Varkenshouderij

Achtergrond 281 x bekeken

Winstherstel Amerikaans Smithfield

De Amerikaanse varkensvleesgigant Smithfield Foods heeft een nettowinst over het eerste kwartaal van het fiscale boekjaar 2011 (mei tot en met juli) behaald van 59,8 miljoen euro.

Vergeleken met het eerste kwartaal van het fiscale boekjaar 2010 is dat 144 miljoen euro meer. Over het eerste kwartaal vorig jaar werd een verlies geleden van 107,7 miljoen (84,4 miljoen) dollar. Deze gegevens heeft Smithfield vandaag bekendgemaakt. Een groot deel van het winst­herstel is te danken aan de varkensproductie. Dit onderdeel van het concern zat het vorige boekjaar fors in de verliezen. De varkensproductietak schrijft voor het eerst sinds de herfst van 2007 weer zwarte cijfers.

Ook in de vleesverwerking verbeterden de resultaten sterk. De winst steeg vergeleken met de zelfde periode vorig jaar met 12 procent en kwam uit op 12,3 miljoen dollar (9,6 miljoen euro). De omzet van Smithfield steeg met 7 procent vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar naar 2,9 miljard dollar (2,3 miljard euro).

Topman Larry Pope is blij met het sterk verbeterde resultaat van Smithfield. "De omstandigheden voor varkensproductie zijn sterk verbeterd", aldus Pope. Hij wijst op de varkenscyclus die nu op een top zit. Verder hebben ook de doorgevoerde herstructureringsmaatregelen in de vakrensvleesverwerking resultaten afgeworpen.

Pope wil verder werken aan een verbetering van de marges in de varkensvleesverwerking. Hij is optimistisch over de vooruitzichten gezien de vraag naar dierlijk eiwit. Hij is positief over de vooruitzichten voor het tweede kwartaal. De vraag naar vers varkensvlees is in die periode meestal goed. Ook in de varkensproductie verwacht Pope dat de goede resultaten voorlopig zullen aanhouden omdat de algehele amerikaanse productie is gekrompen. Dit heeft geresulteerd in hoge varkensprijzen in de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.