Varkenshouderij

Achtergrond 219 x bekeken 13 reacties

Varkens fors goedkoper in Vleuten

De varkensprijzen voor volgende week dalen fors op de varkensbeurs in Vleuten. Geslachte varkens noteren daar 7 cent lager met € 1,37 tot € 1,39 per kilo. Daarmee volgt de Vleutense beurscomissie de Duitse varkensprijzen, die volgende week naar € 1,43 per kilo dalen. Levende vleesvarkens noteren in Vleuten 5 cent lager op € 1,08 tot € 1,10 per kilo. Het aanbod van vleesvarkens neemt snel toe, nu de dieren minder opleveren. Vleesvarkenshouders houden ze daardoor niet langer vast. Elke kilo voer, die de dieren eten, levert meer verlies op. Varkensvlees levert ruim 2 cent per kilo minder op. De slachterijen maken zodoende bijna 5 cent per kilo minder velies. De Vleutense biggenprijs daalt met 3 euro naar 22 euro per stuk. Daarmee verlaagt de Vleutense beurscommissie iets minder dan op basis van de de ontwikkeling van de varkensprijs zou kunnen. Normaal gesproken verandert de biggenprijs met ongeveer 50 cent per stuks op elke cent, die de varkensprijs omlaag of omhoog gaat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kenner

  derk , je drukt je op een eigenaardige manier uit
  slachthuizen verliezen nu 5 cent minder , durf je dat zo zeggen ??
  die nederlandse boeren zijn zeer verdraagzaam moet ik zeggen , in wallonie zou je iets boervriendelijker zijn , of redacteur af

 • no-profile-image

  jeroen

  Die borrel commissie uit Vleuten kan zichzelf beter opheffen. Met de vleesvarkens een beetje achter Duitsland aanhobbelen. En met de biggenprijs niet meer durven te verlagen als de nvv.

 • no-profile-image

  Jonas

  Inderdaad een gewaagde uitspraak Derk, zoals kenner al zegt. Het was ook het eerste in dit artikel wat mij in negatieve zin opviel. Ten eerste heb ik je nooit zien schrijven dat het verlies voor de boeren 5 cent minder is als de prijs 5 cent stijgt (dan is het halleluja), en ten tweede: hoe weet jij dat de slachthuizen met verlies werken? Omdat ze dat zelf zeggen? Ik zou iets minder goedgelovig zijn wat dat betreft, onlangs is nog een failliete runderslachterij overgenomen door een goed renderende varkensslachterij.

 • no-profile-image

  boer

  Lees de stukken er maar op na: slachterijen maken geen enkele week per jaar winst. Ofwel ze draaien 52 weken per jaar verlies, maar uiteindelijk in de jaarcijfers verschijnt toch nog een winst. Hoe kan dat? Zijn zij nou zo slim of ben ik nou zo dom?

 • no-profile-image

  john

  tijd voor varkens integratie nederland.. met zijn allen onze varkens in een keer verkopen aan de slachterij... de boeren die hier niets in zien blijven maar lekker vrij zitten en vangen maar lekker de klappen op. toch niet normaal dat 10,5 maanden na het maken van ons product bepaald wordt wat het waard is... welke aannemer neemt er nu een bouw aan en wacht maar af wat de klant over 10,5 maanden betaald voor het huis?? als ik door het terugbrengen van mijn productie (of produceren op maat) jaarrond 50 euro voor mijn biggen krijg teken ik meteen.. Slachterijen nemen geen risico.. slachterijen schuiven met vlees en pakken de marge. net zoals de super , de voerboer , veearts en ga zo maar door. Vion: zeg maar varkens jullie in juli 2011 nodig hebben, wij insemineren onze zeugen voor deze biggen, maken ze vet en dit is mijn prijskaartje: 1,50 kg geslacht. Zo hoort het te zijn! niet alleen met vlees maar met alle landbouwproducten.

