Varkenshouderij

Achtergrond 1854 x bekeken 7 reacties

‘Danbred gaat met 20 tot 30 procent groeien’

Hendrix Genetics-topman Antoon van den Berg verwacht dat het aantal Danbred-zeugen in Nederland met 20 tot 30 procent gaat groeien. Hendrix Genetics is actief in de varkensfokkerij met Hypor.

Vanwaar die omslag?
„Er is in Nederland onvrede over Topigs. Dat is duidelijk. In de vleesvarkens doet Topigs het minder goed dan zijn concurrenten. Dat zorgt ervoor dat de Nederlandse markt receptief is. Daar speelt de handel handig op in. De enige onzekerheid die ik heb betreft het gebruiksgemak van de Deense zeug. Zeker als de Deense genetica minder gemanaged wordt, is er een hoge mortaliteit. Daar zijn Nederlandse boeren gevoelig voor. Anderzijds is er veel vakmanschap op de bedrijven. Vandaar dat ik zeg dat er zeker ruimte is voor Danbred om te groeien in Nederland.”

Waarom lukt het u niet om marktaandeel te winnen?
„Hypor heeft het in het verleden niet goed gedaan in Nederland. Het imago van Hypor was niet goed, daar hebben we nog steeds last van. Daarnaast richten wij ons vooral op de integratiemarkten. In die markten moet je het fokdoel op het eindproduct leggen. Wij richten ons op een zo laag mogelijke kostprijs van het vlees, in combinatie met een zeug die makkelijk te managen is. Wij zijn daarom groter in andere landen en als ik kijk naar de winstgevendheid ben ik daar tevreden mee. In boerenmarkten als Noordwest-Europa ligt het fokdoel vooral op reproductiekenmerken en gek genoeg minder op de laagste kostprijs. Dat is echter een kwestie van tijd. Ook hier gaat de markt om.”

Waar stopt de genetische vooruitgang?
„De fokkerij-organisaties worden snel groter. Daardoor komt er meer geld vrij voor R&D. Ik zie langzamerhand een kopgroep ontstaan van vier varkensfokkers. Dat zijn PIC, Hypor, Topigs en Danbred. Daarbij zijn Topigs en Danbred vooral goed in de boerenmarkten en PIC en Hypor in de integratiemarkten. De komende 10-25 jaar zal de genetische vooruitgang in varkens sneller gaan dan bij andere dieren. Er is nog veel ruimte voor genetische vooruitgang. Bij slachtkuikens en kalkoenen lopen we tegen allerlei fysiologische grenzen aan. Dat is bij varkens nog niet gebeurd. Er is veel variatie, dus nog veel winst te halen. De vc kan naar de 2,2. We kunnen naar 35 tot 40 biggen op een termijn van 10 tot 15 jaar. We moeten wel oppassen voor meer mortaliteit. Dat is balanceren.”

Lees de rest van het interview met Antoon van de Berg deze week in Boerderij

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  brabantsduitserke

  ik ben geen man van theorie maar van praktijk dat hypor niet zo best is weet ik ook wel maar ik zeg u de denen gaan verliezen een goede topigs20 met een goede duitse beer is een prachtig vleesvarken in alle opzichten dan bedoel
  ik vlees groei vc kostengunstig ik bedoel het blijft bij de boer hangen en gaat niet naar denemarken de denen kunnen alleen goed praten en marketing daar trap ik niet in ik zeg u het is een mode verschijnsel

 • no-profile-image

  Joost

  Brabantsduitserke, ik heb hier nog wat punten liggen. Misschien kun je die volgende keer tussen de zinnen zetten.
  .........

 • no-profile-image

  varkens

  Tja , hypor met nauwelijks marktaandeel verklaart hiermee dus zijn eigen dood, en hoopt nog een graantje mee te pikken met de danbred zeugen, maar eerst zien en dan geloven.
  Heb zelf topigs 50, welliswaar geen al te beste zeug, maar gekruist met de pietrain produceert deze wel biggen waar enorm vraag naar is, kan momenteel niet aan vraag voldoen en lever al ongeveer biggen van net boven 20 kg. Dus als deze kruising echt slecht zou zijn, wie is er dan dom de theorieman van hendrix, of de mesters die onze biggen afnemen?
  Oja.....was het niet hendrix die vorig jaar flink marktaandeel verloor in varkensland?

 • no-profile-image

  RIE

  TOPIGS IS DE BESTE

 • no-profile-image

  Henkie

  Desnoods likken we Topigs z'n bilspleet nog af.

 • no-profile-image

  nog toppigs 20

  en wat doen die pic zeugen dan, zijn die wel goed. qua productie,grootbrengent vermogen, levend gebooren.

 • no-profile-image

  voorlichter

  Die doen het wel goed, alleen moet je hierbij wel eigen aanfok doen met f1 gelten van pic, anders is niet mogelijk, vleesvarkens en biggen erg goed 28 spenen is ook mogelijk

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.