Varkenshouderij

Achtergrond 263 x bekeken

Rustige sfeer bij blokkade in Apeldoorn

’s Ochtends om zes uur hebben zo’n 60 varkenshouders van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) zich verzameld bij de poort van de Vion slachterij in Apeldoorn. De poort is vakkundig afgegrendeld met een tweetal trekkers. Alleen het personeel wordt via een nauwe doorgang toegelaten.

Aan de achterkant van het terrein is ook de nooduitgang dichtgezet met twee trekkers. Doel is om de slachterij af te grendelen. ”We hebben afgesproken dat veewagens die varkens komen brengen het terrein op mogen. We kunnen niet hebben dat er discussies over dierenwelzijn ontstaan”, aldus NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. Koelwagens met vlees mogen niet van het terrein af.

De sfeer onder de varkenshouders is gemoedelijk. Varkenshouders staan met elkaar te praten. Ook met de aanwezige politieagenten die een oogje in het zeil houden worden de nodige gesprekken gevoerd. De slechte situatie in de sector wordt besproken. Enkele brandende vuurkorven zorgen voor sfeer. De slachterij zorgt voor koffie. Journalisten van Omroep Gelderland worden te woord gestaan. Ook de Vara meldt zich.

Verhalen, soms schrijnende, doen de ronde. Een verhaal over een varkenshouder die nergens meer voer kon krijgen voor zijn dieren door liquiditeitsproblemen en daarom ten einde raad de AID inschakelde om zijn dieren toch aan het vreten te houden.

Op verzoek van de politie en Vion zijn de twee trekkers bij de achteruitgang weggehaald, om zo de nooduitgang open te hebben bij calamiteiten. Vion had beloofd om geen vrachtwagens te laten vertrekken via die uitgang. Opeens is er onrust onder de varkenshouders. Een vrachtwagen heeft toch kans gezien via de vrijgemaakte nooduitgang weg te komen. ”Terug met die trekkers. Vion is onbetrouwbaar. We moeten die uitgang dicht houden.”

Tijdens de actie komt geen veewagen met varkens zich melden. ”We hebben de handel van te voren op de hoogte gebracht. Er zullen vrijwel geen dieren worden aangevoerd”, verwacht Zwanenburg. De slachterij had in de uren voordat de actie begon echter wel gezorgd voor aanvoer van varkens.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.