Varkenshouderij

Achtergrond 337 x bekeken 16 reacties

Geen verlenging uitrijdperiode dierlijke mest op klei

Minister Gerda Verburg van het ministerie van LNV geeft definitief geen toestemming aan boeren om na 15 september dierlijke mest uit te rijden op kleigrond.

Zowel loonwerkersorganisatie Cumela als de belangenorganisatie voor agrariërs, LTO, hadden hiertoe een aanvraag ingediend.
Volgens de minister is er geen landbouwkundige noodzaak terwijl aan verlenging wel risico’s voor het milieu kleven. Volgens Cumela zijn deze risico’s in de praktijk zeer beperkt. Boeren kunnen zich op situaties als deze volgens Verburg voorbereiden door voldoende opslagcapaciteit neer te zetten.

Om de bouw van opslagen te stimuleren is uitbreiding van opslagcapaciteit opgenomen in de regeling Investeringen in milieuvriendelijke maatregelen. Deze regeling wordt in het najaar van dit jaar opengesteld. Beleidsmaker Mark Heijmans van LTO liet eerder weten dat bouwen in de praktijk vrij lastig is omdat gemeenten doorgaans geen toestemming geven voor de bouw buiten het bouwperceel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Tja ministerie van milieu heeft geen benul van landbouw en vooruitkijken heeftdeze minister nog nooit gedaan als naar haar lokje in de spiegel. Trieste zaak ook tenslotte voor het milieu want er zal geloosd worden en het tekort dat dit seizoen is ontstaan zal met energievretende en CO2 veroorzakende onduurzame kunstmest worden aangevuld in de akkerbouw!

 • no-profile-image

  jammer, jammer, jammer!!!!!!!!!!!!!!!

  Toch maar goed dat menig agrarier de mest in het water heeft uitgereden de laatste dagen, al dan niet met sleepslang om toch maar ruimte te scheppen voor komende winter!!!! MAAR MIJN GROTE VRAAF BLIJFT: IS HIER HET MILIEU MEE GEBAAT???? VOLGENS ONZE MINISTER VAN LNV DUS WEL . bedankt mevr. verburg

 • no-profile-image

  Bergop

  Een reactie op Jopie Pelle. In Zuid-Limburg wordt Löss-grond heel vaak bij "zand" ingetekend en dus als zogenaamd kwetsbaar, hier zijn dus "zandpercelen" erbij met een afslibbaarheid van 55%(hoezo kwetsbaar), dus ik wil maar zeggen dat wij hier weer mee opgescheept zitten en dus ook met de zandnormen voor de hoeveelheid bemesting, terwijl men nu al aan de opbrengsten kan zien dat percelen te mager bemest worden.
  De overheid moet die 1 september loslaten want we zien al jaren achter elkaar hetzelfde dat die datum gewoon naar 15 sept. moet, want in het voorjaar wordt heel vaak de structuur van de grond naar de fillistijnen gereden door de nattigheid na een winter.

 • no-profile-image

  mestrijder

  Vol is vol,dit geld ook voor een mestkelder/silo.
  En als die vol is in december en niemand komt laden is 't maar de vraag of 't voor 't milieu niet beter is om wat uitstel te verlenen. Maar in Den Haag geld, wat niet weet wat niet deerd.Nu hebben we vier verliezers,varkensboeren-akkerbouwers-transporteurs-'t milieu.
  En in Den Haag staan ze kilometers weg van de praktijk, onzinige regels te handhaven.

 • no-profile-image

  gas

  Vraagje weet iemand de boete bij toch rijden in okt als het mooi droog is. Is mischien goedkoper dan op laten halen....

