Varkenshouderij

Achtergrond 318 x bekeken

Franse varkensmarkt gaat niet door

De Marché du Porc Breton (MPB), de toonaangevende Franse varkensmarkt in Bretagne, is maandag niet door gegaan.

Volgens het beursbestuur 'kon geen akkoord worden bereikt tussen kopers en verkopers nadat de kopers een lagere notering wilden bereiken.

Formeel is de markt van maandag daarmee uitgesteld naar donderdag, de normale tweede marktdag in de week.

Vorige week ging de notering in Plérin in totaal met 1,3 cent per kilo naar beneden. Volgens het beursbestuur, dat in de voorhoede van de acties van Franse varkenshouders staat, toont dat aan ’dat de verbinding tussen de prijzen en de markt volledig is verbroken.

De MPB vindt dat er geen enkele aanleiding is voor een lagere prijs of voor een groter verschil met de notering in Duitsland. De recente acties om in de vleeswarenindustrie meer Frans varkensvlees te gebruiken zouden juist moeten leiden tot een grotere vraag en dus een hogere notering, denkt de MPB.

De Bretonse varkensveiling levert een referentienotering op die geldt voor heel Frankrijk.

Ook in Frankrijk is de financieel economische situatie van de varkenshouders zorgelijk. Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA wees de Franse sector aan als één van de zwakkere in Europa. Een saneringsslag van de varkenshouderij zou in frankrijk beginnen, aldus de Amerikaanen.

De Franse sector probeert via een nieuw kwaliteitssysteem VPF vergelijkbaar met het Nederlandse IKB-systeem en het Duitse QS -systeem te bereiken dat er meer Frans varkensvlees wordt afgezet op de binnenlandse markt. De vermelding VPF geldt daarbij als herkomstaanduiding en zou zo afnemers over de streep moeten trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.