Varkenshouderij

Achtergrond 350 x bekeken

Nedap: meer vraag uit varkenshouderij

Nedap Agri verwacht na een moeilijk halfjaar dat de vraag vanuit de varkenshouderij weer toeneemt.

De rundveemarkt blijkt lastig. Dat meldt directeur Gerard Ezendam van de automatiseerder in een toelichting bij de halfjaarcijfers. Nedap maakte als totaalconcern in het eerste halfjaar een winst van 3 miljoen euro, tegen 600.000 euro een jaar eerder. De omzet steeg 10 procent tot 61,1 miljoen euro. Het waren echter de onderdelen voor veiligheidssystemen en gezondheidszorg die een plus noteerden.

"Nedap Agri kijkt terug op een moeilijk eerste halfjaar", aldus Ezendam, die er geen percentage aan wil verbinden. "Maar het ging al wat beter dan in het tweede halfjaar van 2009. Prijzen krabbelen in West-Europa langzaam op, en we denken dat de groei dus geleidelijk wel zal doorzetten. De groei komt uit de varkenssector, waar in het verleden juist de rundveesector voor ons het grootst was."

Nedap Agri is sterk gespecialiseerd en zet wereldwijd automatiseringssystemen af. Daarom blijft het bedrijf, gevestigd in de Achterhoek, last houden van de aanhoudende malaise in Oost-Europa en de VS. "Maar het perspectief voor Amerikaanse bedrijven verbetert, nu Mexico en China de markt weer openen voor Amerikaans varkensvlees." Het Velos-voersys­teem blijft volgens Ezendam in trek. In 2008 zette Nedap Agri het voor het eerst af in China. Het betrof een bedrijf met 1.200 zeugen. Ondertussen heeft Nedap Agri in China een verkoopkantoor ingericht. "China wordt echt een groeimotor voor Nedap Agri." Ook de verkoop van groepshuisvestingssystemen krijgt volgens Ezendam een impuls. "In Zuid-Europa zijn boeren nog nauwelijks klaar verplichte groepshuisvesting."

Of registreer je om te kunnen reageren.