 • no-profile-image

  jopie

  Bij deze willen wij namens de gehele agrarische sector , bestuurlijk nederland van harte hiervoor bedanken.Allereerst alle organisatie's te weten NMV , NVV , NAV,LTO , ZLTO , TLN en Cumela , dat jullie samen zo'n verdeeldheid hebben welk mede dit resultaat tot gevolg heeft gehad . Dat jullie allemaal zo met jezelf bent bezig geweest dat je diegene waarvoor je het doet je leden bent vergeten , en laat stikken !!!!
  En dan de demisionair minister ook van harte bedankt , dat U uitstel gaf op loss en op het zand welk het kwetsbaarst gedeelte van nederland is en dus het grootste risico op milieuschade en waarom we ook feitelijk zo'n scherpe mestwet hebben , en deze grond rijdt ook bijna altijd ook al is het nat , geweldig om dan nog meer mogelijkheden te hebben . Bedankt .
  Dan nu de kleigronden welk het minst risico van uitspoeling geven , en waar jaarlijks gemiddeld niet de helft van de ruimte gebruikt wordt , geweldig om deze niet tegemoet te komen echt bedankt .
  Minister als U straks afscheid neemt geef ons een uitnodiging , we hebben een mooi kado U krijgt van een ieder 1 auto stront en vergis U niet ben hier zuinig op want er komt een tijd ( nog wel lang ) dan kunt U deze weer goed verkopen .
  Besturend nederland van harte bedankt.

  PS Minister houd dit schrijven in U geheugen en kijk over een half jaar nog eens hierin terug dan moet u ook u verantwoordelijkheid nemen want regeren is vooruit zien en van alle mogelijkheden welk er zijn telkens weer de beste maken . Een gewaarschuwt vrouw telt voor 2

 • no-profile-image

  daad

  John, organiseer het, doen! Hier op internet gebeurt het niet, zeg maar niks.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Nou John, boeren pikken het wèl! Er gaat echt niets gebeuren hoor. Ze pikken al jaren al die onzin, dus wat is het verschil met nu?

 • no-profile-image

  john

  inderdaad praten is makkelijker dan doen. Ben alleen benieuwd of er meer mensen interesse hebben in een protest. Zie het nu alvast somber in voor volgend jaar. De mest die we nu niet kwijt zijn komt er volgend jaar ook weer bij!

 • no-profile-image

  ..................................................

  zeg gas d'r op, de boete is: MINIMAAL 800 of meer aan boete plus 20% KORTING OP DE TOESLAGRECHTEN, (kost je heeeeel veeeeel geld)

 • no-profile-image

  gas

  ooo 800euro en zoveel toeslaggeld beur ik nie dus knallen met die handel als goed weer is................kan je niet veel mest voor oplaten halen als ie duur zou worden!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  boer

  "In Den Haag hebben ze geen mestprobleem, dus wat zeuren die boeren nou", zullen ze wel gedacht hebben. Of: "Kop is wel uitrijden, munt is niet uitrijden" Of: "Ik heb een klotehumeur, laat ik maar eens beslissenn dat ze geen verlenging krijgen". Gelukkig kunnen we binnenkort weer 4000 ambtenaren lozen lees ik net.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Opslaan? Tot Sint Juttemis? Dan schuif je het probleem alleen maar vooruit. Het wordt misschien prachtig weer in oktober.

 • no-profile-image

  boer

  misschien kan Niels Lentjes er nog iets mee??????? Of die mestverwerker van 41 uit omgeving Eindhoven (zie ander bericht)?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Mensen, dit heeft helemaal niets met het milieu te maken. (Zie verhaal van Henk van der Pol). Ga GVD eens een keer nadenken! Ze zijn gewoon bezig boeren kapot te maken en jullie werken daar braaf aan mee.

 • no-profile-image

  john

  morgen alle mestwagens naar den haag. Ministerie omsingelen en pas vertrekken als er toestemming is om langer uit te rijden.. Tijd voor boerenactie. Zulke beslissingen hoeven wij niet te pikken. Maar inderdaad een ministerie van landbouw wat geen verstand heeft van landbouw kan beter opgedoekt worden. Breng het maar onder bij economie. Die snappen wel dat je voor ondernemers een goed klimaat moet scheppen om de economie draaiende te houden!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.