Varkenshouderij

Achtergrond 315 x bekeken 31 reacties

NVV-actie: begrijpelijk, maar slechte timing

Het is tijd om een brand te blussen, niet om actie te voeren.

In heel het land voeren NVV-leden actie. Alle slachterijen zijn geblokkeerd. In een persbericht zegt de NVV druk op de Nederlandse slachterijen uit te willen oefenen om het varkensvlees als kwaliteitsproduct nu eens werkelijk beter en onderscheidend te verwaarden.

Varkenshouders willen geen sluitpost meer zijn

Volgens de NVV verplichten slachterijen varkenshouders om aan veel kwaliteitssystemen mee te doen met betrekking tot voedselveiligheid. Nu er elders in Europa een probleem is, zouden de Nederlandse varkenshouders juist moeten kunnen profiteren van de investeringen in dergelijke kwaliteitssystemen, zo luidt de redenering van de NVV. De actie van vandaag moet onderstrepen dat de varkenshouders het beu zijn om als sluitpost te dienen terwijl de risico’s en extra maatschappelijke eisen allemaal op het bordje van de boer komen.

NVV-blokkade op verkeerd moment

Hoewel er veel te zeggen is voor een actie, komt deze blokkade op een verkeerd moment. Er moet eerst een brand geblust worden, bij extra onrust is niemand gebaat. De situatie zou anders zijn geweest als er een dioxinecrisis in Polen en Tjechië was uitgebroken. Dan had de NVV een punt gehad, maar niet nu er grote paniek is bij onze buren. De Duitse en Nederlandse markt zijn namelijk één. Duitsland is de motor van de varkenshouderij in Europa en een probleem daar heeft direct gevolgen voor Nederlandse boeren. De Nederlandse markt is niet afzonderlijk van de Duitse te zien.

NVV verstoort verstandige zet van Vion

Als gevolg van de enorme prijsval bij de oosterburen leuren Duitse slachterijen met hun spotgoedkope vlees, inclusief dioxinevrij-verklaring, in heel Europa en daarbuiten. Voor de Nederlandse slachterijen is het een grote opgave om niet mee te gaan met die enorme prijsval. De Duitsers hebben veel vlees te verkopen en kunnen daarmee een grote macht uitoefenen.
Door gisteren niet te noteren, gaf Vion een goed signaal af, namelijk dat het zich inzet om toch een goede prijs te bedingen voor het vlees. Direct meegaan met de Duitsers zorgt voor een zwakke onderhandelingspositie. Nu is er misschien wat meer uit het vuur te slepen. De actie van vandaag zal dat proces flink verstoren. Nederlandse slachterijen kunnen beloftes aan klanten over te leveren hoeveelheden vlees niet nakomen. De enige manier om deze klanten toch voor zich te winnen, is door een scherpe prijs neer te leggen. Slachterijen zullen de acties van vandaag ongetwijfeld opvoeren om later deze week alsnog voor een heel groot deel met de Duitse prijsval mee te gaan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kenner

  Is het volgens U dan al 4 jaar aan t'branden ??
  Als Belgie inderijd geblokkeerd zat wegens dioxines waren de grenzen binnen Europa ermetisch dicht , Nu is Duitsland aan de beurt en de supermarkten in gans Europa verkopen verder vlees van duitse afkomst , Begrijpe wie begrijpe kan !!

  Als jij bv 1500 euro bovenop je wedde verlies draait zou je hier wel anders praten Guus

 • no-profile-image

  ongeloofelijk

  Hoe lang moeten we nog praten, hoe lang moeten we nog verlies draaien, hoe lang moeten we dan nog wachten op een eerlijke prijs, hoe lang moeten we nog machteloos aanzien hoe we uitgeknepen worden en de beurs vullen van directeuren van slachthuizen en supermarktketens. Ik zeg niet meer wachten, ACTIES, en mocht dat niet baten dan HARDE ACTIES. HET GEDULD IS OP, HELEMAAL OP.

 • no-profile-image

  Ard

  Het niet noteren van VION is helemaal geen goede zet. Nu is weer de retail aan zet. Die kunnen weer achterover leunen. Door een notering neer te zetten geef je een duidelijk signaal af. VION gaat overleggen met de retail. Die geven je gelijk maar draaien ondertussen wel de geldkraan dicht.

 • no-profile-image

  Jan

  Wat een slap verhaal Guus. Ze moesten jouw eens 4 jaar lang onderbetalen, dan was de wereld te klein.

