Varkenshouderij

Achtergrond 1098 x bekeken 9 reacties

PVV: landelijke aanpak van abortus blauw

Er komt een gecoördineerde landelijke aanpak van de ziekte PRRS (abortus blauw).

Daartoe heeft de commissie varkenshouderij van het Productschap Vee en Vlees vandaag besloten. Doel is te komen tot een hogere gezondheidsstatus van de Nederlandse varkenshouderij.

De afgelopen maanden heeft een werkgroep met vertegenwoordigers van het PVV, de faculteit Diergeneeskunde, de Gezondheidsdienst voor Dieren, de Maatschappij voor Diergeneeskunde, LTO, NVV en Topigs een landelijke aanpak van PRRS onderzocht.

De eerste stap die wordt genomen is een verplichte monitoring van de ziekte op de vermeerderingsbedrijven. ”We willen aansluiten bij al bestaande monitoring voor de ziekte van Aujeszky en de blaasjesziekte”, zegt Alfred van Lenthe van het PVV. Aan de monitoring kan een certificering worden gekoppeld, waarmee de status van bedrijven met betrekking tot PRRS duidelijk wordt.

Een volgende stap is in een varkensarme regio te beginnen met een systematische bestrijding van de ziekte, bijvoorbeeld in Groningen en Friesland. De werkgroep onderzoekt de mogelijkheden in dit gebied en kijkt of er draagvlak is onder de varkenshouders daar.

Een nationale bestrijding van PRRS heeft veel voordelen. PRRS veroorzaakt secundaire infecties die met antibiotica worden bestreden. Door PRRS landelijk tegen te gaan, kan antibioticagebruik worden teruggebracht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ook voorstander

  Bert begrijp het niet en zal dan ook nooit een gezonde veestapel krijgen, gelukkig is er voor zulke prutsers is er geen toekomst

 • no-profile-image

  john

  joepie met het bestrijden van pprs een nog hogere productie en nog lagere prijzen. het is juist tijd voor een flinke uitbraak.

 • no-profile-image

  bert

  gelul. het gaat om omzet voor de zogenaamde gezondheids goeroe's

 • no-profile-image

  boer harms

  Prima initiatief; graag uitbreiden met circo. Ben overigens wel benieuwd wat het voorstel wordt indien bedrijven positief zijn, want als je nu met 4 dierenartsen praat over PRRS bescherming krijg je 4 verschillende entschema's

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Varkenshouder wat er ook gebeurd, veeg nooit jouw kont af met een Toppig Subfokker. Want die bijten en schelden als je ze met de bek in de bout duwt. Daarvoor heeft LNV immers nog een hele oplage Glossie Gerda's in de aanbieding. Mooi van kleur en lekker glad!

 • no-profile-image

  voorstander

  Helemaal geen gelul, veel bedrijven monitoren nu ook al, door dit te combineren kan het goedkoper. Prrs kost de sector nu veel geld.

 • no-profile-image

  family farmer

  John, wees eens wat standvastiger in jouw mening. Op het ene forum wil je nog liever 16 dan 15 biggen uit de zeug persen, op het andere wil je ze graag met ziektes weer om zeep helpen. Wat moeten we nou met dit soort gelul.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Als die uitslagen net zo betrouwbaar zijn als die van mijn toppigs subfokker veeg ik er mijn kont mee af. Als we het uit willen bannen zal iedereen moeten enten.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Pssst Boer Harms. En ook vier rekeningen! Allemaal verschillend gepeperd. Leve de Balkenendiaanse CDA-gecertificeerde Markteconomie!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.