Varkenshouderij

Achtergrond 200 x bekeken 7 reacties

Prijzen varkensbeurs iets omlaag

De beurscommissie in Vleuten verlaagt haar prijzen voor zowel levende als geslachte varkens vanavond voor volgende week met 1 cent per kilo. Geslachte varkens noteren daarmee € 1,38 tot € 1,40 en levende varkens € 1,08 tot € 1,10 per kilo. De prijsverlaging komt overeen met de daling van de opbrengst van varkensvlees. De Vleutense biggenprijs daalt door de lagere varkensprijzen met € 1,50 naar € 27,50 per stuk. Biggen zijn zeker niet te duur, want ze brengen minder dan de kostprijs op, maar vleesvarkens brengen veel te weinig op. Daardoor lijden vleesvarkenshouders forse verliezen en kan de biggenprijs niet overeind blijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  puntjepuntje,nispen

  auteur;wel even opletten voor je commentaar geeft!.
  de beurs verlaagd een cent,dat is volgens uw commentaar in overeen stemming met de verlaging van het vlees,maar het vlees is een halve tot een cent duurder verkocht,dus is deze actie van de beurs niks meer dan al de rest achterop lopen.

 • no-profile-image

  exvion

  waarom heeft vion gistermiddag geen prijs bekend gemaakt,of hoeft de beurs niet meer onder druk gezet te worden

 • no-profile-image

  knor knor

  De gang tot prijsverhoging is weer ingezet. Komende weken komen er weinig varkens. Door hitte zakt groei vleesvarkens wat en als de varkenshouders komende maar een beetje terughoudend zijn met leveren, gaat prijs zeker stijgen. Dan is actie van vion mislukt om prijs geforceerd naar beneden te krijgen. Dus collega's, rustig aan met leveren, die varkensprijs komt wel de komende maanden. Wel zullen de biggen verder zakken, omdat door tegenvallende groei weinig vleesvarkensplaatsen vrij komen voor opleg van biggen.

 • no-profile-image

  boerke

  Exvion, klopt helemaal. De enigste reden dat vion vorige week vrijdag al bekend maakte wat ze met prijs ging doen afgelopen maandag, was om markt extra naar beneden te duwen. Nu markt verandert, hoor je ze niet. Het zal mij benieuwen of ze de komende weken voortijdig bekend gaan maken dat ze de volgende week met 5-10 cent gaan stijgen. De PR machine van VION moet flink opgeschoond worden. Qua imago / beeld in de markt is het telkens 1 stap vooruit (VION STAR) en 2 stappen terug (voorop in prijsverlaging en vooraankondiging). Het wordt tijd dat VION aandeelhoudersbelang (lees boerenbelang) gaat dienen, en alles op alles zet om prijs te ondersteunen en hoger niveau te krijgen en houden.

 • no-profile-image

  Vleesboer

  Ik denk dat de meesten onder jullie nog niet precies inzien wat de situatie is. De varkensprijzen zijn t.o.v. de vleesprijzen de afgelopen 2 jaren door de grote Duitse slachterijen kunstmatig te hoog gehouden, met als doel dat er collega-slachterijen in Duitsland en Nederland het loodje leggen. Dit zal op termijn dan ook gebeuren. Als er in de toekomst dan vervolgens net zoveel varkens op de markt worden gedumpt zoals dat de afgelopen jaren gebeurde, dan zul je zien dat de varkensprijzen zo gigantisch onderuit gaan dat alleen nog maar de mega-boeren kunnen overleven. Kennelijk is dat het doel van de heer Zwanenburg. Alleen een structurele afname van het aantal varkens kan ertoe leiden dat de varkensprijzen gaan stijgen. Dit lijkt een utopie, aangezien jullie allemaal willen dat jullie buurman stopt (maar niemand die het doet) !! De Nederlandse varkenssector en varkensvleesindustrie is op de huidige manier gedoemd het onderspit te delven. Helaas lijkt het erop dat, door gebrek aan open communicatie en door gebrek aan vertrouwen, deze negatieve spiraal niet om te keren valt. Misschien moet de heer Zwanenburg eens een kijkje gaan nemen in de boekhouding van de diverse slachterijen. Dan zal hij wel wat voorzichtiger zijn met zijn uitspraken. Heren boeren, veel succes voor de toekomst, en................. verkoop vooral je varkens in Duitsland. Dan weet je zeker dat je op korte termijn niet meer hoeft te werken.

 • no-profile-image

  Voedselproductie

  De afname die hieronder geschetst wordt, is al vele jaren de realiteit. Elk jaar stopt 7% van de varkenshouders. Dit is echter geen exclusiviteit van de varkenshouderij, maar geldt ook voor andere economieën evengoed. Niks vreemds aan dus en ook niks mis mee. Minstens de helft van de varkenshouders stopt de komende vijf jaar zijn bedrijf. Gelukkig blijven er meer over dan voerfabrieken en slachterijen. Zij kunnen vanaf één plaats leveren/afnemen aan/van 1 miljoen varkens. Deze op 1 plaats produceren zal niet gaan gebeuren.

 • no-profile-image

  boerke

  eigenlijk jammer dat de slachthuizen de komende weken de varkens niet wat lichter willen. dat zou een manier zijn om de tekorten aan varkens wat te reduceren en na een warme periode het aanbod wat in toom te kunnen houden. als ze dan ook de prijs een beetje verhogen en voor een week of 3 vastzetten dan is mischien iedereen wel tevreden

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.