Varkenshouderij

Achtergrond 566 x bekeken 4 reacties

Onderzoek: zeugen vaker staartbijters dan beren

Zeugen zijn vaker staartbijters dan beren. De mannelijke varkens zijn ook vaker het slachtoffer van staartbijten.

Dat heeft onderzoeker Johan Zonderland van de Wageningen UR aangetoond. Een artikel over het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Livestock Science.

Volgens de onderzoeker is het voor het eerst dat dit feit is aangetoond. Een oorzaak is nog niet duidelijk. Zonderland wijst wel op het verschil in onderzoeksgedrag tussen zeugjes en beertjes. Zeugjes zijn wat actiever op dat punt en dat zou mogelijk vaker kunnen ontaarden in staartbijten.

In het onderzoek van Zonderland zijn 700 gespeende biggen verdeeld over drie typen hokken. Het ging om hokken met zeugen, beren en gemengde hokken. Het bleek dat de staartschade zich het snelst ontwikkelde in de hokken met alleen vrouwelijke dieren. In de hokken met mannelijke dieren trad staartschade het minst snel op. In de gemengde hokken waren het de mannelijke dieren die het meest staartschade opliepen.

De onderzoekers adviseren voor de praktijk vooral de vrouwelijke dieren in de gaten te houden en op tijd de staartbijters uit de hokken te verwijderen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkens

  Met welke kruising en hoe is het met borgen?
  Bij de raszuivere GY en NL 35 a 40 jaar geleden kwam het probleem niet voor.
  Ook niet bij stroloze hokken en een veel hogere bezetting en soms varkens van 150 kilo

 • no-profile-image

  Fred Realist

  Schande dat dieren nog steeds onder zulke erbarmelijke omstandigheden worden gehouden dat ze elkaar gaan verminken. Prop maar eens honderden varkenshouders op een paar vierkante meter. Misschien dat ze dan ooit zullen beseffen dat varkens in de bio-industrie een gruwelijk leven hebben.
  En oh ja, als die varkenshouders dan toch met z'n allen opgepropt bij elkaar zitten mogen ze wat mij betreft zoveel mogelijk van elkaar afbijten.

 • no-profile-image

  down under

  Wa is 't Fredje? Ook last van om in een veel te klein appartementje , 5 hoog achter, te moeten wonen. Ik zou er ook van gefrustreed raken en me gaan afreageren.

 • no-profile-image

  ook varken deskundige

  Eenvoudige managementmaatregelen kunnen mogelijk de zogenoemde vroege vorm van staart bijten onder koppels biggen voorkomen.
  Dat meldt de kring fokkers en vermeerderaars . staart bijten wordt sinds 2005 vrij regelmatig gemeld. Bij de ziekte word een koppel dieren zonder aanwijsbare zeer onrustig . Er komt meer staarten oor bijten voor en de groei vliegt omlaag. De ziekte komt vrij vaak voor bij koppels kruising biggen tussen gyz en nl van ongeveer een 6 tot 8 weken oud.
  Volgens de jongste inzichten zou de staart bijten ontstaan doordat de biggen in een koppel in een negatieve energiebalans komen. De biggen van ongeveer een 6 weken groeien niet, maar zijn zeer actkief. Ze hebben echter geen vetreserve en gaan daardoor spierweefsel afbreken om aan de energiebehoefte van hun lichaam te voldoen. Dit gaat gepaard met een verlaging van het serotoninegehalte in het bloed.
  Serotonine is een stof die een rol speelt bij de zenuwprikkeloverdracht. Volgens onderzoekers zou dat lagere gehalte van serotonine de eigenlijke oorzaak zijn van het ontstaan van staartbijten. De dieren vertonen een gedragsverandering en hyperactiviteit. Staart bijten kan mogelijk snel tot staan worden gebracht door hoge gehaltes van het aminozuur tryptofaan toe te dienen. Tryptofaan is een bouwsteen voor serotonine.
  Het advies om staart bijten te voorkomen is om te zorgen voor een goede gelijkmatige gewichtstoename van de biggen en een beter voer opname in het begin van de opfok periode . De eiwitopname moet worden beperkt en er moet geen overmatige spieraanzet zijn. De dieren moeten als het maar even kan wat meer vet aanzetten.
  Staartbijten is een probleem dat niet alleen in Nederland voorkomt. Er zijn ook gevallen bekend uit Polen, Duitsland, Engeland Denemarken en Italië. Frappant is ook dat de beren vrijwel nooit last hebben van deze ziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.