Varkenshouderij

Achtergrond 448 x bekeken

Zomerschool krijgt vervolg

De eerste zomerschool varkenshouderij, die de afgelopen twee weken is gehouden op het varkensproefbedrijf Sterksel, krijgt hoogstwaarschijnlijk een vervolg.

Dat zegt een van de initiatoren, Piet Verhoeven (oud-voorzitter coöperatie Pigture Group en docent aan Hogeschool HAS Den Bosch). Hoewel het verloop van deze eerste zomerschool nog niet is geëvalueerd, zegt Verhoeven op persoonlijke titel dat de kans op een nieuwe zomerschool volgend jaar groot is. "We denken ook aan een soortgelijke cursus de komende winterperiode over tien weken verspreid”, aldus Verhoeven. Verhoeven zegt zich wat dit betreft gesterkt te weten door de grote belangstelling die er was voor de zomerschool. ”We hadden veel meer aanmeldingen dan de twintig die we konden plaatsen."

De zomerschool was een initiatief van Hogeschool HAS Den Bosch, Agrarische Hogeschool Dronten, Wageningen Universiteit, Veterinaire faculteit Utrecht en Praktijkcentrum Sterksel. Ook bedrijven als Topigs, Vion, Cehave, Schothorst, Nutreco, Forfarmers, De Heus en LTO waren betrokken. De cursus was er ook op gericht om buiten de bestaande kaders te denken om zo de creativiteit en ideevorming te stimuleren, vertelt Verhoeven.

De deelnemers waren hoofdzakelijk 20 tot 25-jarigen en enkele cursisten ouder dan 30 jaar, waaronder drie varkenshouders met een eigen bedrijf. De cursisten kregen in twee weken een programma aangeboden gericht op de varkenshouderij in het jaar 2020.

Het programma behandelde onderwerpen als de vermindering van antibioticaverbruik, het project Varkansen (nieuwe stalontwerpen), de relatie met consumenten en burgers, hygiëne en management.

Of registreer je om te kunnen reageren.