 • no-profile-image

  actievoerder

  Wanneer stopt boerderij nou eens met die Vion propaganda te publiceren. Wat een onzin!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  In het artikel wordt het woord: "nederlandse varkenshouders" genoemd. Laten we niet vergeten dat 2/3 van de varkens de grens over gaat. Er moet op Europees niveau iets veranderen anders schieten we er nog geen donder mee op.

 • no-profile-image

  varkensboer

  En weer gaat De Boerderij aan de kant van Vion staan .
  Kies eens partij voor de varkensboer.
  Ik zou zeggen iedereen De Boerderij opzeggen.

 • no-profile-image

  Varken

  De actie`s zijn bijzonder goed verlopen. Veel en positieve media. Wij hebben bij Vion Helmond gestaan en daar werden we bijzonder goed ontvangen met koffie en de diverse hapjes. Daarvoor onze dank Vion Helmond. Hopelijk dringt het bij jullie bazen en supermarkten en de verdere retail door dat deze prijzen in europa geen stand houden voor een duurzame Europese varkenshouderij. Bij onvoldoende resultaat komen er nieuwe actie`s op korte termijn.
  De actiebereidheid in Brabant is voldoende om gevolg hieraan te geven.

 • no-profile-image

  waardeloze

  Guus goa noar huus...............

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Dit artikel is slecht getimed,valt in verkeerde aarde. kijk is naar de bankrekeningen dan wordt je schaamrood, Guus.

 • no-profile-image

  Veewagenchauffeur met verantwoordelijkheid voor zi

  Ik Willie van Gemert ben een geweldige vent en heb veel op met varkenshouders en vooral met mijn eigen varkens. Maar met de dieren van mijn collega varkenshouders heb ik helemaal niets. Er is niets mooier dan beladen veewagens de toegang tot de slachterij te blokkeren, zodat hun dieren uitzonderlijk lang op de wagen blijven zitten. Haha, om 02:20h vertrokken uit Friesland aankomst Boxtel 05:45h. En weet je hoe laat ik deze veewagen het terrein in Boxtel op liet rijden? Net na 10:00h, na aandringen van het VWA, als het aan mij had gelegen dan was het niet eerder dan 14:00h geweest. Jaa, want zo ben ik. Ook al kan Wyno 5x keer zeggen dat het soepeler moet maar daar heb ik schijt aan. Who the FUCK is Wyno???
  Ik denk ook werkelijk dat met deze actie de slachterijen in doet zien dat het minimaal -23 moet zijn. Want de gemaakte onkosten van slachtend NL moet wel worden verrekend met mn achterban.

  SHIT, ik lees het nog eens over maar ik ben echt een toffe varkenshouder !!!

 • no-profile-image

  boertje

  Chaufeur je had kunnen weten dat je het erf niet op kwam na 05:30 uur tot 14:00 uur dus wie is hier nu zo goed bezig.

  De actie bij hilkman is zeer goed verlopen was ook nodig een actie komt toch nooit goed uit maar niets doen en toe kijken hoe je ev op gaat is dat dan goed. +/- 8a 10 slagerijen en per slagerij minimaal 35 tot 100 boeren er zijn er maar 4800 meer dus waar waren die ander 4000 ik vond dit een hoge opkomst en voor deigen die er nie was wat heb je nu verdiend die dag

 • no-profile-image

  varken

  Varkenschauffeur, Je hebt bewust varkens geladen in opdracht van je baas of in opdracht van de slachterij. 19.38 uur maandagavond waren de acties bekend dus als je toch geladen hebt ben je zelf in overtreding geweest. Lekker slim bezig jongen. Kun je een keer opkomen voor je leveranciers en dan ga je gekke dingen doen.

 • no-profile-image

  trab

  Zet de chauffeur maar op de zwarte lijst bij de nvv dan is hij zo uitgereden. Mee-eters hebben we genoeg in de sector!

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Ik had liever gezien dat er in deze crisisweek actie was gevoerd bij de distributiecentra van de supermarkten.
  Vooral daar wordt in de keten structureel veel te veel verdiend aan het vlees over de ruggen van de varkenshouders.

 • no-profile-image

  Frank

  Ik vondt het een zeer goede actie van de NVV. De NMV kan hier nog een hele punt aan zuigen!

  IK WORDT SCHTIJTZIEK VAN LTO, TOEN DE MELKVEEHOUDERS MELKACTIES HADDEN WAS HET BROODNODIG EN WANNEER VARKENSHOUDERS OP EEN NETTE MANIER DE BOEL BLOKKEREN IS HET INEENS ONVERSTANDIG EN NIET GEDIEN.
  LTO FLIKKER TOCH EEN EIND OP MAN!

  hulde aan de varkenshouders!

