit ervaring weet ik dat men als het moet WEL wil betalen voor vlees dat als ze er op een goedkope manier niet aangeraken in de periode 2003 en 2007 verkocht ik mijn duurste Eu snit ooit aan een discounter (1/3 hoger dan de marktprijs) om reden hij op de 24ste december middernacht geen extra vers geslacht vlees meer kon krijgen voor zen topdag de 25ste . Daarom heeft Jeroen gelijk het probleem moet men structureel oplossen .
  Het word tijd dat wij als bloggers van Boerderij eens een sponser vinden om mee de heli eens bij valavond te gaan filmen vanuit de lucht . Het zou als inspirerend lesmatriaal kunnen dienen voor w. europese varkenshouders.

 • no-profile-image

  jan

  als je een aktie wil doen, zo als Belgie doe het dan als de slachterij vlees nodig heeft bijv. 3 weken voor pasen of als het bbq weer word dan heeft het meer zin

 • no-profile-image

  richard

  Een aktie zou ook kunnen zijn stop met huur en voergeld stallen er is vaak tog niks aan te verdienen.Komen er nog varkensrechten op de markt ook en minder mest op korte termijn. Mes snijd aan meerdere kanten.Maar andere colega boeren denken daar natuurlijk anders over .Hoe groter hoe beter??

 • no-profile-image

  boertje

  Waar blijven ze nu de reactie van de nvv
  Of is het debond van Niet voor varkensboer kom op

 • no-profile-image

  kenner

  Dit werd vandaag gepubliceerd ,

  Begrijpe wie begrijpe kan , en de boer werkt onder kostprijs tot zijn ondergang ,, HET IS HOOG TIJD VOOR ACTIE EN WEL NUNU
  Updates
  FAO: vleesprijzen in een jaar tijd met 18 á 19 procent gestegen!
  woensdag 5 jan 2011

  De Dioxineaffaire in Duitsland breidt zich verder uit. Inherent is de onzekerheid hoe de markt reageert. Voorlopig belooft het weinig goeds. Donderdag of vrijdag worden de eerste resultaten van de stalen verwacht.
  Vandaag publiceerde de FAO dat de vleesprijzen in een jaar tijd met 18 á 19 procent zijn gestegen. Natuurlijk kan alles niet 1 op 1 met elkaar worden vergeleken. Maar het is een statement van de onbezonnen verlaging van de varkensprijzen!

 • no-profile-image

  boodschap

  jan tienen het gaat om de boodschap niet om de naam vindt dat ww goede reacties geeft

 • no-profile-image

  professor

  ik ben tegen een stop op tijdelijk leveren van de varkens. De varkens worden pas duurder als er een tekort is aan vlees.

 • no-profile-image

  jan

  Het wordt tijd dat voerleveranciers en banken de grote boeren die er beroerd voor staan niet langer het hand boven het hoofd houden! Het is te hopen dat deze partijen het verlies een keer nemen anders wordt het aanbod nooit kleiner!

 • no-profile-image

  Hallo

  Het wordt tijd dat kleine boeren uit zich zelf hun hobby stoppen, anders wordt het aanbod nooit kleiner. Zelfde niveau (geen dus) reactie als hiervoor.

 • no-profile-image

  WW

  De NVV is nog stil, een goed actie vraagt een goed voorbereiding.

 • no-profile-image

  hoezo

  Hoezo geen niveau? In een gezonde markt vallen de zwaksten (groot of klein maakt niet uit) af en is er meer ruimte voor de gezonde overblijvers. In mijn ogen is het niet prijsbevorderlijk voor een markt als bedrijven (op kracht van banken en leveranciers) blijven draaien. Maar goed een ieder zijn mening.

 • no-profile-image

  v

  Als we 1 dag laten zien dat we wel eenheid onder de varkenshouders hebben kunnen we wel druk op de slachterijen uitoefenen moeten hun met vion voorop maar eens de rug rechthouden bij de grootwinkelbedrijven .
  net als pijnenburgkoek.

 • no-profile-image

  Patrick

  over precies 52 uur rij ik op nieuwe zomerbanden de grensovergang mee Aachen - Lichtenbusch door eens benieuwd hoeveel boeren ik daar ga groeten.

 • no-profile-image

  mesterke

  Door diverse mensen wordt lichter slachten genoemd als oplossing voor het te grote aanbod aan vlees. Als dit al werkt, dan is dat voor zeer korte termijn. Omdat de varkenscyclus nog steeds zijn werk doet, is een hoger aflevergewicht effectiever op de lange termijn ( voor de overblijvers). Door zwaarder af te leveren, zijn er minder biggen nodig, waardoor de biggenprijs nog verder onder druk komt. Hierdoor zullen de bijna gesloten bedrijven gesloten worden en zal een deel van de fokzeugenbedrijven afvallen. Alleen een lager aanbod van biggen, zal een lager aanbod aan slachtvarkens geven.
  Let op: slachterijen zijn gebaat met een zo hoog mogelijke biggenprijs; zo blijven ze verzekerd van voldoende goedkope grondstof

 • no-profile-image

  john

  en waarom hebben fokzeugen bedrijven in nederland wel toekomst en vleesvarkensbedrijven het hard te halen?? Sinds onze biggen makkelijk de grens over kunnen naar Duitsland is er voor nederlandse vleesvarkenshouder niet veel meer te verdienen.

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.