Varkenshouderij

Achtergrond 635 x bekeken

Vlas keren voor een fijnere vezel en een hogere opbrengst

Loonwerker Johan Verhulst keert vlas met een dubbele keerder op een perceel van teler Van ’t Westeinde.

Deze staat op contract bij Van de Bilt zaden en vlas BV uit Sluiskil. Volgens een medewerker van Van de Bilt is het keren bedoeld om het zogeheten roten (inwerking van vocht) te optimaliseren. "Vlas is een bastvezel. Het roten zorgt ervoor dat de pectines in de bast bij mechanische verwerking makkelijker vrijkomen." De samenhang tussen de vezels vermindert erdoor. Ongeveer 90 procent van het vlas wordt afgezet in de textiel. "Het roten levert een fijnere draad op. En hoe fijner de draad, des te hoger de opbrengst", aldus de medewerker. Van de Bilt levert het vlaszaad en verwerkt tevens de oogst. Het bedrijf ontvangt daarvooor een afgesproken percentage van de opbrengst.Foto Anton Dingemanse

Melkveehouder Germ de Vries uit het Friese Oldelamer heeft zonnebloemen naast de mais gezet als opvrolijking van het landschap en om zijn vee te verwennen. "Wij oogsten zowel de maiskolven als de zonnebloempitten. Daar maken we een mengsel van dat we aan de koeien geven", zegt De Vries. De Friese melkveehouder heeft zowel koeien als geiten. Foto Lenus van der Broek

De showroom op het varkensbedrijf van Johnny Hogenkamp in Dalfsen wordt uitgebreid met een zogenoemd Varkens-Platform. In de ruimte presenteren bedrijven zich met een stand. "De Varkens-Showroom biedt ruimte voor het bedrijfsleven en de primaire producenten in de varkenshouderij om elkaar te ontmoeten. Stands zijn het hele jaar onbemand aanwezig, maar snel te bemannen indien nodig", zegt Hogenkamp. Vertegenwoordigers van de bedrijven die zich er presenteren, kunnen met hun klanten jaarrond de showroom bezoeken. Foto Frank Uijlenbroek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.