Varkenshouderij

Achtergrond 184 x bekeken 10 reacties

'Verbod ritueel slachten tast godsdienstvrijheid niet aan'

Een verbod op het onverdoofd ritueel slachten van dieren is niet strijdig met de wettelijk geregelde godsdienstvrijheid.

Dat antwoordt Marianne Thieme (PvdD) op Kamervragen bij haar initiatiefvoorstel om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden.
Minister Gerda Verburg is tegen zo’n verbod, omdat dit zich niet verdraagt met de godsdienstvrijheid.

Thieme meent dat alleen een verbod op onverdoofd ritueel slachten het dierenwelzijn echt kan verbeteren. Zij maakt een onderscheid tussen het ritueel slachten zelf en het consumeren van het zo verkregen vlees.

Volgens Thieme worden in Nederland jaarlijks 2 miljoen dieren onverdoofd ritueel geslacht. Zweden, Estland, Spanje, Luxemburg, Finland en Oostenrijk kennen al een verbod.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Toch vreemd dat reageerders die anders altijd commentaar hebben dierwelzijneisen plotseling wel voor een verbod op ritueel slachten zijn. Terwijl ritueel slachten zeker niet leidt tot meer stress bij een dier. Daarnaast vind ik de impact op de godsdienst veel groter dan de theoretische verbetering in dierwelzijn. Bij mij leidt dat tot een standpunt om het toe te staan, anderen zien dit juist als kans om moslims een hak te zetten.

 • no-profile-image

  veehandelaar

  hoera hoera meteen verbieden dat gemartel met die dieren taco heeft zeker een voorlichtings filmpje gezien van nawi die een nieuwe kooi promoot heb al duizende koeien zo aan hun einde zien komen ritueel op zn islamitisch en op zn joods dat is dier onwaardig en taco ik wil je wel een keer voor doen hoe je een koe neer legt zelfs als ze wild zijn liggen ze bij mij sneller dan bij de rabijn of achmed

 • no-profile-image

  Harm

  Eindelijk eens een goed voorstel van de pvdd. Blij dat na al die jaren ook de pvdd het echte leed aan gaat pakken. Thieme zal nu ook wel 24 uur per dag bewaakt moeten worden, net als Wilders.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Je bent dan misschien geen moslim Taco, maar wel minstens zo geschift. De moslim bedankt het dier voor hij het slacht? Nou dat helpt! Dat stelt me echt gerust. Harm heeft gelijk met zijn koe in de kooi-verhaal. Het is dieronwaardig.

 • no-profile-image

  smal

  Roep dit nou eens in de moskee

 • no-profile-image

  taco

  Ik denk dat thieme toch maar eens op een slachthuis moet gaan kijken. Je hebt gelijk Piet, verdoven is een stress moment voor het dier en als het niet goed gaat zeer pijnlijk. Een snee door de keel is veel diervriendelijker, dan is binnen de 2 seconde de stroming van het bloed uit de hersenen en is er geen gevoel meer. Daarnaast bedankt de moslim,het dier voordat hij het slacht. En mischien is dat wel iets waar wij een voorbeeld aan kunnen nemen! Overgers ben ik geen moslim maar van huisuit protestant.

 • no-profile-image

  Arend

  "Ik denk dat thieme toch maar eens op een slachthuis moet gaan kijken."
  Goed lezen valt niet altijd mee he Taco?

 • no-profile-image

  Harm

  Bijna niemand weet hoe het er aan toe gaat in een rituele slachtplaats. Getuige de reacties.
  De koe gaat in een kooi, vervolgens wordt de kop gefixeerd en zover mogelijk naar boven gedrukt. Daarna wordt de gehele kooi, incl koe gedraaid, zodat de koe op de rug komt te liggen. Daarna wordt met een mes de hals afgesneden. Meestal gaat dat niet in een keer goed. U begrijpt dat deze handelingen wel degelijk stress veroorzaken. In een normale slachtplaats, gaat de koe in een kooi en voordat het beest er erg in heeft, heeft de slachter de koe al verdooft. Alleen al de schrijftijd geeft aan hoeveel langer het rituele proces duurt.
  Maar blijkbaar mogen bepaalde groeperingen wel dieren laten lijden. Heel goed dat Thieme dit wel aandurft. De rest gaat maar lekker thee drinken.

 • no-profile-image

  Leen

  Verburg ook al aan de thee????

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Het is toch ook veel hipper om op boeren af te geven. Moslims zijn een beschermd soort in dit land.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.