 • no-profile-image

  Waarheid

  Geslaagde aktie of niet, de prijs zal ca. 20 ct/kg zakken. Waarom? De binnenlandse produktie is veel en veel te groot voor eigen consumptie. Daarnaast vraagt onze beste afzetmarkt, Duitsland geen vlees. Erger nog ze dumpen hier vlees met dioxinevrij verklaringen. Daar kun je als varkenshouder niets van zeggen, omdat je nu eenmaal TOTAAL afhankelijk bent van de Duitse markt. Hypocriet is dat de NVV week in week uit wijst naar Duitse varkens en biggenprijzen, en zelfs haar noteringen erop baseert. Nu blijken ze 360 graden te draaien door van binnenlandse slachterijen te eisen a: neem bij deze omstandigheden ook de dieren af die normaliter naar Duitsland gaan en b: betaal hier een prijs voor die dubbeltjes boven de op dit moment geldende marktprijs ligt. Beseft de NVV verder wel dat mocht de prijs kostendekkend worden, de consument beduidend minder gaat consumeren. Ook zij kunnen het geld maar één keer uitgeven. Het zal uiteindelijk echt vanuit de aanbod kant moeten komen. Stop nu met het blokkeren van slachterijen, want jullie gooien je eigen glazen in.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Veel varkenshouders houden het langer uit dan gemiddeld. Zijn al eens uitgekocht, bedrijf geërfd of hebben er een handeltje bij. Zij hebben maar één belang en dat is hun eigenbelang, de rest mag opzouten. Het gros van de varkenshouders heeft echter niets meer te verliezen en komen collectief voor elkaar op.

 • no-profile-image

  boereke

  chauffeur odiapeel als je niet met de aktie eens was had je maar om 1 uur aanmoeten rijden in friesland, maar je baas verdient in een halve dag meer aan het varken als wij,en wij hebben er een jaar werk mee geha[incl fokken]
  En nu de WAARHEID ZWOLLE;
  Als we niks gedaan hadden hadden de varkens volgens jou dus 14 cent meer gezakt moet komende 3 weken er 800 leveren dus heb ik dinsdag met aktie voeren toch mooi 18000 minder verlies volgens jouw, dus ga ik volgende keer weer mee.

 • no-profile-image

  Fair play

  Waarheid zwolle zal wel een fanatiek lto lid zijn die deze week al profiteerd van het werk van de NVV. Jammer dat ze bij de Lto niet inzien dat de NVV het vuile werk opknapt, op de juiste tijd een juiste actie.
  Guus krijg de indruk dat je op de loonlijst staat van Lto/Vion na je zoveelste negatieve reportage over DE NVV

 • no-profile-image

  Leger

  De grote boosdoeners maken vandaag weer voor enorme stuntprijzen reclame. € 3.99 voor een kg speklappen bij Lidl. Aldi doet er niet voor onder. Tonnies is de grote leverancier van dit vlees uit Duitsland wat hier op de markt wordt gezet. Ik vindt dat de slachterijen samen hun rug moeten strekken (incl. Tonnies) om dit soort doldwaze actie`s ongedaan te maken. Ik stel voor de distributiecentra`s van deze twee grootgrutters/graaiers een week lang dicht te gaan gooien. We kunnen ook Franse actie`s doen op het transport naar deze distributiecentra.

 • no-profile-image

  .

  Je moet niet vergeten dat consumenten bij lage prijzen meer vlees kopen. Nu is het zo dat er veel vlees boven de markt hangt. Is het geen goede manier om dit deels weg te werken met lage prijzen in de super?

 • no-profile-image

  varken

  Dus dan maak je er maar een dump produkt van. Een prijs die omlaag gehaald wordt krijg je niet zondermeer meer omhoog. Aldi en Lidl doen dit overigens het hele jaar rond en de rest moet mee !!!! Men heeft vlees graag als stuntprodukt en laten de boer daar voor bloeden.

 • no-profile-image

  boertje

  ER is op de wereld maar voor 5 dagen vlees voorraad dus dat er veel boven de markt aanwezig is dus pure fantasie. Ze willen er allemaal te veel aan verdienen
  DUS ACTIE samen met duitsland en begie en frankrijk. Voorstel alle hoofd wegen dicht
  a2, a67 a58 a10 etc en dan die in duitsland, frankrijk, belgie Allemaal 15 min op de trekker en het loopt muur vast
  Eens kijken of ze het dan wel begrijpen dat de marges die nu verdiend worden toch echt beter moeten worden verdeeld het vlees is duur genoeg er blijf te veel aan de strijkstok hangen.