 • no-profile-image

  boerke

  wat zullen we volgende week met de varkensprijzen doen? vroeg een vleesinkoper aan een vleesverkoper van vion. Is het te duur dan? Ze zitten toch nog niet boven de 1.50! Inmiddels is clemens tonnies ook aan geschoven. Als jullie de prijs volgende week nou eens met een cent of 7 laten zakken, dan betalen wij een cent of 3 minder voor het vlees, zitten we alebei goed, betalen we de komende weken nog een paar centjes minder , en als er dan weer 7 cent af is doen we over een week of 3 hetzelfde. Tegen die boerkes zeggen we gewoon dat de consument te veel geld aan vakantie uit heeft gegeven en dat het aanbod van varkens ruim is. ze zullen wel wat mopperen maar ze moeten toch van de varkens af.....TOEN WERD IK WAKKER EN MOEST DE VARKENS WEER VERZORGEN, TOCH EEN RARE DROOM!

 • no-profile-image

  Jackson

  En we gaan met z'n allen naar de klote.

 • no-profile-image

  bert

  stel je niet zo aan dat gezeur over die slachterijen dan kopen jullie je dit jaar maar geen nieuwe mercedes

 • no-profile-image

  pieter

  De reactie van die mercedes slaat natuurlijk nergens op.
  Er komt geen leverancier, installateur etc op mijn erf die niet zelf zijn prijs en marge bepaalt. Ik heb wel eens voorgesteld het produkt of dienst te leveren en dat ik na enkele weken wel het bedrag overmaak wat het me waard is, maar gek genoeg doet NIEMAND dat

 • no-profile-image

  boerke

  de reactie van bert moet je gewoon negeren. het probleem pieter is dat onze varkens weg moeten. En andere producten gewoon in het magazijn kunnen blijven liggen. Daarbij komt nog dat duitsland en met name vion de prijs bepaald in europa, en zeker in nederland. Laat ik daar nou niet zoon hoge pet van op hebben. Maar een oplossing heb ik jammer genoeg ook niet. Ja net iets beter je best doen als de rest en maar hopen dat die er eerder het bijltje bij neergooien als ik. tot het moment dat een andere beter zijn best doet als ik, en ik er het bijltje er bij neerleg. wie heeft de oplossing?

 • no-profile-image

  boer

  De oplossing is heel simpel, stelletje dombo's : minder produceren!

 • no-profile-image

  slim boertje

  Ik vind het raar dat er op deze manier gereageert word als er opeens - 7 cent op de borden verschijnt. Als er een klein beetje boven de kostprijs word verdient klaagt er bijna niemand, zitten we er een beetje onder schreeuwt iedereen brand en moord. Dit is de varkenshouderij sinds 1997. Ik weet dat het niet eenvoudig is om een boterham te verdienen met varkenshouden, maar er is voor mijn gevoel altijd een oplossing om er een positieve draai aan te geven.
  Zoek naar een oplossing waarbij je als ondernemer, weer verder kunt met je persoonlijke leven. Stoppen is geen schande en verder gaan in een vorm die voor de maatschapij ( zo ge naamt ) niet acceptable is, is ook geen schande. Als je mij vraagt, wat is de oplossing voor slechte opbrengst prijzen voor de slachtvarkens en de biggen, de productie verlagen. Maar de invloed van buitenaf, supers slachterijen voerfabrieken retail, die allemaal DIK geld verdienen is zo groot dat de sector varkenshouderij volop blijft produceren. Vandaag was een leuk vergelijk met de varkenshouderij in europa in het nieuws. hoog kwalitatieve tabac die op de een na llaatste akkerbouwbedrijven in europa word geproduceerd, kan maar amper de broek op houden, terwijl de sigarettenfabriekanten miljarden winst maken. Dit is een keuze die je als ondernemer moet maken, produceer voor een afnemer die je niet kent en waarvan je niet weet wat deze met je voor heeft, of zeg, bekiijk het maar ik heb u niet nodig. Ik wens alle varkenshouder veel sterkte toe in deze moeilijke en onzekere toekomtst.

 • no-profile-image

  kenner

  niks meer investeren kan al een oplossing bieden voor veel boeren , maar de boeren die veel te zwaar geïnvesteerd hebben de laatse jaren , wordt het hopeloos , de slechte varkensprijzen houden veel te lang aan ..., en stoppen is geen oplossing , of noodgedwongen dan
  de varkensprijzen zie ik op geen hoger niveau komen in de toekomst , er is veel te sterk geïnvesteerd geweest
  overgaan op prijsgarantie is ook al geen optie meer , die prijsgarantie prijzen zijn ook dalend , wa mij ook normaal lijkt

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.