Varkenshouderij

Achtergrond 273 x bekeken

Fransen in actie tegen Belgische varkensbedrijven

De plannen van twee Belgische varkensbedrijven voor megabedrijven in de Franse grensstreek stuiten op steeds meer verzet.

Voor één van de varkenshouderijen met 2.000 dieren in Houtkerque is inmiddels vergunning verleend, maar dorpsbewoners en natuuractivisten hebben al aangekondigd daar opnieuw bezwaar tegen te zullen aantekenen.

Behalve om het bedrijf in Houtkerque gaat het ook om een varkenshouderij van vergelijkbare grootte in Bambecques. Buurtbewoners en andere tegenstanders hebben zowel bezwaar tegen de omvang en milieugevolgen van de bedrijven als tegen het feit dat het hier om Belgische ondernemers gaat die weinig economische voordelen voor Noord-Frankrijk zelf met zich mee brengen. Daarnaast is ook de uitbreiding van een Frans varkensbedrijf van 500 naar 3.000 dieren in dezelfde omgeving omstreden.

In Houtkerque leiden de plannen al tijden tot veel commotie. Ondanks sterke afkeuring en veel bezwaarschriften tijdens de verplichte inspraakronde heeft de prefet toch toestemming verleend. Inmiddels hebben 26 gezinnen uit het kleine dorp een bezwaarschrift ingediend bij de administratieve rechtbank. Zij sluiten daarbij niet uit ”desnoods hun toevlucht te nemen tot de methoden van actieleider José Bové” om het bedrijf te stoppen. Bové staat vooral bekend om zijn militante acties, onder meer tegen proeven met transgene teelten.

De regionale kamer voor de landbouw wijst erop dat er in dezelfde streek al varkensbedrijven met een vergelijkbare omvang te vinden zijn. De kamer denkt dat de bezwaren vooral komen van voormalige stadsbewoners.

Of registreer je om te kunnen reageren.