 • no-profile-image

  Frank

  Vlees is inderdaad een stuntproduct: let maar eens op elke reclame van welke super dan ook: altijd zit er een aanbieding in voor varkensvlees!

  Het is gewoonweg belachelijk dat de supers ermee stunten alsof het wc papier is. VION moet zich doodschamen aangezien zij onder duurzaam produceren "voedselbetaalbaarheid" hebben opgenomen, en ondertussen gezellig bij wakker dier op de koffie.

 • no-profile-image

  boerin

  In de Lidl advertentie staat Hollandse speklapjes... zijn ze nu van hollandse varkens in duitsland geslacht of van duitse varkens in nederland geslacht of van nederlandse boeren die in duitsland varkens fokken....
  of zullen het deze week echte hollandse speklapjes zijn.....

 • no-profile-image

  Dierenvriend

  De timing is goed, als het probleem groot is zit de pers er boven op. Dan moet je in actie zijn, dan is het midden in de roos. Men praat veel over dieren, welzijn ,bioindustrie en ga zo maar door. Veel praten maar verantwoordelijheid nemen en dus een redelijke prijs voor het product van de boer betalen, vergeet men. Wel veel aanverdienen en goedkoop eten maar de boer betalen, nee, nee, nee!!! Het is en wordt een drama! Is men dan tevreden als je het omzeep helpt!

 • no-profile-image

  guus goa

  Timing was perfect, alle goede media pakten het goed op en vermelden dat netjes in hun kranten tv radio ed. Het ging om margeverdeling Echter onze eigen pers (oa boerderij) snapt er werkelijk niets van en daarom zeg ik ook mijn lidmaatschap van dit blad op. Met dank aan Guus...

 • no-profile-image

  varken

  € 2.99 / kg gehakt bij de Lidl. Geen wonder dat wij te weinig beuren. Boerin Limburg. Ga er maar vanuit dat dit Duits vlees is wat via Tonnies uitgelevert wordt aan Lidl. Als het niet zo is hoor ik dat graag.

 • no-profile-image

  Bert

  Of de timing nou goed of slecht is. Daar kun je verschillend over denken. Iemand die de markt overziet en snapt hoe die werkt zal zeggen dat hij slecht is en met Guus eens zijn. Maar de boeren die aan de rand van het faillissement staan willen actie. Hebben geen tijd meer. Ik snap ook de uitlatingen van de gefrustreerde boeren richting Guus. Maar denk eens na hoe het allemaal zo is gekomen. Jaren lang heeft het grote gros van de Nederlandse boeren als een stel sukkels achter het LTO, Coveco, Dumeco en Vion verhaal aan gelopen. De rest van de slachterijen zijn van het toneel verdwenen. Het zelfde gebeurt nu in Duitsland waar ook Vion een hoofdrolspeler is geworden. Er is geen concurrentie meer en de retailers kunnen snel zaken doen. De politiek wil goedkoop vlees voor de moderne slavernij en heeft geen belang bij een duurder voedselpakket. Zij wil rust onder de bevolking. Dus van die kant is niets te verwachten als alleen groen gelul om stemmen te winnen. Denk aan Greune Woche. Varkenshouders zie eindelijk eens de verbanden waarvoor jullie hier in de maatschappij dienen. En als jullie daar een einde aan willen maken, ECHT EEN EINDE !!! dan zullen jullie op de barricade moeten en dan is er één timing en die is NU. En niet van dat slappe zoals de Nederlandse melkveehouders het hebben laten zien en de Duitse collega’s hebben laten vallen. 0.6% deed bij ons mee t.o.z. van 60% in Duitsland en melk leveren aan Duitse melkfabrieken. Ik moet me er nu nog voor schamen als ik Duitse boeren spreek. Nee dan zullen jullie die Franse methode toe moeten passen. De economie lam leggen zoals ze die van jullie ook voor voor de honden laten gaan. Daar heeft de politiek angst voor. De oplossing ligt in eigen hand en de tijd zal leren of jullie karakter hebben. Boeren zoek elkaar op in Europa, verenigd u en laat zien dat jullie BALLEN hebben.

 • no-profile-image

  Jan

  Tenminste een mening van iemand en nog goed onderbouwd ook. Als het alleen maar bedrijfs raportage's worden dan kun je net zo goed de libelle lezen.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.